Research Article
BibTex RIS Cite

TARIM SEKTÖRÜ ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KİMYASAL RİSK FAKTÖRLERİ

Year 2020, Volume: 3 Issue: 1, 35 - 40, 28.04.2020
https://doi.org/10.38213/ohsacademy.703878

Abstract

Türkiye dünyadaki belli başlı zeytin üreticisi ülkelerden birisidir. Zeytin yetiştiriciliğinde dikiminden hasat dönemine kadar kimyasal risklerle mücadele edilmektedir. Bu nedenle zeytin yetiştiriciliğinde en önemli tehlike kimyasal gübreler ve pestisitlerin kullanılmasıdır. Tehlikeli kimyasalların etkileri aniden (akut) olarak ortaya çıkabileceği gibi uzun dönemde de (kronik)etkileri olabilir. Bu etkiler göz enfeksiyonlarından akciğer hastalıklarına kadar oldukça çeşitlidir.
Kimyasal maddeler insan vücuduna deri, sindirim, solunum ile üç yolla girmektedir. Çalışanlar bu yollardan birisi ya da birkaç tanesiyle kimyasal maddelere maruz kalmaktadırlar. Maruziyet risklerini bertaraf etmek için; tehlikeli kimyasalın ikame edilmesi, mühendislik kontrol önlemleri ve kişisel koruyucu donanım kullanımı gibi çözüm yolları kullanılmaktadır. Bu çalışmada zeytin yetiştiriciliğinde çalışanların maruz kaldığı kimyasal riskler belirlenecek, bu riskleri yok etmek veya kabul edilebilir düzeye indirmek için korunma tedbirleri tespit edilecektir.

References

  • Referans1 Dr.Öğr.Üyesi İbrahim BULDUK
  • Referans2 Dr.Öğr.Üyesi Gizem CELEP
  • Referans3 Dr.Öğr.Üyesi Mevlüt TEZCAN
Year 2020, Volume: 3 Issue: 1, 35 - 40, 28.04.2020
https://doi.org/10.38213/ohsacademy.703878

Abstract

References

  • Referans1 Dr.Öğr.Üyesi İbrahim BULDUK
  • Referans2 Dr.Öğr.Üyesi Gizem CELEP
  • Referans3 Dr.Öğr.Üyesi Mevlüt TEZCAN
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Research Article
Authors

Fatıma Özdemır 0000-0002-1894-7484

İbrahim Bulduk

Kübra Karakaş This is me

Publication Date April 28, 2020
Acceptance Date April 10, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Özdemır, F., Bulduk, İ., & Karakaş, K. (2020). TARIM SEKTÖRÜ ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KİMYASAL RİSK FAKTÖRLERİ. OHS ACADEMY, 3(1), 35-40. https://doi.org/10.38213/ohsacademy.703878