Research Article
BibTex RIS Cite

Parmak Peynirinden İzole Edilen Staphylococcus Türlerinin Virulans Faktörleri ve Antibiyotik Dirençliliği

Year 2020, , 126 - 134, 15.12.2020
https://doi.org/10.47495/okufbed.795046

Abstract

Bu araştırma Kahramanmaraş yöresine özgü parmak peynirlerinde Staphylococcus bakterisi incelemesi ve bu bakterilerin virülans faktörleri ve antibiyotik dirençlilik özelliklerinin tespiti amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamında 30 farklı parmak peynir numunesi incelenmiştir. Bu numunelerden izole edilen 14 suşun tamamının KNS olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucu izole edilen 14 suşun araştırmada kullanılan antibiyotiklerden Nitrofurantoin’e %100; Gentamicin ve Streptomycin’e %92,8; Amoxillin, Chlaromphenicol, Erythromycin ve Tetracycline’e %85,7; Novobiocin’e %71,4; Cephalothin ve Clindomycin’e %64,2; Ampicillin’e %57,1 oranında duyarlılık gösterdiği tespit edilmiştir.

References

  • [1] Anonymous, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,2019
  • [2] Madigan, M. ve Martinko, J. (eds). 2005. Brock Biology of Microorganisms (11th ed.). Prentice Hall. ISBN 978-0-13-144329-7
  • [3] Foster T. Staphylococcus, Medical Microbiology. 4th edition, Ed. Baron S., University of Texas Medical Branch at Galveston 1996.
  • [4] Topçu AW, Söyletir, G. ve Doğanay M. 2002. İnfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi. Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul . [5] Le Loir Y., Baron, F. ve Guatier, M. Staphylococcus aureus and food poisoning. Genet Mol Res. 2003. 2: 63-76.
  • [6] Götz, Friedrich. Micro Review Staphylococcus and biofilms, Molecular Microbiology (2002) 43(6), 1367–1378
  • [7] Eker FY., ve Bostan K. Determination of growth and toxin production potential of Staphylococcus aureus and Clostridium perfringens during döner production process, Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, (2019) 43: 10-22.
  • [8] Adwan G., Abu-Shanab, B. ve Adwan K. 2005. Enterotoxigenic Staphylococcus aureus in Raw Milk in the North of Palestine, Turk J Biol 29, 229-232.
  • [9] Chambers HF., DeLeo FR. Waves of resistance: Staphylococcus aureus in the antibiotic era, Nature Reviews Microbiology, vol. 7, no. 9 (2009) pp. 629- 641.
  • [10] Bedini-Madani, N., Greenland, T., Richard, Y. Exoprotein and slime production by coagulase-negative Staphylococci isolated from goats milk, Veterinary Microbiology, (1998) 59: 139-145.
  • [11] Honeyman Allen L., Friedman Herman, Bendinelli Mauro. Staphylococcus aureus Infection and Disease, Kluwer Academic Publishers, New York, Boston, Dordrecht, London, Moscow, 2002 Print ISBN: 0-306-46591-4
  • [12] Nazik S., Cingöz, E., Şahin, A., R. ve Güler S. Kan Kültürlerinden İzole Edilen Staphylococcus Aureus Suşlarında Metisilin Direncinin Yıllara Göre Değişimi, Kocaeli Med Journal (2018)7, 1: 32-36.
  • [13] Palavecino E. Clinical, Epidemiological, and Laboratory Aspects of Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) Infections, Methods in Molecular Biology: MRSA Protocols Edited by: Y. Ji, Humana Press Inc. Totowa, NJ. 2007.
  • [14] Sonnenwirth AC., Jaret L. Granwohl’s clinical laboratory methods and diagnosis”, C.V. Mosby Company, 8. Edition, 1980. 1629-1637.
  • [15] Faller D., ve Schleifer, K.H.. Modifiedoxidase and benzidine test for separation of staphylococci and micrococci, J. Clin. Microbiol, (1981)13(6): 1031-1035.
  • [16] Koneman MD., Aillen SD., Schreckenberger, PC., Janda WM. ve Winn, WC. “Diagnostic microbiology”, J.B. Lippincott Company, 1992 423-425, 435-466.
  • [17] Tham, T. ve Hadju, L.J. A comparison of six media isolation S. aureus from foods, Food Microbiol, 1997. 4: 133-146.
  • [18] Freeman, DJ., Falkiner FR., Keane CT. New method for detecting slime producing by coagulase negative staphylococci, J. Clin. Pathol., 1989. 42: 872-874.
