Research Article

Oryantalist Bir Tarihçi Olarak Hugh Kennedy ve Batı'da İslam Tarihinin Anlaşılmasına Etkisi

Volume: 6 Number: 2 December 31, 2024
EN TR

Oryantalist Bir Tarihçi Olarak Hugh Kennedy ve Batı'da İslam Tarihinin Anlaşılmasına Etkisi

Öz

Doğu dünyasını Batı disiplinlerinde tasvir etme, anlamlandırma ve anlatma sanatı olarak oryantalizm, özellikle modern dönem içinde tartışılan kavramlardan biri olmuştur. Nitekim, modern dönemde değişen dinamikler ve çalışmalarıyla öne çıkan yeni oryantalist isimler göz önünde bulundurulduğunda “oryantalizm tamamen menfi bir şekilde mi anlaşılmalıdır?” sorusu akıllara gelmektedir. Konu İslam tarihi olduğunda ise bu araştırmacıların ve ortaya koydukları eserlerin Batı’da İslam’ın anlaşılmasına yaptıkları olumlu veya olumsuz tesir, tarih ve tarihçi hakkındaki teorileri de kapsayarak araştırılması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu makale, oryantalist bir tarihçi olarak Hugh Kennedy’nin Batı’da İslam tarihinin anlaşılmasına etkisini değerlendirmek üzere kaleme alınmıştır. Çalışmada Kennedy’nin hayatı ve akademik kariyeri, eserleri ve İslam tarihçiliğine katkısı ele alınmıştır. Son olarak İslam tarihine yaklaşımı, takip ettiği metot dikkate alınarak incelenmiş ve onun Batı’da İslam tarihinin anlaşılmasına etkisi üzerine yorumlarda bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Oryantalizm , Hugh Kennedy , İslam Tarihi , Tarihçilik

References

  1. al-Baladhuri, Yahya. History of the Arab Invasions: The Conquest of the Lands: A New Translation of al-Baladhuri’s Futuh al-buldan. Çev. Hugh Kennedy, Londra, UK: I. B. Tauris, 2022.
  2. Balādhurī, Ahmad Ibn Yahya. The Origins of the Islamic State: Being a Translation from the Arabic, Accompanied with Annotations, Geographic and Historic Notes of the Kitâb Futûḥ al-Buldân. Çev. Philip K. Hitti & Francis Clark Murgotten, New York: Columbia University, 1916.
  3. Bloch, March. Tarihin Savunusu veya Tarihçilik Mesleği. Çev. Ali Berktay, İstanbul: İletişim Yayınları, 2013.
  4. Bosworth, C. Edmund. “The Early Abbasid Caliphate: A Political History by Hugh Kennedy”. Oxford Journals 98/388 (1983): 652-653.
  5. Butterworth, Charles E. “The Early Abbasid Caliphate: A Political History by Hugh Kennedy”. Middle East Journal, 38/4 (1984): 763-765.
  6. Caetani, Leone. Annali dell’Islam. Milano: Ulrico Hoepli, 1905.
  7. Carr, Edward Hallett. Tarih Nedir? Çev. Gizem Gürtürk, İstanbul: İletişim Yayınları, 2005.
  8. Coope, Jessica A. “Muslim Spain and Portugal: A Political History of al-Andalus by Hugh Kennedy”. The American Historical Review, 103/3 (1998): 861.
  9. Craig, James. Shemlan: A History of the Middle East Centre for Arab Studies. Basingstoke: Macmillan, 1998.
  10. Crone, Patricia & Michael Cook. Hagarism: The Making of the Islamic World. Cambridge: Cambridge University Press, 1977.
ISNAD
Özdemir, Öznur. “Oryantalist Bir Tarihçi Olarak Hugh Kennedy Ve Batı’da İslam Tarihinin Anlaşılmasına Etkisi”. Oksident 6/2 (December 1, 2024): 117-134. https://doi.org/10.51490/oksident.1496718.