Chia son zamanlarda giderek önemini artıran tek yıllık bir bitki olup; gerek hayvan beslemede gerekse de insan beslenmesinde çok önemli etkileri bulunmaktadır. Protein ve yağ içeriğinin yüksek olması, yemin metabolik enerji içeriğinin fazla olmasını sağlayacaktır.
Chianın yüksek yağ içeriğine sahip olması ile süt sığırlarında sıcaklık stresini önlemek kolaylaşacaktır. İnsan beslenmesinde chia, glütensiz ekmek üretiminde kullanılmakta olup;
chia tohumunun alerjik olmayıp, öldürücü bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Bu derleme, chia
ve ürünlerinin söz konusu önemine dikkat çekmek için yazılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | REVIEWS |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2020 |
Submission Date | March 29, 2020 |
Acceptance Date | May 4, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 3 Issue: 1 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.