  • [19] National Committee for Clinical Laboratory Standarts (NCCLS). Methods for dilution antimicrobial susceptibility testing for bacteria that grow aerobically. Approved standart M7-A4, Wayne PA, National Committee for Clinical Laboratory Standarts. 1997.
  • [20] Cengiz SA. ve Uraz G. Çiğ Sütten İzole Edilen Stafilokokların Sefalosporinlere ve Karbapenemlere Karşı Duyarlılıklarının Araştırılması, Van Tıp Dergisi, 2001. Cilt:8, Sayı:2, 43- 46.
  • [21] Gillespie BE., Headrick, SI., Boonyayatra S., Oliver SP. Prevalence of coagulase-negative Staphylococcus species from three dairy research herds. Vet. Microbiol. 2009.134, 65–72.
  • [22] Hadimli, HH, Pınarkara Y, Sakmanoğlu A, Sayın Z, Erganis O, Uslu A, Al-Shattrawi HJ. Serotypes of Salmonella isolated from feces of cattle, buffalo and camel and sensitivities to antibiotics in Turkey.Turkish J Vet Anim Sci (2017)41:193-198
  • [23] Irlinger, F. Safety assessment of dairy microorganisms: coagulase-negative staphylococci. International Journal Of Food Microbiology,(2008)126 (3), 302-310.
  • [24] Sawant A., Gillespie B., Oliver S. Antimicrobial susceptibility of coagulase-negative Staphylococcus species isolated from bovine milk. Veterinary Microbiology, 2009. 134 (1), 73-81.
  • [25] Yücel, N. ve Anıl, Y. Çiğ süt ve peynir örneklerinden Staphylococcus aureus ve koagülaz negatif stafilokokların identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılığı. Turk Hij Den Biyol Derg, 2011. 68 (2): 73- 78.
  • [26] Bayar, S. Süt örneklerinden Staphylococcus ve streptococcus türlerinin izolasyonu, identifikasyonu ve antibiyotik dirençlerinin belirlenmesi. 2007. Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • [27] Boynukara B, Gürtürk K, Gülhan T, Ekin İ.H. ve Öğün E. Comparison Of Latex Agglutination Test With Protein A, Clumping Factor And Coagulase Tests For İdentification Of Staphylococci İsolated From Avian, Eastern Journal Of Medicine 1999. 4: 58-60,
  • [28] Gülhan, T. İnsan ve sığır orjinli Staphylococcus aureus suşlarının çeşitli biyokimyasal özellikleri ile antibiyotiklere duyarlılıklarının karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncüyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 1998. Van.
  • [29] Kireçci E. Erzurum yöresinde klinik ve subklinik mastitisli inek sütlerinden izole edilen Staphylococcus türlerinin tanımlanması, patojenite testleri, betalaktamaz aktiviteleri ve antibiyotik duyarlılıkları, Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitisü, 2004. Erzurum.
  • [30] Turan, E. Süt ve süt ürünlerinden izole edilen Staphylococcus aureus’ların çeşitli biyokimyasal özellikleri ve antibiyotiklere duyarlılıklarının araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bililimleri Enstitüsü, 2005. Ankara.
  • [31] Duman T. Tavuk karkaslarından izole edilen Staphylococcus’ların virulans faktörleri ve antibiotik dirençliliği. Yüksek lisans Tezi Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 2007. Ankara.
  • [32] Türkyılmaz, S. ve Kaya, O. Determination of some virulence factors in Staphylococcus spp. Isolated from Various Clinical Samples, Turk. J. Vet. Anim. Science., 2006.30: 127-132.
  • [33] Bedini-Madani N., Greenland T., Richard Y. Exoprotein and slime production by coagulase negative Staphylococci isolated from goat milk. Veterinary Microbiology, 1998: 59, 139-145
  • [34] Gemmel CG. Coagulase-negative staphylococci, J. Med. Microbiol. 1966. 22: 285-295.
  • [35] Uçan N. Subklinik mastitisli keçilerdeki koagulaz negatif stafilokokların saptanması ve antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014. Aydın.
  • [36] Ektik N. Balıkesir İlinde Süt ve Süt Ürünlerindeki Metisilin Dirençli Staphylococcus Aureus’un Prevalansı ve antibiyotik Dirençliliği, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015. Balıkesir.
Year 2020, , 126 - 134, 15.12.2020
https://doi.org/10.47495/okufbed.795046

