Research Article
BibTex RIS Cite

BULANCAK'DA (GİRESUN) COĞRAFİ ÖZELLİKLERİN YEMEK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ

Year 2017, Volume: 7 Issue: 13, 248 - 265, 31.08.2017
https://doi.org/10.19039/sotod.2017.73

Abstract

Bulancak, Giresun’un Karadeniz kıyısında yer alan, en kalabalık
ilçelerinden biridir. Doğal ortam özelliklerine bağlı olarak ilçenin
çeşitli ve kendine özgü bir yemek kültürü bulunmaktadır. Bu çalışmada
Bulancak Yöresi’ nin doğal ortam özellikleri ve bu özelliklerin
insanların beslenme alışkanlıklarına nasıl yansıdığı coğrafi bakış
açısıyla değerlendirilmiştir. İlk etapta yörenin fiziki, beşeri ve
ekonomik coğrafya özellikleri genel hatlarıyla ele alınmış, daha sonra
ise yöre insanının temel besin maddeleri bu özelliklerle
ilişkilendirilerek açıklanmıştır. Bu süreçte resmi kurum ve
kuruluşlardan alınan veriler ve yöre halkıyla yapılan görüşmeler
çalışmanın temel veri kaynağını oluşturmuştur.
Bulancak’ın mutfak kültürü kırsal yerleşmelerde daha belirgin olmak
üzere büyük ölçüde doğal koşullara bağlı olarak şekillenmiştir. Yörenin
her mevsimi yağışlı, yazları serin kışları ise çok soğuk olmayan, ılıman
iklimi yöre halkının önemli besin maddeleri olan lahana, mısır,
fasulye, bezelye ve kabak gibi pek çok sebze türünün gelişimine imkân
tanımıştır. Bunun yanı sıra ilçenin bir kıyı yerleşmesi olması balık
tüketimini de artırmıştır. Doğal çevre koşullarının etkisiyle
Bulancak’da sebze, balık ve tavuk eti tüketimin fazla olduğunu, kırmızı
etin ise yöre halkı tarafından daha az tüketildiğini söylemek mümkündür.
Anadolu’nun pek çok yerinde olduğu gibi Bulancak’ta da ilkbahar ve yaz
aylarında sebzeler taze olarak tüketilirken, kış mevsiminde yazdan
hazırlanan turşular ve sebze kurutmaları kullanılmaktadır.
Kırdan kente yapılan göçlere, teknolojik ve sosyo-ekonomik gelişmelere
bağlı olarak Bulancak’ın yemek kültüründe de değişimler yaşanmaktadır.
Yörede özellikle 30 yaş altındaki nüfus geleneksel yemekleri
beğenmemekte, daha pratik ve lezzetli olduğu düşünülen fast food tarzı
yemekleri tercih etmektedir.


References

  • Bekdemir, Ü. Kuruluşu - Gelişmesi ve Fonksiyonel Özellikleri Yönünden Bulancak Kenti, Çizgi Kitabevi , Konya , 2004 . Beşirli, H. Yemek, Kültür Ve Kimlik, Millî Folklor Dergisi , Sayı 87, 2010. Ertaş, Y. Gezmen K aradağ , M. Sağlıklı Beslenmede Türk Mutfak Kültürünün Yeri, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi , Cilt:2, Sayı:1, 2013. Koca, N. Y azıcı , H. Coğrafi Faktörlerin Türkiye Ekmek Kültürü Üzeri ndeki Etkileri, Turkish Studies International Periodical For the Languages Literature and History of Turkish or Turkic , Volume 9/8 , Summer, 2014. Orkun, N. D . Küresellesmenin Değiştirdiği Yemek Kültürü: İstanbul Beyoglu: 2002 - 2009 , Yayımlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosy al Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2009 . Tümertekin, E. Özgüç, N. Beşeri Coğrafya İnsan Kültür Mekan, Çantay Kitabevi, Ankara, 2011 .
Year 2017, Volume: 7 Issue: 13, 248 - 265, 31.08.2017
https://doi.org/10.19039/sotod.2017.73

