Review
BibTex RIS Cite

Hayvansal ürünlerde yem kaynaklı toksik maddeler

Year 2020, Volume: 3 Issue: 2, 185 - 192, 15.12.2020
https://doi.org/10.47495/okufbed.764116

Abstract

Günümüzde tarım alanları, artan ve genişleyen yollar, fabrikalar ile insan yerleşimi nedeniyle giderek azalırken, ayrıca erozyon ve bilinçsiz tarım uygulamaları nedeniyle de arazilerin verimliliği de azalmaktadır. Bu durumda hızla artan nüfusun, sağlıklı ve dengeli olarak beslenmesindeki güçlükler de artmaktadır. Özellikle sezon dışı ürünlerde aroma, renk, kıvam vb. özellikler de olumsuz şekilde değişmiştir. Zamanla tüketiciler bilinçlendikçe ve gelirleri arttıkça, doğal olarak yetiştirilen ürünlerin talebi artmaktadır. Ancak artan bu ilginin başlıca nedenlerinden birisi de karma yem tüketen hayvanların ürünleri hakkındaki olumsuz yargılardır. Toplumun bir kesimi karma yem tüketen hayvanların ürünlerinin insanlarda sağlık problemleri oluşturacağını iddia etmektedirler. Basın yayın organları da konu uzmanı olmayan kişilerin görüşlerine yer vererek bu olumsuz algıyı körüklemektedir. Toplumu yönlendirebilme potansiyeli olan kişilerin bilimsel gelişmeler ışığında mevcut teknolojik bilgi ve tecrübeleri herhangi bir çıkar grubuna destek olmaksızın nesnel olarak aydınlatma zorunluluğu bulunmaktadır

