Kurutma işlemi meyve ve sebzelerin daha uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesi için
yapılmaktadır. Fakat güneşte kurutulan ürünlerde vitamin kaybı olduğu için son
zamanlarda farklı teknolojiler uygulanmaktadır. Meyve sebze gibi ürünlerin konsantre
çözeltiler içerisine daldırılması veya ozmotik ajanın ürüne doğrudan ilavesi ile suyunun
uzaklaştırılması işlemi ozmotik dehidrasyon olarak tanımlanmaktadır. Enerji tasarrufu
sağlaması, ürünün kalite özelliklerini koruyup istenilen özellikte ürün vermesi nedeniyle
son yıllarda çok sık uygulanan bir yöntem haline gelmiştir. Kurutma öncesi yapılan
ozmotik kurutma, ultrason gibi ön işlemler, son ürünün kalitesi üzerinde etkili olmakta ve
ürün kalitesi bozulmamaktadır. Bu çalışmanın amacı ejder meyvesinin kurutulmasında
uygulanan ozmotik dehidrasyon ön işleminin kurumaya etkisi ve bu kuruma sırasında su
kaybı, şeker kazanımı ve ağırlık azalması, ile insan sağlığı üzerine etkileri hakkında bilgi
vermektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology, Food Engineering |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2021 |
Submission Date | March 10, 2021 |
Acceptance Date | April 10, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 4 Issue: 2 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.