Abstract

References

  • Bekdemir, Ü. Kuruluşu - Gelişmesi ve Fonksiyonel Özellikleri Yönünden Bulancak Kenti, Çizgi Kitabevi , Konya , 2004 . Beşirli, H. Yemek, Kültür Ve Kimlik, Millî Folklor Dergisi , Sayı 87, 2010. Ertaş, Y. Gezmen K aradağ , M. Sağlıklı Beslenmede Türk Mutfak Kültürünün Yeri, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi , Cilt:2, Sayı:1, 2013. Koca, N. Y azıcı , H. Coğrafi Faktörlerin Türkiye Ekmek Kültürü Üzeri ndeki Etkileri, Turkish Studies International Periodical For the Languages Literature and History of Turkish or Turkic , Volume 9/8 , Summer, 2014. Orkun, N. D . Küresellesmenin Değiştirdiği Yemek Kültürü: İstanbul Beyoglu: 2002 - 2009 , Yayımlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosy al Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2009 . Tümertekin, E. Özgüç, N. Beşeri Coğrafya İnsan Kültür Mekan, Çantay Kitabevi, Ankara, 2011 .
There are 1 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Kemalettin Şahin

Harun Reşit Bağcı

Tamer Özlü

Seda Usta This is me

Publication Date August 31, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 7 Issue: 13

Cite

APA Şahin, K., Bağcı, H. R., Özlü, T., Usta, S. (2017). BULANCAK’DA (GİRESUN) COĞRAFİ ÖZELLİKLERİN YEMEK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları), 7(13), 248-265. https://doi.org/10.19039/sotod.2017.73
AMA Şahin K, Bağcı HR, Özlü T, Usta S. BULANCAK’DA (GİRESUN) COĞRAFİ ÖZELLİKLERİN YEMEK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları). August 2017;7(13):248-265. doi:10.19039/sotod.2017.73
Chicago Şahin, Kemalettin, Harun Reşit Bağcı, Tamer Özlü, and Seda Usta. “BULANCAK’DA (GİRESUN) COĞRAFİ ÖZELLİKLERİN YEMEK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları) 7, no. 13 (August 2017): 248-65. https://doi.org/10.19039/sotod.2017.73.
EndNote Şahin K, Bağcı HR, Özlü T, Usta S (August 1, 2017) BULANCAK’DA (GİRESUN) COĞRAFİ ÖZELLİKLERİN YEMEK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları) 7 13 248–265.
IEEE K. Şahin, H. R. Bağcı, T. Özlü, and S. Usta, “BULANCAK’DA (GİRESUN) COĞRAFİ ÖZELLİKLERİN YEMEK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ”, Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları), vol. 7, no. 13, pp. 248–265, 2017, doi: 10.19039/sotod.2017.73.
ISNAD Şahin, Kemalettin et al. “BULANCAK’DA (GİRESUN) COĞRAFİ ÖZELLİKLERİN YEMEK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları) 7/13 (August 2017), 248-265. https://doi.org/10.19039/sotod.2017.73.
JAMA Şahin K, Bağcı HR, Özlü T, Usta S. BULANCAK’DA (GİRESUN) COĞRAFİ ÖZELLİKLERİN YEMEK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları). 2017;7:248–265.
MLA Şahin, Kemalettin et al. “BULANCAK’DA (GİRESUN) COĞRAFİ ÖZELLİKLERİN YEMEK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları), vol. 7, no. 13, 2017, pp. 248-65, doi:10.19039/sotod.2017.73.
Vancouver Şahin K, Bağcı HR, Özlü T, Usta S. BULANCAK’DA (GİRESUN) COĞRAFİ ÖZELLİKLERİN YEMEK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları). 2017;7(13):248-65.