References

  • [1] Ayaz, A, Yurttagül, M. Besinlerdeki Toksik Öğeler – I. https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/ t71.pdf. 2008 (Erişim Tarihi: 29.03.2018).
  • [2] Anonim,. https://tr.wikipedia.org/wiki/Toksin (2017) (Erişim Tarihi: 23.03.2018).
  • [3] Yalçın, S. Saklı Seçilmişler, Kırmızı Kedi Yayınevi, İstanbul, (2017). 484s.
  • [4] Tukelman, EÖ. Genetiği Değiştirilmiş Ürünlere Karşı Üreticilerin Farkındalıkları. Doktora Tezi. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Namık Kemal Üniversitesi. (2017)Tekirdağ.
  • [5] Çayıroğlu, H., Ocak, N. Hayvan Beslemede Genetik Yapısı Değiştirilmiş Ürünler. II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi. (18-20 Eylül 2003) Konya. 381-384.
  • 6] Hartnell, GE. Potential of Biotech Crops as Livestock Feed. Advanced Dairy Science and Technology. (2000) 113: 249-262.
  • [7] IFT, Genetically Modified Organisms (GMO’s). A Backgrounder by the Institute of Food Technologists. 2000. Food Technology, 54 (1): 42-45.
  • [8] Yıldırım, A.E. Deli Dana. http://www.tarimdunyasi.net/2011/12/13/deli-dana/ 2011 (Erişim Tarihi: 10.04.2018).
  • [9] Çiftçi, A ve Aksoy, A. 2015. Antibiyotiklere Karşı Oluşan Direnç Mekanizmaları. Türkiye Klinikleri, 1 (2): 1 – 10.
  • [10] Demir, C. Hayvansal Gıdalardaki Antibiyotik ve Hormon Kalıntıları. 2016. http://www.gidahijyeni.com/showarticle.aspx?ItemID=225&ItemClass=1 (Erişim Tarihi: 15.04.2018).
  • [11] Yarsan, M. Hayvansal Gıdalarda Kalıntı Sorunu. http://www.vetfarmatoks.org.tr/EYarsan_Kalinti.pdf. 2012 (Erişim tarihi:19.03.2018).
  • [12] Tuncer, Hİ. Karma Yemlerde Kullanımı Yasaklanan Hormon, Antibiyotik, Antikoksidiyal ve İlaçlar. Lalahan Havvancılık Arastırma Enstitüsü Dergisi. (2007) 47(1).29-37.
  • [13] D’Mello, JPF. Contaminants and Toxins in Animal Feeds. FAO Anim Production, 2004 160:107-128.
  • [14] Basmacıoğlu, H., Ergül, M. Yemlerde Bulunan Toksinler ve Kontrol Yolları. Yem Magazin, 2003 S: 31, İzmir.
  • [15] Aydın N. 1989. Kanatlı Hayvanların Önemli Mikotik Enfeksiyonları ve Mikotoksikozisler .Tavukçuluk Bülteni, Mayıs’90, s:46
  • [16] Şenyuva, H., Gilbert, J. Dioksin/PCB Analiz Gerekliliği. Foodlife International. Ankara. http://www.sincer.com.tr/HTMLEditorFiles/file/Dioksin_Insert.pdf, 2004 (Erişim Tarihi: 20.03.2018).
  • [17] Anonim, Yem Sektörü İçin İyi Üretim Uygulamaları ve Yem Hijyeni Kılavuzu, https://www.tarim.gov.tr/GKGM/Belgeler/G%C4%B1da%20ve%20Yem%20Hizmetleri/yemhizmetleri/hijyen_kilavuzu.pdf. 2014 (Erişim Tarihi: 29.03.2018).
  • [18] Vural, H., Gıda Kirliliği Açısından Dioksin ve Furan İzomerleri. Ekoloji Dergisi . ( 1995)15: 45-49.
  • [19] Zialdi, N., Simard, RR., Allard, G., Parent, G., Yeild Response of Forage Grasses to N Fertilizer as Related to Spring Soil Nitrate Sorbed On Anionic Exchange Membranes. Canadian Journal of Soil Science. (2000). 80 (1) 203-212. Canada.
  • [20] Ayaz, A., Yurttagül, M. Besinlerdeki Toksik Öğeler – II. https://www.beslenme.gov.tr/content/files/ arastirmalar/uyelik/./b_10_besin_toksik_2_40.pdf 2012 (Erişim Tarihi: 29.03.2018).
  • [21] Duffus, JH. “Heavy Metals”- A Meaningless Term? IUPAC Technical Report, International Union of Pure and Applied Chemistry, 2002. 74(5):793-807.
  • [22] Bakar, C., Alper, B.Metaller ve İnsan Sağlığı: Yirminci Yüzyıldan Bugüne ve Geleceğe Miras Kalan Çevre Sağlığı Sorunu, 2009. 1.Tıbbi Jeoloji Çalıştayı, Ürgüp Belediyesi Kültür Merkezi, Ürgüp/ Nevşehir.
  • [23] Erkmen, O. Gıda Kaynaklı Tehlikeler ve Güvenli Gıda Üretimi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 2010, 53(3): 220-235.
  • [24] Anonim, 2014. Yem Sektörü İçin İyi Üretim Uygulamaları ve Yem Hijyeni Kılavuzu, https://www.tarim.gov.tr/GKGM/Belgeler/G%C4%B1da%20ve%20Yem%20Hizmetleri/yemhizmetleri/hijyen_kilavuzu.pdf (Erişim Tarihi: 29.03.2018).
  • [25] Kaya, S., Bilgili, A., Doğan, A., Liman, BC. Mezbahada Kesilen Sığırların Et ve Bazı Organlarında Arsenik Kalıntıları. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 1990.37 (2): 359-363.
Year 2020, Volume: 3 Issue: 2, 185 - 192, 15.12.2020
https://doi.org/10.47495/okufbed.764116

