İnsanların fiziksel ve mental olarak gelişimleri için sağlıklı ve dengeli beslenme büyük öneme sahiptir. Sağlığın korunmasında bağışıklık sisteminde görev alan çeşitli amino asitlerinin rolü bulunmaktadır. Gelişmemiş ülkelerde ekonomik nedenlerden dolayı, kişi başına protein tüketimi düşüktür. Araştırma materyalini Dicle Üniversitesi’ne bağlı bazı Fakülte ve Meslek Yüksekokulu öğrencileri oluşturmuştur. Öğrencilere yöneltilen hayvansal proteinlerle ilgili 27 soruluk anketten elde edilen verilerle çalışma tamamlanmıştır. Anket sonucu elde edilen veriler ki kare testi ile değerlendirilerek, sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan anketlerle, öğrencilerin cinsiyeti, yaşı, kardeş sayısı, ailenin eğitim durumu ve ebeveynlerinin maddi durumları ile beslenme tercihleri, tüketilen et ve et mamulleri, süt ve süt mamulleri ile yumurta tüketimleri arasında istatistiksel bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma sonucuna göre; öğrencilerin yaşı, kardeş sayısı, ailenin eğitim durumu ve ebeveynlerinin maddi durumu ile besin tercihleri arasında istatiksel olarak önemli ilişki tespit edilmiştir.
Amino asidi besin tercihi gıda güvenliği protein tüketimi Amino acid food preference food safety protein consumption
Healthy and good balanced nutrition have a great importance for the physical and mental capability in Humans. Amino acids are participate in immune system in order to protect human health. Due to economic reasons, protein intake is low per capita in undeveloped countries. This survey is consisted of university students attended on Dicle University, some faculty and vocational high school. The study was completed by survey contained 27 questions on animal protein sources. Collected data were analyzed by chi square test and results were commented. By this survey relations between age, sex, nutrition habits, food (meat, egg, milk etc.) preferences of students and education status of their family were determined. According to results, there were strictly relations between nutritional preferences with age, number of brother / sisters, education status of parents, family income.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | December 20, 2023 |
Submission Date | December 19, 2022 |
Acceptance Date | July 17, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.