Research Article

Ebeveynlerin Dijital Ebeveynlik Rollerinden Farkında Olma ve Kontrol Bağlamında Teknoloji Kullanım Kararlarına İlişkin Görüşleri

Volume: 13 Number: 1 June 12, 2026
EN TR

Ebeveynlerin Dijital Ebeveynlik Rollerinden Farkında Olma ve Kontrol Bağlamında Teknoloji Kullanım Kararlarına İlişkin Görüşleri

Abstract

Bu araştırmanın amacı; 3-6 yaş aralığında çocuğa sahip ebeveynlerin, dijital ebeveynlik rollerinden farkındalık ve kontrol rolleri bağlamında çocuklarının teknoloji kullanımına yönelik aldıkları kararları ve bu süreçteki görüşlerini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi ve durum deseni kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul ilinde ikamet eden ve çocukları okul öncesi eğitim çağında olan 9 ebeveynden oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin analizinde içerik analizi ve betimsel analiz kullanılmıştır. Görüşme sorularından elde edilen veriler ışığında kod, alt kategori, kategori ve temalar oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda; ebeveynlerin dijital içeriklerin barındırdığı risklere dair yüksek bir farkındalığa sahip oldukları ve bu farkındalığın süre kısıtlaması, platform seçimi ve içerik denetimi gibi somut kararlara dönüştüğü ortaya çıkmıştır. Ebeveynlerin kontrol sürecinde yalnızca kısıtlayıcı bir tavır sergilemedikleri; aynı zamanda çocuklarını teknoloji dışı sağlıklı alternatiflere ve oyunlara yönlendirdikleri belirlenmiştir. Ayrıca ebeveynlerin, çocukların dijital ortamdaki güvenliğini özgürlük alanından daha öncelikli gördükleri ve dijital mecraları çocuklar için tamamen özel bir alan olarak değerlendirmedikleri vurgulanmıştır. Sonuç olarak, ebeveynlerin olası dijital risklerin farkında oldukları ancak bu risklere karşı müdahale, aktif takip ve kontrollü kullanımın gerekliliğini önemsedikleri açığa çıkarılmıştır. Bu doğrultuda araştırmacılara farklı yöntem ve çalışma gruplarıyla araştırmayı çalışması önerilmiştir. Ebeveynlere yönelik öneri ise dijital farkındalık eğitimlerinin artırılması ve ailelerin çocuk gelişimini destekleyici alternatif etkinlikler konusunda bilgilendirilmesidir. Bu noktada kurumlara ebeveynlerle alan yazındaki uzmanların doğrudan etkileşimi önerilmektedir.

Keywords

References

  1. Abacı, O. (2000). Okul öncesi dönem çocuklarında görsel sanat eğitimi. Morpa Kültür Yayınları.
  2. Aslan, D. ve Zinderen, A. (2024). Ebeveynlerin dijital ebeveynlik rollerini üstlenme süreçlerinin çocukların bilinçli medya tüketimine yansıması. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, 46, 75-96. https://doi.org/10.17829/turcom.1489277
  3. Başal, H. A. (2005). Okul öncesi eğitiminin ilke ve yöntemleri. Morpa Kültür Yayınları.
  4. Benedetto, L. ve Ingrassia, M. (2020). Digital parenting: Raising and protecting children in media world. L. Benedetto ve M. Ingrassia (Ed.), Parenting - Studies by an ecocultural and transactional perspective içinde (s. 1-21). IntechOpen.
  5. Bulut, A. (2018). Okul öncesi öğrencilerinin teknoloji kullanımlarına ilişkin alışkanlıklarının gelişim özellikleri üzerindeki etkileri. Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi, 1(1), 52–69.
  6. Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2015). Bilimsel araştırma yöntemleri (19. baskı). Pegem Akademi.
  7. Celep, G. ve Evsile, S. (2025). Çocukların ekran alışkanlığı, etkileri ve güvenlik önerileri. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi, 34(1), 1-12.
  8. Çelen, F. K., Çelik, A. ve Seferoğlu, S. S. (2011, 2-4 Şubat). Çocukların internet kullanımları ve onları bekleyen çevrim-içi riskler [Bildiri sunumu]. XIII. Akademik Bilişim Konferansı (AB11), İnönü Üniversitesi, Malatya.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Psychological Counseling and Guidance (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 12, 2026

Submission Date

March 30, 2026

Acceptance Date

June 11, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 13 Number: 1

APA
Turhan, N., & Çaça, H. (2026). Ebeveynlerin Dijital Ebeveynlik Rollerinden Farkında Olma ve Kontrol Bağlamında Teknoloji Kullanım Kararlarına İlişkin Görüşleri. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying, 13(1), 29-81. https://izlik.org/JA74LF66TS
AMA
1.Turhan N, Çaça H. Ebeveynlerin Dijital Ebeveynlik Rollerinden Farkında Olma ve Kontrol Bağlamında Teknoloji Kullanım Kararlarına İlişkin Görüşleri. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying. 2026;13(1):29-81. https://izlik.org/JA74LF66TS
Chicago
Turhan, Nihan, and Hatice Çaça. 2026. “Ebeveynlerin Dijital Ebeveynlik Rollerinden Farkında Olma Ve Kontrol Bağlamında Teknoloji Kullanım Kararlarına İlişkin Görüşleri”. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying 13 (1): 29-81. https://izlik.org/JA74LF66TS.
EndNote
Turhan N, Çaça H (June 1, 2026) Ebeveynlerin Dijital Ebeveynlik Rollerinden Farkında Olma ve Kontrol Bağlamında Teknoloji Kullanım Kararlarına İlişkin Görüşleri. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying 13 1 29–81.
IEEE
[1]N. Turhan and H. Çaça, “Ebeveynlerin Dijital Ebeveynlik Rollerinden Farkında Olma ve Kontrol Bağlamında Teknoloji Kullanım Kararlarına İlişkin Görüşleri”, Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying, vol. 13, no. 1, pp. 29–81, June 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA74LF66TS
ISNAD
Turhan, Nihan - Çaça, Hatice. “Ebeveynlerin Dijital Ebeveynlik Rollerinden Farkında Olma Ve Kontrol Bağlamında Teknoloji Kullanım Kararlarına İlişkin Görüşleri”. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying 13/1 (June 1, 2026): 29-81. https://izlik.org/JA74LF66TS.
JAMA
1.Turhan N, Çaça H. Ebeveynlerin Dijital Ebeveynlik Rollerinden Farkında Olma ve Kontrol Bağlamında Teknoloji Kullanım Kararlarına İlişkin Görüşleri. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying. 2026;13:29–81.
MLA
Turhan, Nihan, and Hatice Çaça. “Ebeveynlerin Dijital Ebeveynlik Rollerinden Farkında Olma Ve Kontrol Bağlamında Teknoloji Kullanım Kararlarına İlişkin Görüşleri”. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying, vol. 13, no. 1, June 2026, pp. 29-81, https://izlik.org/JA74LF66TS.
Vancouver
1.Nihan Turhan, Hatice Çaça. Ebeveynlerin Dijital Ebeveynlik Rollerinden Farkında Olma ve Kontrol Bağlamında Teknoloji Kullanım Kararlarına İlişkin Görüşleri. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying [Internet]. 2026 Jun. 1;13(1):29-81. Available from: https://izlik.org/JA74LF66TS