İzotopik yöntemler C, H ve O atomlarının izotop oranlarının belirlenmesi esasına dayanır. Bitkilerde izotop dağılımını belirleyen en önemli etken bitkinin hangi fotosentez grubuna dahil olduğudur. Bu açıdan bitkiler C3, C4 ve CAM bitkileri olarak sınıflandırılabilir. Bitkilerin C metabolizmalarının belirlenmesinde 13C/12C oranı standart olarak kabul edilmekte ve δ13C olarak gösterilmektedir. C3, C4 ve CAM bitkilerinin δ13C değerleri arasında fark bulunmaktadır. Bu farktan yararlanarak bir gıdaya başka gruptan bir gıdanın veya bileşenin katılıp katılmadığı ya da gıdanın gerçekliği belirlenebilmektedir. Bu yöntemlerin gerçeklik kontrolünde kullanıldığı gıdalardan biri de baldır. Balarıları bal üretiminde genellikle C3 bitki özlerini kullanmaktadır. Sahte bal üretiminde ise şeker kamışı ve mısır gibi C4 bitkileri kullanılmaktadır. Şekerpancarı şekeri katkısı ile yapılan hileli balların tespiti baldan protein ekstrakte edilerek δ13C değeri tespit edilmesi ve bu değerin saf balın δ13Cdeğeri ile karşılaştırılması şeklinde yapılmaktadır. Uluslararası belirlenen limite göre, doğal ballardan ekstrakte edilen protein ile saf balın değerleri arasındaki farkın ‰1’den farklı olmaması gereklidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | REVIEWS |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2020 |
Submission Date | November 14, 2020 |
Acceptance Date | November 27, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 3 Issue: 2 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.