Bu çalışmada, doğal bir sitrik asit ve azot/kükürt kaynağı olan limon suyundan karbon noktalarının (CD'ler) sentezi için basit bir mikrodalga yöntemi kullanılmıştır. Bilim yazınında, limon suyundan CD sentezi için hidrotermal temelli yöntemler kullanılmıştır. Daha basit ve hızlı olması açısından bu çalışmada mikrodalga yönteminden karbon noktalarının sentezi araştırılmıştır. Hidrotermal bazlı yöntemlerle karşılaştırıldığında, CD'lerin kuantum verimi oldukça düşük bulumuştur (%0.74). Bununla birlikte, sentezlenen CD'ler, biyoteknolojide kullanılan sığır serum albümin (BSA) proteinlerinin floresans ışımasını mükemmel şekilde sönümlediği göstermiştir. Ayrıca, S. epidermidis, C. albicans, S. aureus, P. aeruginosa, E. coli, E. feacalis, K. pneumonia, A. baumanii gibi klinik olarak önemli hastalık etkenleri üzerinde çok yüksek mikrop-kıran (antimikrobiyal) etkilere sahip olduğu bulunmuştur.
Karbon noktalarının sentezi (karbon dot sentezi) mikrodalga yöntemi Bovin Serum Albumin (BSA) sönümleme saptama antimikrobiyal aktivite.
In this study, a simple microwave method was used for the synthesis of carbon dots (CDs) from lemon juice as a natural source of citric acid and nitrogen/sulfur. In the synthesis of CDs from lemon juice, hydrothermal-based methods were used in the literature. In terms of being simpler and faster, the synthesis of carbon dots from the microwave method was investigated in this study. Compared to the hydrothermal-based methods, the quantum yield of CDs obtained by this method was found to be quite low (0.74%). However, the synthesized CDs showed quenching features over bovine serum albumin (BSA) proteins, which can be used in biotechnology. Moreover, it has been found to have antimicrobial effects on clinically important pathogens such as S. epidermidis, C. albicans, S. aureus, P. aeruginosa, E. coli, E. feacalis, K. pneumonia, and A. baumanii.
Carbon dots (CDs) Micro-wave method Micro-wave method, Bovine Serum Albumin (BSA Bovine Serum Albumin (BSA) quenching/detection Antimicrobial activity.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | July 18, 2022 |
Submission Date | November 16, 2021 |
Acceptance Date | March 4, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.