Abstract

References

  • [1] Ayaz, A, Yurttagül, M. Besinlerdeki Toksik Öğeler – I. https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/ t71.pdf. 2008 (Erişim Tarihi: 29.03.2018).
  • [2] Anonim,. https://tr.wikipedia.org/wiki/Toksin (2017) (Erişim Tarihi: 23.03.2018).
  • [3] Yalçın, S. Saklı Seçilmişler, Kırmızı Kedi Yayınevi, İstanbul, (2017). 484s.
  • [4] Tukelman, EÖ. Genetiği Değiştirilmiş Ürünlere Karşı Üreticilerin Farkındalıkları. Doktora Tezi. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Namık Kemal Üniversitesi. (2017)Tekirdağ.
  • [5] Çayıroğlu, H., Ocak, N. Hayvan Beslemede Genetik Yapısı Değiştirilmiş Ürünler. II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi. (18-20 Eylül 2003) Konya. 381-384.
  • 6] Hartnell, GE. Potential of Biotech Crops as Livestock Feed. Advanced Dairy Science and Technology. (2000) 113: 249-262.
  • [7] IFT, Genetically Modified Organisms (GMO’s). A Backgrounder by the Institute of Food Technologists. 2000. Food Technology, 54 (1): 42-45.
  • [8] Yıldırım, A.E. Deli Dana. http://www.tarimdunyasi.net/2011/12/13/deli-dana/ 2011 (Erişim Tarihi: 10.04.2018).
  • [9] Çiftçi, A ve Aksoy, A. 2015. Antibiyotiklere Karşı Oluşan Direnç Mekanizmaları. Türkiye Klinikleri, 1 (2): 1 – 10.
  • [10] Demir, C. Hayvansal Gıdalardaki Antibiyotik ve Hormon Kalıntıları. 2016. http://www.gidahijyeni.com/showarticle.aspx?ItemID=225&ItemClass=1 (Erişim Tarihi: 15.04.2018).
  • [11] Yarsan, M. Hayvansal Gıdalarda Kalıntı Sorunu. http://www.vetfarmatoks.org.tr/EYarsan_Kalinti.pdf. 2012 (Erişim tarihi:19.03.2018).
  • [12] Tuncer, Hİ. Karma Yemlerde Kullanımı Yasaklanan Hormon, Antibiyotik, Antikoksidiyal ve İlaçlar. Lalahan Havvancılık Arastırma Enstitüsü Dergisi. (2007) 47(1).29-37.
  • [13] D’Mello, JPF. Contaminants and Toxins in Animal Feeds. FAO Anim Production, 2004 160:107-128.
  • [14] Basmacıoğlu, H., Ergül, M. Yemlerde Bulunan Toksinler ve Kontrol Yolları. Yem Magazin, 2003 S: 31, İzmir.
  • [15] Aydın N. 1989. Kanatlı Hayvanların Önemli Mikotik Enfeksiyonları ve Mikotoksikozisler .Tavukçuluk Bülteni, Mayıs’90, s:46
  • [16] Şenyuva, H., Gilbert, J. Dioksin/PCB Analiz Gerekliliği. Foodlife International. Ankara. http://www.sincer.com.tr/HTMLEditorFiles/file/Dioksin_Insert.pdf, 2004 (Erişim Tarihi: 20.03.2018).
  • [17] Anonim, Yem Sektörü İçin İyi Üretim Uygulamaları ve Yem Hijyeni Kılavuzu, https://www.tarim.gov.tr/GKGM/Belgeler/G%C4%B1da%20ve%20Yem%20Hizmetleri/yemhizmetleri/hijyen_kilavuzu.pdf. 2014 (Erişim Tarihi: 29.03.2018).
  • [18] Vural, H., Gıda Kirliliği Açısından Dioksin ve Furan İzomerleri. Ekoloji Dergisi . ( 1995)15: 45-49.
  • [19] Zialdi, N., Simard, RR., Allard, G., Parent, G., Yeild Response of Forage Grasses to N Fertilizer as Related to Spring Soil Nitrate Sorbed On Anionic Exchange Membranes. Canadian Journal of Soil Science. (2000). 80 (1) 203-212. Canada.
  • [20] Ayaz, A., Yurttagül, M. Besinlerdeki Toksik Öğeler – II. https://www.beslenme.gov.tr/content/files/ arastirmalar/uyelik/./b_10_besin_toksik_2_40.pdf 2012 (Erişim Tarihi: 29.03.2018).
  • [21] Duffus, JH. “Heavy Metals”- A Meaningless Term? IUPAC Technical Report, International Union of Pure and Applied Chemistry, 2002. 74(5):793-807.
  • [22] Bakar, C., Alper, B.Metaller ve İnsan Sağlığı: Yirminci Yüzyıldan Bugüne ve Geleceğe Miras Kalan Çevre Sağlığı Sorunu, 2009. 1.Tıbbi Jeoloji Çalıştayı, Ürgüp Belediyesi Kültür Merkezi, Ürgüp/ Nevşehir.
  • [23] Erkmen, O. Gıda Kaynaklı Tehlikeler ve Güvenli Gıda Üretimi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 2010, 53(3): 220-235.
  • [24] Anonim, 2014. Yem Sektörü İçin İyi Üretim Uygulamaları ve Yem Hijyeni Kılavuzu, https://www.tarim.gov.tr/GKGM/Belgeler/G%C4%B1da%20ve%20Yem%20Hizmetleri/yemhizmetleri/hijyen_kilavuzu.pdf (Erişim Tarihi: 29.03.2018).
  • [25] Kaya, S., Bilgili, A., Doğan, A., Liman, BC. Mezbahada Kesilen Sığırların Et ve Bazı Organlarında Arsenik Kalıntıları. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 1990.37 (2): 359-363.
There are 25 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section REVIEWS
Authors

