Zoonotik
enfeksiyonlar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından insan ve hayvanlardan birinin
diğerini enfekte ettiği hastalıklar olarak tanımlamaktadır. Günümüzde halk
sağlığı açısından zoonozların epidemiyolojisi karışık olması nedeniyle, kontrol edilememesi büyük riskler yaratır. Etiyolojik
olarak zoonozlara neden olan etkenler viral, bakteriyel, fungal ve
protozoaldir. Dünya Sağlık Örgütü, ortaya yeni çıkan bulaşıcı hastalıkların,
%75’inin, omurgalı hayvanlardan insanlara geçebilen zoonotik karakterde
enfeksiyonlar olduğunu bildirmiştir. Zoonotik enfeksiyonların çoğu, uzun
mesafelere yayılma potansiyeli ile
küresel sorunlar haline gelebilir. Ayrıca bu enfeksiyonlar, verimlilik
kaybına, performans düşüklüğüne, hatta
ölümlere bile neden olmaktadır.
Bu
nedenle zoonotik enfeksiyon etkenleri,
sahip olduğu bu enfeksiyon potansiyeli ile hayvancılık sektörünün bir
kolu olan atçılık sektörü çalışanlarının sağlığı ve iş güvenliği bakımından her
zaman biyolojik risk etmenleri olarak, sürekli sağlık tehdidi oluşturmaktadır.
Bu
çalışmada atçılık sektöründe, sağlık tehdidi oluşturan zoonotik
enfeksiyonlarda, risklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi, işveren
hükümlerinin belirlenmesi, maruziyet düzeyinin azaltılması, koruma düzeyi ve
alınacak önlemlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Bu
kapsamda, atçılık sektöründe zoonotik enfeksiyonların belirlenmesi ve bu
enfeksiyonlara karşı, “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” ve ona bağlı
düzenlenmiş olan “Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında
Yönetmeliğine” göre değerlendirilecektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 29 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 3 |