Türkiye dünyadaki belli başlı zeytin üreticisi ülkelerden birisidir. Zeytin yetiştiriciliğinde dikiminden hasat dönemine kadar kimyasal risklerle mücadele edilmektedir. Bu nedenle zeytin yetiştiriciliğinde en önemli tehlike kimyasal gübreler ve pestisitlerin kullanılmasıdır. Tehlikeli kimyasalların etkileri aniden (akut) olarak ortaya çıkabileceği gibi uzun dönemde de (kronik)etkileri olabilir. Bu etkiler göz enfeksiyonlarından akciğer hastalıklarına kadar oldukça çeşitlidir.
Kimyasal maddeler insan vücuduna deri, sindirim, solunum ile üç yolla girmektedir. Çalışanlar bu yollardan birisi ya da birkaç tanesiyle kimyasal maddelere maruz kalmaktadırlar. Maruziyet risklerini bertaraf etmek için; tehlikeli kimyasalın ikame edilmesi, mühendislik kontrol önlemleri ve kişisel koruyucu donanım kullanımı gibi çözüm yolları kullanılmaktadır. Bu çalışmada zeytin yetiştiriciliğinde çalışanların maruz kaldığı kimyasal riskler belirlenecek, bu riskleri yok etmek veya kabul edilebilir düzeye indirmek için korunma tedbirleri tespit edilecektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Nisan 2020 |
Kabul Tarihi | 10 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1 |