Research Article
BibTex RIS Cite

Effects of Different Salt Concentrations on Leaf Nutrient Content of Strawberries

Year 2024, , 46 - 57, 22.01.2024
https://doi.org/10.47495/okufbed.1269971

Abstract

This study has been carried out in the Spanish type high tunnel as pot experiment in Çukurova University Horticulture Department, at 2020-2021 growing period. In this study, 112, 36 strawberry genotypes detected in previous years which were found to be positive as a result of crossing studies and also Fortuna cultivar have been used. It has been performed 4 different salt concentrations (1 dS/m-1,5 dS/m-2 dS/m-2,5 dS/m NaCl) and Control (water 0,5 dS/m) without salt application) were applied to plants in this experiment. According to the findings obtained in this research; It has been found that decreased survival rates of plants due to plant exposing salty soils for a long time. It was determined that intense salt accumulation decreased the transport of plant nutrients to the plant by the roots, negatively affected the uptake of nutrients such as N, Mg, Fe, Mn. It has also been determined that the uptake of plant nutrients in strawberries exposed to different salt doses is dependent on genotypes.

Project Number

FYL202113542.

References

  • Acosta-Motos JR., Ortuño MF., Bernal-Vicente A., Diaz-Vivancos P., Sanchez-Blanco MJ., Hernandez JA. Plant responses to salt stress: adaptive mechanisms. Agronomy 2017; 7(1): 1-38.
  • Ağaoğlu YS. Üzümsü meyveler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 984; 1986.
  • Bilgin N. Besin kültüründe yetiştirilen farklı domates çeşitlerinin artan NaCl uygulamalarına toleransı ve tuzluluk stresinin Kuru Madde Miktarı ile Bitki Mineral İçeriğine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, sayfa no:63, Erzurum, Türkiye, 2002.
  • Botella MA., Rosado A., Bressan RA., Hasegawa PM. Plant adaptive responses to salinity stress, plant abiotic stress. Blackwell Publishing Ltd; 2005.
  • Ersoy B., Demirsoy H. Effect of shading on seasonal variation of some macro–nutrients in ‘Camarosa’ strawberry. Asian Journal of Chemistry 2006; 18(3): 2329-2340.
  • Ferreira JF., Liu X., Suarez DL. Fruit yield and survival of five commercial strawberry cultivars under field cultivation and salinity stress. Scientia Horticulturae 2019; 243: 401-410.
  • Geoffrey MM., Marvin PP. Phosphorus, zinc and boron influence yield components in earliglow strawberry. Journal of American Society Horticultural Science 1993; 118(1): 43-49.
  • Kacar B., İnal A. Bitki Analizleri, Nobel Yayın Dağıtım Ltd; 2008.
  • Kaya KF. In vitro’da tuz stresi altında yetiştirilen bazı amerikan asma anaçlarının genotipik tepkileri ve bitki besin elementi tercihlerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, sayfa no:100, Adana, Türkiye, 2020.
  • Keutgen AJ., Pawelzik E. Quality and nutritional value of strawberry fruit under long term salt stress. Food Chemistry 2008; 107(4): 1413-1420.
  • Lamnai K., Anaya F., Fghire R., Zine H., Wahbi S., Loutfi K. Impact of exogenous application of salicylic acid on growth, water status and antioxidant enzyme activity of strawberry plants (Fragaria vesca L.) under salt stress conditions. Gesunde Pflanzen 2021; 73(4): 465-478.
  • Munns R., Tester M. Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology 2008; 59: 651-681.
  • Öztürk Ş. Farklı tuz konsantrasyonlarına sahip sulama sularının pazının büyüme ve gelişimine olan etkileri. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, sayfa no:76, Tekirdağ, Türkiye, 2018.
  • Pessarakli M., Szabolcs I. Soil salinity and sodicity as particular plant/crop stress factors. Handbook of Plant Crop Stress: New York Marcel Dekker, Inc; 1999.
  • Roshdy AED., Alebidi A., Almutairi K., Al-Obeed R., Elsbagh A. Roshdy, AED, Alebidi, A., Almutairi, K., AlObeed, R., Elsbagh, A. 2021. The effect of salicylic acid on the performances of salt stressed strawberry plants, enzymes activity, and salt tolerance index. Agronomy 2021; 11, 775: 1-13.

