İzotopik yöntemler C, H ve O atomlarının izotop oranlarının belirlenmesi esasına dayanır. Bitkilerde izotop dağılımını belirleyen en önemli etken bitkinin hangi fotosentez grubuna dahil olduğudur. Bu açıdan bitkiler C3, C4 ve CAM bitkileri olarak sınıflandırılabilir. Bitkilerin C metabolizmalarının belirlenmesinde 13C/12C oranı standart olarak kabul edilmekte ve δ13C olarak gösterilmektedir. C3, C4 ve CAM bitkilerinin δ13C değerleri arasında fark bulunmaktadır. Bu farktan yararlanarak bir gıdaya başka gruptan bir gıdanın veya bileşenin katılıp katılmadığı ya da gıdanın gerçekliği belirlenebilmektedir. Bu yöntemlerin gerçeklik kontrolünde kullanıldığı gıdalardan biri de baldır. Balarıları bal üretiminde genellikle C3 bitki özlerini kullanmaktadır. Sahte bal üretiminde ise şeker kamışı ve mısır gibi C4 bitkileri kullanılmaktadır. Şekerpancarı şekeri katkısı ile yapılan hileli balların tespiti baldan protein ekstrakte edilerek δ13C değeri tespit edilmesi ve bu değerin saf balın δ13Cdeğeri ile karşılaştırılması şeklinde yapılmaktadır. Uluslararası belirlenen limite göre, doğal ballardan ekstrakte edilen protein ile saf balın değerleri arasındaki farkın ‰1’den farklı olmaması gereklidir.
[3] Crane, E. A Book of Honey, Oxford University Press, Newyork, 1980.
[4] Calderone G., Guillou C. Analysis of isotopic ratios fort he detection of illegal watering of beverages, Food Chemistry, 2008; 106, 1399-1405.
[5] Kacar B. Bitki Fizyolojisi. A.Ü.Z.F. Toprak Bölümü, Yayın No:1447, Ders kitabı:427, Ankara, 1996.
[6] Çelik N. Ürün Fizyolojisi, Uludağ Üniversitesi Ders Notları, No:79, Bursa, 1998.
[7] Aydemir, O. ve İnce, F., Bitki Besleme, 653 s, Diyarbakır, 1988.
[8] Türk M., Çelik N. CO2 Özümlemesinde C-3 ve C-4 Tipi Bitkilerde Fotosentez-Solunum Denge Noktalarının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2006; 10-1,48-51
[9] Osmond CB. Crassulacean acid metabolism: A curiosity in context. Ann.Rev. Plant Physiol. 1978; 29, 379-414.
[10] Pissinatto L, Martinelli LA, Victoria RL, de Camargo PB. Stable carbon isotopic analysis and the botanical origin of ethanol in Brazilian brandies, Food Research International, 1999; 32, 665–668.
[11] Padovan GJ, Rodriques LP, Leme IA, Jong D D, Marchini, JS. Presence of C4 sugars in honey samples detected by the carbon isotope ratio measured by IRMS, Eurasion Journal of Analytical Chemistry, 2007; 2 (3), 134-141.
[12] Çınar, S. Türk çam balının analitik özellikleri. Doktora tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Bölümü. 90s.,2010.
[13] White JW, Winters K. Honey protein as internal standard for stable carbon issotope ratio detection of adulteration of honey, Journal of the Association of Official Analytical Chemists, 1987; 72, 907-911.
Year 2020,
Volume: 3 Issue: 2, 207 - 212, 15.12.2020
[3] Crane, E. A Book of Honey, Oxford University Press, Newyork, 1980.
[4] Calderone G., Guillou C. Analysis of isotopic ratios fort he detection of illegal watering of beverages, Food Chemistry, 2008; 106, 1399-1405.
[5] Kacar B. Bitki Fizyolojisi. A.Ü.Z.F. Toprak Bölümü, Yayın No:1447, Ders kitabı:427, Ankara, 1996.
[6] Çelik N. Ürün Fizyolojisi, Uludağ Üniversitesi Ders Notları, No:79, Bursa, 1998.
[7] Aydemir, O. ve İnce, F., Bitki Besleme, 653 s, Diyarbakır, 1988.
[8] Türk M., Çelik N. CO2 Özümlemesinde C-3 ve C-4 Tipi Bitkilerde Fotosentez-Solunum Denge Noktalarının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2006; 10-1,48-51
[9] Osmond CB. Crassulacean acid metabolism: A curiosity in context. Ann.Rev. Plant Physiol. 1978; 29, 379-414.
[10] Pissinatto L, Martinelli LA, Victoria RL, de Camargo PB. Stable carbon isotopic analysis and the botanical origin of ethanol in Brazilian brandies, Food Research International, 1999; 32, 665–668.
[11] Padovan GJ, Rodriques LP, Leme IA, Jong D D, Marchini, JS. Presence of C4 sugars in honey samples detected by the carbon isotope ratio measured by IRMS, Eurasion Journal of Analytical Chemistry, 2007; 2 (3), 134-141.
[12] Çınar, S. Türk çam balının analitik özellikleri. Doktora tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Bölümü. 90s.,2010.
[13] White JW, Winters K. Honey protein as internal standard for stable carbon issotope ratio detection of adulteration of honey, Journal of the Association of Official Analytical Chemists, 1987; 72, 907-911.
Türkmen Özen, İ. (2020). Balda Hile Tespitinde İzotopik Analiz Uygulamaları. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(2), 207-212. https://doi.org/10.47495/okufbed.826024
AMA
Türkmen Özen İ. Balda Hile Tespitinde İzotopik Analiz Uygulamaları. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. December 2020;3(2):207-212. doi:10.47495/okufbed.826024
Chicago
Türkmen Özen, İlkay. “Balda Hile Tespitinde İzotopik Analiz Uygulamaları”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3, no. 2 (December 2020): 207-12. https://doi.org/10.47495/okufbed.826024.
EndNote
Türkmen Özen İ (December 1, 2020) Balda Hile Tespitinde İzotopik Analiz Uygulamaları. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 2 207–212.
IEEE
İ. Türkmen Özen, “Balda Hile Tespitinde İzotopik Analiz Uygulamaları”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno, vol. 3, no. 2, pp. 207–212, 2020, doi: 10.47495/okufbed.826024.
ISNAD
Türkmen Özen, İlkay. “Balda Hile Tespitinde İzotopik Analiz Uygulamaları”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3/2 (December 2020), 207-212. https://doi.org/10.47495/okufbed.826024.
JAMA
Türkmen Özen İ. Balda Hile Tespitinde İzotopik Analiz Uygulamaları. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2020;3:207–212.
MLA
Türkmen Özen, İlkay. “Balda Hile Tespitinde İzotopik Analiz Uygulamaları”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 3, no. 2, 2020, pp. 207-12, doi:10.47495/okufbed.826024.
Vancouver
Türkmen Özen İ. Balda Hile Tespitinde İzotopik Analiz Uygulamaları. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2020;3(2):207-12.