Şeker pancarı kök gövdesinin içerdiği yüksek orandaki şeker (sakkaroz) içeriği itibarı ile insan beslenmesi açısından son derece önemli olan bir endüstri bitkisidir. Ülkemizde bitkisel kaynaklı şeker üretiminin ana kaynağı olan şeker pancarının birden fazla kullanım alanı vardır ve bu açıdan önemli bir bitkidir. Farklı tuz dozlarının şeker pancarı tohumlarında çimlenme ve erken gelişim dönemlerine olan etkisinin araştırıldığı bu çalışma tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olacak şekilde kontrollü koşullarda yürütülmüştür. Çalışmada ülkemizde ticari olarak tarımı yapılan; Calixta, Valentina, Diamenta, Sentinel ve Agnessa çeşitleri materyal olarak kullanılmış olup tuzluluk dozları ise 4, 8, 12 ve 16 dS/m olacak şekilde ayarlanmış ve kontrol grubuna ise sadece saf su ilave edilip 12 gün boyunca karanlık ortamda bitkiler çimlenmeye bırakılmıştır. Araştırmada kök uzunluğu, sap uzunluğu, fide boyu, çimlenme hızı, ortalama çimlenme süresi, çimlenme gücü, çimlenme oranı, tohum güç indeksi ve çimlenme indeksi özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre incelenen bütün özellikler açısından çeşit ve dozlar arasında istatistiksel olarak % 1 düzeyinde önemli farklılıkların bulunduğu, en yüksek doz olan 16 dS/m’ de bazı çeşitlerde hiç çimlenme görülmediği ve en iyi değerlerinin kontrol grubundan alındığı sonucuna varılmıştır.
Sugar beet root stem is an industrial plant that is extremely important for human nutrition due to its high sugar (sucrose) content. Sugar beet, which is the main source of plant-based sugar production in our country, has multiple uses and is an important plant in this respect. This study, which investigated the effects of different salt doses on the germination and early development periods of sugar beet seeds, was carried out in randomized plots according to factorial experimental design with 3 replications, under controlled conditions. Calixta, Valentina, Diamenta, Sentinel and Agnessa varieties were used as materials, and the salinity doses were adjusted to be 4, 8, 12 and 16 dS/m, and only pure water was added to the control group. Seeds were under germinate in 12 days. Root length, stem length, seedling length, germination rate, mean germination time, germination power, germination percentage, vigor index and germination index properties were investigated in the study. According to the data obtained as a result of the study, it was determined that there were statistically significant differences at the level of 1% between the varieties and doses in terms of all the examined characteristics. It was concluded that there was no germination in some cultivars at the highest dose of 16 dS/m, and the best values were obtained from the control group in terms of the traits examined.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | December 4, 2023 |
Submission Date | May 23, 2022 |
Acceptance Date | November 20, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 3 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.