Research Article
BibTex RIS Cite

Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi

Year 2020, , 83 - 89, 15.12.2020
https://doi.org/10.47495/okufbed.749414

Abstract

Bu çalışmada, Hatay’da üretilen ve ruminantların beslenmesinde yaygın olarak kullanılan bazı kuru kaba yemlerin besin madde içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak Hatay ili genelinde 19 adet buğday samanı, 18 adet yonca kuru otu (YKO), 2 adet fiğ kuru otu, 2 adet mercimek samanı, 1 adet yer fıstığı kuru otu, 4 adet karışık çayır kuru otu (ÇKO) olmak üzere 46 adet kuru kaba yem örneklenmiştir. Örneklenen kaba yemlerde KM, HK, HP, HY, OM, HS, ADF, NDF ve ADL düzeyleri belirlenmiş ve kaba yemlerin ME düzeyleri hesaplama yoluyla tespit edilmiştir. Besin madde içerikleri YKO için HP % 15.58, HS %32.84, ADF %37.52, NDF %44.38 ve ME düzeyi 1727 kcal/kg olarak, Fiğ kuru otu için aynı sırayla %13.96, % 31.26, % 32.68, % 43.31 ve 1766 kcal/kg ME, buğday samanı için de % 3.22, % 41.04, % 48.40, % 68.60 ve 864 kcal/kg ME olarak tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen değerlerin söz konusu kuru kaba yemler için, gerek yapılan önceki çalışmalarda gerekse yemlerin besin madde içeriklerini açıklayan ve genel kabul gören tablo değerlerine uyumlu olduğu, arada ortaya çıkan farklılıkların yem bitkisinin çeşidine, yetiştiricilik yapılan bölgenin iklim ve toprak özelliklerine bağlı olduğu söylenebilir.

Supporting Institution

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Project Number

17 YL 015

References

  • Ahmet Şahin Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Kırşehir
  • Mevlüt Günal Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Çünür/Isparta
Year 2020, , 83 - 89, 15.12.2020
https://doi.org/10.47495/okufbed.749414

Abstract

Project Number

17 YL 015

References

  • Ahmet Şahin Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Kırşehir
  • Mevlüt Günal Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Çünür/Isparta
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Structural Biology
Journal Section RESEARCH ARTICLES
Authors

Süleyman Zahal 0000-0002-5594-8849

Şerafettin Kaya 0000-0001-9744-8714

Project Number 17 YL 015
Publication Date December 15, 2020
Submission Date June 8, 2020
Acceptance Date July 28, 2020
Published in Issue Year 2020

Cite

APA Zahal, S., & Kaya, Ş. (2020). Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(2), 83-89. https://doi.org/10.47495/okufbed.749414
AMA Zahal S, Kaya Ş. Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). December 2020;3(2):83-89. doi:10.47495/okufbed.749414
Chicago Zahal, Süleyman, and Şerafettin Kaya. “Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3, no. 2 (December 2020): 83-89. https://doi.org/10.47495/okufbed.749414.
EndNote Zahal S, Kaya Ş (December 1, 2020) Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 2 83–89.
IEEE S. Zahal and Ş. Kaya, “Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi”, OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci), vol. 3, no. 2, pp. 83–89, 2020, doi: 10.47495/okufbed.749414.
ISNAD Zahal, Süleyman - Kaya, Şerafettin. “Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3/2 (December 2020), 83-89. https://doi.org/10.47495/okufbed.749414.
JAMA Zahal S, Kaya Ş. Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2020;3:83–89.
MLA Zahal, Süleyman and Şerafettin Kaya. “Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 3, no. 2, 2020, pp. 83-89, doi:10.47495/okufbed.749414.
Vancouver Zahal S, Kaya Ş. Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2020;3(2):83-9.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.