Abstract

References

  • [1] Anonymous, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,2019
  • [2] Madigan, M. ve Martinko, J. (eds). 2005. Brock Biology of Microorganisms (11th ed.). Prentice Hall. ISBN 978-0-13-144329-7
  • [3] Foster T. Staphylococcus, Medical Microbiology. 4th edition, Ed. Baron S., University of Texas Medical Branch at Galveston 1996.
  • [4] Topçu AW, Söyletir, G. ve Doğanay M. 2002. İnfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi. Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul . [5] Le Loir Y., Baron, F. ve Guatier, M. Staphylococcus aureus and food poisoning. Genet Mol Res. 2003. 2: 63-76.
  • [6] Götz, Friedrich. Micro Review Staphylococcus and biofilms, Molecular Microbiology (2002) 43(6), 1367–1378
  • [7] Eker FY., ve Bostan K. Determination of growth and toxin production potential of Staphylococcus aureus and Clostridium perfringens during döner production process, Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, (2019) 43: 10-22.
  • [8] Adwan G., Abu-Shanab, B. ve Adwan K. 2005. Enterotoxigenic Staphylococcus aureus in Raw Milk in the North of Palestine, Turk J Biol 29, 229-232.
  • [9] Chambers HF., DeLeo FR. Waves of resistance: Staphylococcus aureus in the antibiotic era, Nature Reviews Microbiology, vol. 7, no. 9 (2009) pp. 629- 641.
  • [10] Bedini-Madani, N., Greenland, T., Richard, Y. Exoprotein and slime production by coagulase-negative Staphylococci isolated from goats milk, Veterinary Microbiology, (1998) 59: 139-145.
  • [11] Honeyman Allen L., Friedman Herman, Bendinelli Mauro. Staphylococcus aureus Infection and Disease, Kluwer Academic Publishers, New York, Boston, Dordrecht, London, Moscow, 2002 Print ISBN: 0-306-46591-4
  • [12] Nazik S., Cingöz, E., Şahin, A., R. ve Güler S. Kan Kültürlerinden İzole Edilen Staphylococcus Aureus Suşlarında Metisilin Direncinin Yıllara Göre Değişimi, Kocaeli Med Journal (2018)7, 1: 32-36.
  • [13] Palavecino E. Clinical, Epidemiological, and Laboratory Aspects of Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) Infections, Methods in Molecular Biology: MRSA Protocols Edited by: Y. Ji, Humana Press Inc. Totowa, NJ. 2007.
  • [14] Sonnenwirth AC., Jaret L. Granwohl’s clinical laboratory methods and diagnosis”, C.V. Mosby Company, 8. Edition, 1980. 1629-1637.
  • [15] Faller D., ve Schleifer, K.H.. Modifiedoxidase and benzidine test for separation of staphylococci and micrococci, J. Clin. Microbiol, (1981)13(6): 1031-1035.
  • [16] Koneman MD., Aillen SD., Schreckenberger, PC., Janda WM. ve Winn, WC. “Diagnostic microbiology”, J.B. Lippincott Company, 1992 423-425, 435-466.
  • [17] Tham, T. ve Hadju, L.J. A comparison of six media isolation S. aureus from foods, Food Microbiol, 1997. 4: 133-146.
  • [18] Freeman, DJ., Falkiner FR., Keane CT. New method for detecting slime producing by coagulase negative staphylococci, J. Clin. Pathol., 1989. 42: 872-874.
  • [19] National Committee for Clinical Laboratory Standarts (NCCLS). Methods for dilution antimicrobial susceptibility testing for bacteria that grow aerobically. Approved standart M7-A4, Wayne PA, National Committee for Clinical Laboratory Standarts. 1997.
  • [20] Cengiz SA. ve Uraz G. Çiğ Sütten İzole Edilen Stafilokokların Sefalosporinlere ve Karbapenemlere Karşı Duyarlılıklarının Araştırılması, Van Tıp Dergisi, 2001. Cilt:8, Sayı:2, 43- 46.
