Probiotics are live microorganisms that have desirable effects on human health when taken in adequate amounts. In recent years, it has been revealed that there is a relationship between obesity and probiotics, which is one of the important health problems. The imbalance between energy intake and expenditure, unhealthy lifestyle and genetic factors play a role in obesity. Modulation of gut microbiota with components including probiotics and functional food products has been suggested as a novel approach to treat or prevent obesity. Probiotics develop a mechanism against obesity by improving lipid and glucose metabolism, regulating intestinal microbiota composition, and suppressing metabolic inflammation. With the consumption of probiotic food, the diversity in the intestinal microbiota increases and the metabolic functions of these microbial cells and the risk of obesity are reduced. In this review, the relationship between the presence and diversity of probiotic microorganisms in the intestinal microbiota and obesity as a result of probiotic food consumption is emphasized.
Probiyotikler yeterli miktarda alındıklarında insan sağlığı üzerinde yararlı etkileri olan canlı mikroorganizmalardır. Son yıllarda önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite ve probiyotikler arasında ilişki olduğu ortaya çıkarılmıştır. Obezitede enerji alımı ve harcanması arasındaki dengesizlik, sağlıksız yaşam biçimi ve genetik faktörler rol oynamaktadır. Obeziteyi tedavi etme veya önlemede yeni bir yaklaşım olarak bağırsak mikrobiyotasının probiyotik ve fonksiyonel gıdalar gibi bileşenlerle modülasyonu önerilmiştir. Probiyotikler; lipid ve glikoz metabolizmasını iyileştirerek, bağırsak mikrobiyota kompozisyonunu düzenleyerek ve metabolik inflamasyonu baskılayarak obeziteye karşı bir mekanizma geliştirirler. Probiyotik gıda tüketimi ile birlikte ise; bağırsak mikrobiyotasındaki çeşitlilik artar ve bu mikrobiyel hücrelerin metabolik fonksiyonları ile obezite riski azaltılır. Bu derlemede; probiyotik gıda tüketiminin bir sonucu olarak bağırsak mikrobiyotasındaki probiyotik mikroorganizma varlığı ve çeşitliliğinin obezite ile ilişkisi üzerinde durulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | REVIEWS |
Authors | |
Publication Date | December 20, 2023 |
Submission Date | April 28, 2023 |
Acceptance Date | July 23, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.