Dilek Şentürk Demirel 0000-0003-4142-2632

Ramazan Demirel 0000-0003-0816-4125

Publication Date December 15, 2020
Submission Date July 16, 2020
Acceptance Date September 28, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Şentürk Demirel, D., & Demirel, R. (2020). Hayvansal ürünlerde yem kaynaklı toksik maddeler. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(2), 185-192. https://doi.org/10.47495/okufbed.764116
AMA Şentürk Demirel D, Demirel R. Hayvansal ürünlerde yem kaynaklı toksik maddeler. Osmaniye Korkut Ata University Journal of Natural and Applied Sciences. December 2020;3(2):185-192. doi:10.47495/okufbed.764116
Chicago Şentürk Demirel, Dilek, and Ramazan Demirel. “Hayvansal ürünlerde Yem Kaynaklı Toksik Maddeler”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3, no. 2 (December 2020): 185-92. https://doi.org/10.47495/okufbed.764116.
EndNote Şentürk Demirel D, Demirel R (December 1, 2020) Hayvansal ürünlerde yem kaynaklı toksik maddeler. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 2 185–192.
IEEE D. Şentürk Demirel and R. Demirel, “Hayvansal ürünlerde yem kaynaklı toksik maddeler”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of Natural and Applied Sciences, vol. 3, no. 2, pp. 185–192, 2020, doi: 10.47495/okufbed.764116.
ISNAD Şentürk Demirel, Dilek - Demirel, Ramazan. “Hayvansal ürünlerde Yem Kaynaklı Toksik Maddeler”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3/2 (December 2020), 185-192. https://doi.org/10.47495/okufbed.764116.
JAMA Şentürk Demirel D, Demirel R. Hayvansal ürünlerde yem kaynaklı toksik maddeler. Osmaniye Korkut Ata University Journal of Natural and Applied Sciences. 2020;3:185–192.
MLA Şentürk Demirel, Dilek and Ramazan Demirel. “Hayvansal ürünlerde Yem Kaynaklı Toksik Maddeler”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 3, no. 2, 2020, pp. 185-92, doi:10.47495/okufbed.764116.
Vancouver Şentürk Demirel D, Demirel R. Hayvansal ürünlerde yem kaynaklı toksik maddeler. Osmaniye Korkut Ata University Journal of Natural and Applied Sciences. 2020;3(2):185-92.

23487


196541947019414

19433194341943519436 1960219721 197842261021238 23877

*This journal is an international refereed journal 

*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.

* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)

*This journal published in Turkish and English as open access. 

19450 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.