  • [21] Gillespie BE., Headrick, SI., Boonyayatra S., Oliver SP. Prevalence of coagulase-negative Staphylococcus species from three dairy research herds. Vet. Microbiol. 2009.134, 65–72.
  • [22] Hadimli, HH, Pınarkara Y, Sakmanoğlu A, Sayın Z, Erganis O, Uslu A, Al-Shattrawi HJ. Serotypes of Salmonella isolated from feces of cattle, buffalo and camel and sensitivities to antibiotics in Turkey.Turkish J Vet Anim Sci (2017)41:193-198
  • [23] Irlinger, F. Safety assessment of dairy microorganisms: coagulase-negative staphylococci. International Journal Of Food Microbiology,(2008)126 (3), 302-310.
  • [24] Sawant A., Gillespie B., Oliver S. Antimicrobial susceptibility of coagulase-negative Staphylococcus species isolated from bovine milk. Veterinary Microbiology, 2009. 134 (1), 73-81.
  • [25] Yücel, N. ve Anıl, Y. Çiğ süt ve peynir örneklerinden Staphylococcus aureus ve koagülaz negatif stafilokokların identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılığı. Turk Hij Den Biyol Derg, 2011. 68 (2): 73- 78.
  • [26] Bayar, S. Süt örneklerinden Staphylococcus ve streptococcus türlerinin izolasyonu, identifikasyonu ve antibiyotik dirençlerinin belirlenmesi. 2007. Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • [27] Boynukara B, Gürtürk K, Gülhan T, Ekin İ.H. ve Öğün E. Comparison Of Latex Agglutination Test With Protein A, Clumping Factor And Coagulase Tests For İdentification Of Staphylococci İsolated From Avian, Eastern Journal Of Medicine 1999. 4: 58-60,
  • [28] Gülhan, T. İnsan ve sığır orjinli Staphylococcus aureus suşlarının çeşitli biyokimyasal özellikleri ile antibiyotiklere duyarlılıklarının karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncüyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 1998. Van.
  • [29] Kireçci E. Erzurum yöresinde klinik ve subklinik mastitisli inek sütlerinden izole edilen Staphylococcus türlerinin tanımlanması, patojenite testleri, betalaktamaz aktiviteleri ve antibiyotik duyarlılıkları, Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitisü, 2004. Erzurum.
  • [30] Turan, E. Süt ve süt ürünlerinden izole edilen Staphylococcus aureus’ların çeşitli biyokimyasal özellikleri ve antibiyotiklere duyarlılıklarının araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bililimleri Enstitüsü, 2005. Ankara.
  • [31] Duman T. Tavuk karkaslarından izole edilen Staphylococcus’ların virulans faktörleri ve antibiotik dirençliliği. Yüksek lisans Tezi Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 2007. Ankara.
  • [32] Türkyılmaz, S. ve Kaya, O. Determination of some virulence factors in Staphylococcus spp. Isolated from Various Clinical Samples, Turk. J. Vet. Anim. Science., 2006.30: 127-132.
  • [33] Bedini-Madani N., Greenland T., Richard Y. Exoprotein and slime production by coagulase negative Staphylococci isolated from goat milk. Veterinary Microbiology, 1998: 59, 139-145
  • [34] Gemmel CG. Coagulase-negative staphylococci, J. Med. Microbiol. 1966. 22: 285-295.
  • [35] Uçan N. Subklinik mastitisli keçilerdeki koagulaz negatif stafilokokların saptanması ve antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014. Aydın.
  • [36] Ektik N. Balıkesir İlinde Süt ve Süt Ürünlerindeki Metisilin Dirençli Staphylococcus Aureus’un Prevalansı ve antibiyotik Dirençliliği, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015. Balıkesir.
There are 35 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Structural Biology
Journal Section RESEARCH ARTICLES
Authors

