The goal of this study is to decrease a particular defect seen on condenser dryer water tanks, which are manufactured through plastic injection molding and vibration welding. Water leakage problem encountered on these tanks were aimed to be minimized through statistical process control techniques. Initially, the water leakage problem and its criticality was determined by presenting the cost of this problem. After determination of the problem, manufacturing workflow was provided. Next, cause-and-effect diagram presenting the potential causes of water tank leakage was created and the root causes were discussed in detail. Then, control charts were created to examine the process stability. In addition, initial process capability analysis was conducted through which poor capability was revealed. It was determined that both injection molding and vibration welding processes were among the root causes of water leakage problem. Therefore, improvement efforts made included mold maintenance and cleaning, and usage of custom fixtures on the welding machine. After improvements took place, final control charts were created and process capability analyses were re-conducted. Results revealed the fact that the improved molding process was in control and the process capability was enhanced dramatically. In addition, the significance of the improvements made were verified through hypothesis testing. The improvements were standardized for sustainability. Finally, as an additional remedial action, a new automated leakage testing system was designed and utilized as a replacement for the previous manual system. This action also decreased the amount of faulty water tanks that are shipped to the customer.
Household appliances Quality improvement Plastic injection molding Statistical process control Vibration welding
Bu çalışmanın amacı, plastik enjeksiyon kalıplama ve vibrasyon kaynağı ile imal edilen kondenser kurutucu su tanklarında görülen belirli bir kusuru azaltmaktır. Bu tanklarda karşılaşılan su sızıntısı sorununun istatistiksel süreç kontrol teknikleri ile en aza indirilmesi hedeflenmiştir. Öncelikle bu problemin maliyeti ortaya konularak su kaçağı problemi ve önemi belirlenmiştir. Problem tespit edildikten sonra imalat iş akışı verilmiştir. Ardından, su deposu sızıntısının olası nedenlerini gösteren neden-sonuç diyagramı oluşturulmuş ve kök nedenler ayrıntılı olarak tartışılmıştır. Daha sonra süreç kararlılığını incelemek için kontrol grafikleri oluşturulmuştur. Ek olarak, iyileştirme öncesi süreç yetenek analizi gerçekleştirilmiştir. Su sızıntısı sorununun temel nedenleri arasında hem enjeksiyon kalıplama hem de titreşim kaynak işlemlerinin olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle yapılan iyileştirme çalışmaları arasında kalıp bakımı ve temizliği ile kaynak makinesinde özel fikstür kullanımı yer almıştır. İyileştirmeler yapıldıktan sonra son kontrol grafikleri oluşturulmuş ve süreç yeterlilik analizleri yeniden gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, iyileştirilmiş sürecin kontrol altında olduğunu ve süreç kapasitesinin önemli ölçüde arttığını ortaya koymuştur. Ayrıca yapılan iyileştirmelerin istatistiksel anlamlılığı ve önemi hipotez testleri ile doğrulanmıştır. İyileştirmeler sürdürülebilirlik için standartlaştırılmıştır. Son olarak, ek bir düzeltici faaliyet olarak, önceki manuel sistemin yerine yeni bir otomatik sızıntı test sistemi tasarlanmış ve kullanılmıştır. Bu iyileştirme aynı zamanda müşteriye sevk edilen hatalı su tankı miktarını da azaltmıştır.
Ev aletleri Kalite iyileştirme Plastik enjeksiyon kalıplama İstatistiksel süreç kontrolü Titreşim kaynağı
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | November 5, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 6 Issue: 2 |
The Open Journal of Nano(OJN) deals with information related to (but not limited to) physical, chemical and biological phenomena and processes ranging from molecular to microscale structures.
All publications in The Open Journal of Nano are licensed under the Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) license.