Bu çalışma, genetik değişkenliğin kapsamını ve modelini değerlendirmek, karakterler arasındaki genetik korelasyonu ortaya çıkarmak ve çeşitli karakterlerin yeşil ot verimi üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkilerini tahmin etmek için yapılmıştır. Deneme, 4 soya çeşidi ve hattı ile Tesadüf Blokları Deseninde ve altı tekerrürlü olarak yapılmıştır. Fenotipik varyasyon katsayısı (PCV) genotipik varyasyon katsayısından (GCV) daha yüksek bulunmuştur, ancak tüm karakterler için bu iki tahmin arasındaki fark değişkenliği bazılarında çok yakın, bazılarında çok büyük ve diğerlerinde orta düzeyde tespit edilmiştir. Genetik parametrelerle ilgili olarak, yeşil ot verimi, boğum sayısı, % 50 çiçeklenme gün sayısı ve kuru ot verimi için geniş anlamda kalıtım derecesi (h2), genetik ilerleme (GA) ve ayrıca genetik ilerleme yüzdesi (GAM%) için yüksek değerler kaydedilmiştir. Genotipik korelasyon katsayıları (rg), tüm karakterlerde fenotipik korelasyon katsayılarından (rp) daha büyük bulunmuştur, bu nedenle karakter çiftleri arasında güçlü bir doğal ilişki belirlenmiştir. Yem verimi ile genotipik, fenotipik ve çevresel korelasyon katsayılarının sonuçları ilk bakla yüksekliği, %50 çiçeklenme gün sayısı ve ham protein oranı dışında pozitif ve anlamlı bulunmuştur (P<0.05). Yol katsayısı analizi, olgunlaşma gün sayısı yem verimine maksimum doğrudan katkısı olduğunu ortaya çıkardı. Yol katsayısı analizlerine göre, yem verimi üzerinde en büyük doğrudan etki olgunlaşma gün sayısı tespit edilmiştir.
TAGEM
TAGEM/ TBAD/B/20/A7/P4/1649
This study was carried out to assess the extent and pattern of genetic variability, and reveal the genetic correlation among the characters and partition the genetic correlations into direct and indirect effects so as to estimate the direct and indirect effects of various characters on forage yield. The experiment consisted of 4 soybean varieties and lines along with Randomized Block Design and six replications. The phenotypic coefficient of variation (PCV) values were higher than the genotypic coefficient of variation (GCV), but the difference variability between these two estimates for all characters was very close in some, very large in some, and moderate in others. Regarding the genetic parameters, for forage yield, number of nodes, days to 50% flowering, and dry matter yield were recorded high values for heritability (h2) in the broad sense, for genetic advance (GA), and also for genetic advance in percent (GAM%). The genotypic correlation coefficients (rg) were larger than the phenotypic correlation coefficients (rp) in all characters hence there determine a strong natural relationship between character pairs. The results of the genotypic, phenotypic, and environmental correlation coefficients with the forage yield are positive and significant (P<0.05) with the exception of first pod height, days to 50% flowering, and crude protein ratio. Days to maturity had the greatest direct impact on forage yield, according to path coefficient analyses.
Genetic variation Heritability Correlation Path analysis Soybean Path analysis Genetic variation Soybean Path analysis Genetic variation Soybean Heritability Correlation
TAGEM/ TBAD/B/20/A7/P4/1649
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Project Number | TAGEM/ TBAD/B/20/A7/P4/1649 |
Publication Date | July 5, 2023 |
Submission Date | January 18, 2023 |
Acceptance Date | April 6, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.