Hüseyin Tanış 0000-0002-2012-7864

Büşra Gülseren

Publication Date December 15, 2020
Submission Date September 14, 2020
Acceptance Date October 18, 2020
Published in Issue Year 2020

Cite

APA Tanış, H., & Gülseren, B. (2020). Parmak Peynirinden İzole Edilen Staphylococcus Türlerinin Virulans Faktörleri ve Antibiyotik Dirençliliği. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(2), 126-134. https://doi.org/10.47495/okufbed.795046
AMA Tanış H, Gülseren B. Parmak Peynirinden İzole Edilen Staphylococcus Türlerinin Virulans Faktörleri ve Antibiyotik Dirençliliği. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. December 2020;3(2):126-134. doi:10.47495/okufbed.795046
Chicago Tanış, Hüseyin, and Büşra Gülseren. “Parmak Peynirinden İzole Edilen Staphylococcus Türlerinin Virulans Faktörleri Ve Antibiyotik Dirençliliği”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3, no. 2 (December 2020): 126-34. https://doi.org/10.47495/okufbed.795046.
EndNote Tanış H, Gülseren B (December 1, 2020) Parmak Peynirinden İzole Edilen Staphylococcus Türlerinin Virulans Faktörleri ve Antibiyotik Dirençliliği. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 2 126–134.
IEEE H. Tanış and B. Gülseren, “Parmak Peynirinden İzole Edilen Staphylococcus Türlerinin Virulans Faktörleri ve Antibiyotik Dirençliliği”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno, vol. 3, no. 2, pp. 126–134, 2020, doi: 10.47495/okufbed.795046.
ISNAD Tanış, Hüseyin - Gülseren, Büşra. “Parmak Peynirinden İzole Edilen Staphylococcus Türlerinin Virulans Faktörleri Ve Antibiyotik Dirençliliği”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3/2 (December 2020), 126-134. https://doi.org/10.47495/okufbed.795046.
JAMA Tanış H, Gülseren B. Parmak Peynirinden İzole Edilen Staphylococcus Türlerinin Virulans Faktörleri ve Antibiyotik Dirençliliği. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2020;3:126–134.
MLA Tanış, Hüseyin and Büşra Gülseren. “Parmak Peynirinden İzole Edilen Staphylococcus Türlerinin Virulans Faktörleri Ve Antibiyotik Dirençliliği”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 3, no. 2, 2020, pp. 126-34, doi:10.47495/okufbed.795046.
Vancouver Tanış H, Gülseren B. Parmak Peynirinden İzole Edilen Staphylococcus Türlerinin Virulans Faktörleri ve Antibiyotik Dirençliliği. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2020;3(2):126-34.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.