Dünya’da gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar arasında en yaygını olarak rapor edilen Campylobacter spp.’nın kanatlı barsak florasında yüksek düzeyde bulunmasının yanında, sığır ve koyun gibi çiftlik hayvanlarının barsak florası da uygun ortam oluşturmaktadır.Yapılan bu çalışmada Kasım 2020- Şubat 2021 tarihleri arasında Afyonkarahisar il merkezinde satışa sunulan piliç etlerinde (but, göğüs ve kanat) Campylobacter jejuni, Campylobacter coli ve Campylobacter lari suşları Real-Time PCR yöntemi ile araştırılmıştır. Bu amaçla 30 adet piliç kanat, 27 adet piliç but eti, 24 adet piliç göğüs eti örneği olmak üzere toplam 81 numune analize alınmıştır. Yapılan çalışmada tüm örneklerin %18,52 (15/81)’sinin Campylobacter ile kontamine olduğu tespit edilmiştir. C. jejuni, kanat etlerinde %13,33 (4/30), but etlerinde %7,41 (2/27) oranında saptanmış olup, göğüs etlerinde tespit edilmemiştir. C. coli kanat etlerinde %3,33 (1/30), but etlerinde %25,93 (7/27), göğüs etlerinde %4,17 (1/24) seviyesinde tespit edilmiştir. C. lari, tüm piliç parça etlerinde (kanat, göğüs ve but) tespit edilmemiştir. Halk sağlığını tehdit eden önemli zoonozlar arasında yer alan Campylobacter spp enfeksiyonları tüm dünyada yaygın olarak görülmektedir. Özellikle Campylobacter jejuni’nin kanatlı hayvanlarının barsak florasının normal üyesi olması sebebiyle mezbahalarda kesim sırasında hijyen kurallarına ve çapraz kontaminasyona dikkat edilmesi önerilmektedir.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Proje Araştırmaları Koordinasyon Birimi
Proje No: 20.SAĞ.BİL.34
Bu çalışma Fidan Didem Arpacı’nın Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yapılan yüksek lisans (2022-003) tez konusundan üretilmiştir.
In today's World, the most commonly reported bacterial food diseases are caused by Campylobacter spp. According to researches, Campylobacter spp. can be found in broilers intestinal flora, also farm animals like sheep and cows intestinal flora provides suitable habitat for Campylobacter spp. In this study, Campylobacter jejuni, Campylobacter coli and Campylobacter lari were searched in broiler meat (chicken breast, wing and legs) which were sold between November 2020 – February 2021 by using Real-Time PCR methodology. For this purpose, 30 chicken wings, 27 chicken legs, and 24 chicken breast, a total of 81 samples were analyzed. This research, it is determinded that 18 % (15/81) of samples are contaminated by Campylobacter spp. C. jejuni was found in 13,33 % (4/30) of chicken wings, and and 7,41 % (2/27) of chicken legs but it was not found in any chicken breast samples. C. coli was found in 3,33 % (1/30) of chicken wings, 25,93 % (7/27) of chicken legs and 4,17 % (1/24) of chicken breasts. C. lari was not found in any of samples. Campylobacter spp infections, which are considered as zoonosis that threatens public health, are widespread in the world. Especially, due to the fact that Campylobacter jejuni is a regular member of the intestinal flora of poultry, hygiene rules during slaughter, especially in slaughterhouses; It is recommended to pay attention to cross-contamination
Proje No: 20.SAĞ.BİL.34
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Project Number | Proje No: 20.SAĞ.BİL.34 |
Publication Date | March 10, 2023 |
Submission Date | May 16, 2022 |
Acceptance Date | September 14, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 1 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.