Çileklerin Yaprak Besin Elementi İçerikleri Üzerine Farklı Dozlarda Tuz Uygulamalarının Etkileri

Year 2024, , 46 - 57, 22.01.2024
https://doi.org/10.47495/okufbed.1269971

Abstract

Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü’ne ait İspanyol tipi yüksek tünel altında, saksı denemesi şeklinde, 2020-2021 yetiştiricilik döneminde yürütülmüştür. Bu çalışmada önceki yıllarda yapılan melezleme çalışmaları sonucunda olumlu bulunan 112, 36 No’lu çilek genotipleri ile Fortuna çeşidi kullanılmıştır. Denemede bitkilerine; normal su (Kontrol-0,5 dS/m) ve 4 farklı tuz konsantrasyonu (1 dS/m-1,5 dS/m-2 dS/m-2,5 dS/m NaCl) ile sulama uygulamaları yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; yoğun tuz birikiminin kökler tarafından bitki besin elementlerinin bitkiye taşınmasını azalttığı; N, Mg, Fe, Mn gibi besin elementlerinin alınımını olumsuz etkilediği, uzun süre tuzlu toprağa maruz kalan bitkilerin canlı kalma oranlarının düştüğü belirlenmiştir. Ayrıca farklı tuz dozlarına maruz bırakılan çileklerde, bitki besin elementlerinin alımının genotiplere bağlı olduğu da belirlenmiştir.

Supporting Institution

Bu Çalışma Ç. Ü. Araştırma Projeleri Birimi Tarafından Desteklenmiştir.

Project Number

FYL202113542.

Thanks

Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ayfer Torun'a bitki besin maddesi analizlerindeki destekleri için çok teşekkür ederiz.

References

  • Acosta-Motos JR., Ortuño MF., Bernal-Vicente A., Diaz-Vivancos P., Sanchez-Blanco MJ., Hernandez JA. Plant responses to salt stress: adaptive mechanisms. Agronomy 2017; 7(1): 1-38.
  • Ağaoğlu YS. Üzümsü meyveler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 984; 1986.
  • Bilgin N. Besin kültüründe yetiştirilen farklı domates çeşitlerinin artan NaCl uygulamalarına toleransı ve tuzluluk stresinin Kuru Madde Miktarı ile Bitki Mineral İçeriğine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, sayfa no:63, Erzurum, Türkiye, 2002.
  • Botella MA., Rosado A., Bressan RA., Hasegawa PM. Plant adaptive responses to salinity stress, plant abiotic stress. Blackwell Publishing Ltd; 2005.
  • Ersoy B., Demirsoy H. Effect of shading on seasonal variation of some macro–nutrients in ‘Camarosa’ strawberry. Asian Journal of Chemistry 2006; 18(3): 2329-2340.
  • Ferreira JF., Liu X., Suarez DL. Fruit yield and survival of five commercial strawberry cultivars under field cultivation and salinity stress. Scientia Horticulturae 2019; 243: 401-410.
  • Geoffrey MM., Marvin PP. Phosphorus, zinc and boron influence yield components in earliglow strawberry. Journal of American Society Horticultural Science 1993; 118(1): 43-49.
  • Kacar B., İnal A. Bitki Analizleri, Nobel Yayın Dağıtım Ltd; 2008.
  • Kaya KF. In vitro’da tuz stresi altında yetiştirilen bazı amerikan asma anaçlarının genotipik tepkileri ve bitki besin elementi tercihlerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, sayfa no:100, Adana, Türkiye, 2020.
  • Keutgen AJ., Pawelzik E. Quality and nutritional value of strawberry fruit under long term salt stress. Food Chemistry 2008; 107(4): 1413-1420.
  • Lamnai K., Anaya F., Fghire R., Zine H., Wahbi S., Loutfi K. Impact of exogenous application of salicylic acid on growth, water status and antioxidant enzyme activity of strawberry plants (Fragaria vesca L.) under salt stress conditions. Gesunde Pflanzen 2021; 73(4): 465-478.
  • Munns R., Tester M. Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology 2008; 59: 651-681.
  • Öztürk Ş. Farklı tuz konsantrasyonlarına sahip sulama sularının pazının büyüme ve gelişimine olan etkileri. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, sayfa no:76, Tekirdağ, Türkiye, 2018.
  • Pessarakli M., Szabolcs I. Soil salinity and sodicity as particular plant/crop stress factors. Handbook of Plant Crop Stress: New York Marcel Dekker, Inc; 1999.
  • Roshdy AED., Alebidi A., Almutairi K., Al-Obeed R., Elsbagh A. Roshdy, AED, Alebidi, A., Almutairi, K., AlObeed, R., Elsbagh, A. 2021. The effect of salicylic acid on the performances of salt stressed strawberry plants, enzymes activity, and salt tolerance index. Agronomy 2021; 11, 775: 1-13.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Horticultural Production
Journal Section RESEARCH ARTICLES
Authors

