Crude lipid has become one of the most significant demands of nations in recent years, oil crops and their lipid yield are becoming more and more vital. The composition of fatty acids reveals the caliber of oil crops. This study aims to determine and compare the oil content and fatty acid compositions of S. arvensis, B. nigra, B. napus, S. alba and C. sativa plants. It was determined that the oil ratios of the samples belonging to the B.nigra species varied between 27.132% and 29.350%, and the oil ratios of the samples belonging to the S. arvensis species varied between 27.495% and 28.855%. It was determined that the oil ratios of the samples belonging to the B.nigra species varied between 27.132% and 29.350%, and the oil ratios of the samples belonging to the S. arvensis species varied between 27.495% and 28.855%. Erucic acid value was determined to be highest in S. arvensis species, oleic and linoleic acids in B. napus, and linolenic acid in C. sativa. The data obtained showed that the oil ratios and fatty acid compositions of S. arvensis and B. nigra were very close to the values obtained from B. napus, S. alba and C. sativa, which were used as standards and grown as cultivated plants in this study. This suggests that the wild plants S. arvensis and B. nigra have the potential to be cultivated.
This paper was prepared from the data collected for Ph. D. thesis of Gıdık, B. 2016, “Evaluation of Thrace Region Flora Wild Mustard (Sinapis sp.) Genotypes for Molecular and Morphological Characterization, Yield and Quality Characters in Field Conditions” under supervision of Prof. Dr. Fadul Önemli, Department of Field Crops, Graduate School of Natural and Applied Sciences Namık Kemal University, Tekirdağ, Turkey.
Ham lipit, son yıllarda ulusların en önemli taleplerinden biri haline gelmiş olup, yağ bitkileri ve bunların lipit verimi giderek daha hayati hale gelmektedir. Yağ asitlerinin bileşimi, yağ bitkilerinin kalibresini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın amacı S. arvensis, B. nigra, B. napus, S. alba ve C. sativa bitkilerinin yağ içeriği ve yağ asidi kompozisyonlarının belirlenmesi ve karşılaştırılmasıdır. B. nigra türüne ait örneklerin yağ oranlarının %27,132 ile %29,350 arasında, S. arvensis türüne ait örneklerin yağ oranlarının ise %27,495 ile %28,855 arasında değiştiği belirlendi. B. nigra türüne ait örneklerin yağ oranlarının %27,132 ile %29,350 arasında, S. arvensis türüne ait örneklerin yağ oranlarının ise %27,495 ile %28,855 arasında değiştiği belirlendi. Erusik asit değerinin S. arvensis türünde, oleik ve linoleik asit değerinin B. napus türünde, linolenik asit değerinin ise C. sativa türünde en yüksek olduğu belirlendi. Elde edilen veriler, S. arvensis ve B. nigra'nın yağ oranları ve yağ asidi kompozisyonlarının, standart olarak kullanılan ve kültür bitkisi olarak yetiştirilen B. napus, S. alba ve C. sativa'dan elde edilen değerlere çok yakın olduğunu gösterdi. Bu çalışmada. Bu durum S. arvensis ve B. nigra yabani bitkilerinin yetiştirilme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Field Crops and Pasture Production (Other) |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | December 20, 2023 |
Submission Date | October 19, 2023 |
Acceptance Date | November 20, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.