Rojbin Kamar

Mehmet Ali Saridas 0000-0002-5180-1874

Sevgi Paydaş

Project Number FYL202113542.
Publication Date January 22, 2024
Submission Date March 23, 2023
Acceptance Date July 26, 2023
Published in Issue Year 2024

Cite

APA Kamar, R., Saridas, M. A., & Paydaş, S. (2024). Çileklerin Yaprak Besin Elementi İçerikleri Üzerine Farklı Dozlarda Tuz Uygulamalarının Etkileri. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(1), 46-57. https://doi.org/10.47495/okufbed.1269971
AMA Kamar R, Saridas MA, Paydaş S. Çileklerin Yaprak Besin Elementi İçerikleri Üzerine Farklı Dozlarda Tuz Uygulamalarının Etkileri. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. January 2024;7(1):46-57. doi:10.47495/okufbed.1269971
Chicago Kamar, Rojbin, Mehmet Ali Saridas, and Sevgi Paydaş. “Çileklerin Yaprak Besin Elementi İçerikleri Üzerine Farklı Dozlarda Tuz Uygulamalarının Etkileri”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7, no. 1 (January 2024): 46-57. https://doi.org/10.47495/okufbed.1269971.
EndNote Kamar R, Saridas MA, Paydaş S (January 1, 2024) Çileklerin Yaprak Besin Elementi İçerikleri Üzerine Farklı Dozlarda Tuz Uygulamalarının Etkileri. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7 1 46–57.
IEEE R. Kamar, M. A. Saridas, and S. Paydaş, “Çileklerin Yaprak Besin Elementi İçerikleri Üzerine Farklı Dozlarda Tuz Uygulamalarının Etkileri”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno, vol. 7, no. 1, pp. 46–57, 2024, doi: 10.47495/okufbed.1269971.
ISNAD Kamar, Rojbin et al. “Çileklerin Yaprak Besin Elementi İçerikleri Üzerine Farklı Dozlarda Tuz Uygulamalarının Etkileri”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7/1 (January 2024), 46-57. https://doi.org/10.47495/okufbed.1269971.
JAMA Kamar R, Saridas MA, Paydaş S. Çileklerin Yaprak Besin Elementi İçerikleri Üzerine Farklı Dozlarda Tuz Uygulamalarının Etkileri. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2024;7:46–57.
MLA Kamar, Rojbin et al. “Çileklerin Yaprak Besin Elementi İçerikleri Üzerine Farklı Dozlarda Tuz Uygulamalarının Etkileri”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 7, no. 1, 2024, pp. 46-57, doi:10.47495/okufbed.1269971.
Vancouver Kamar R, Saridas MA, Paydaş S. Çileklerin Yaprak Besin Elementi İçerikleri Üzerine Farklı Dozlarda Tuz Uygulamalarının Etkileri. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2024;7(1):46-57.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.