Biber Solanaceae familyasının Capsicum cinsinden olup dünyada ve ülkemizde sevilerek tüketilen ve buna bağlı olarak yetiştirilen sebze türlerinden biridir. Biber Çin ile Meksika’dan sonra Türkiye dünyada üretiminde üçüncü sırada gelmektedir. Ülkemizin iklim yapısının sebze yetiştiriciliğine uygun olması bizim için büyük bir avantajdır. Bundan dolayı biberin her bölgeye uyum sağlamasıyla ülkede önemli oranda biber çeşitliliğinin olmasına neden olmuştur. Bu durum gen kaynaklarımızın zenginleşmesini de sağlamıştır. Islah çalışmalarının başarısını sağlayan en önemli faktörlerden biride gen kaynaklarının zenginliğidir. Islah çalışmalarının amaçlarından biride çeşit geliştirmektir. Biberde anter kültürü yöntemiyle ıslah çalışmalarında kullanılmakta bu yolla yeni çeşitler geliştirilmektedir. Bitkilerde homozigot hatların elde edilmesinden dolayı haploid bitki üretimi bitki ıslahında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma anter kültürünün tanımı, uygulaması ve başarıyı etki eden faktörlerle ilgili bilgiler ile dünyada ve ülkemizde anter kültürü yöntemiyle yapılan araştırmalar ve son yıllardaki gelişmeler ele alınmıştır.
Pepper is from the Capsicum genus of the Solonaceae family and is one of the vegetable species that is loved and grown in the world and in our country. After China and Mexico, Turkey ranks third in pepper production in the world. It is a great advantage for us that the climate structure of our country is suitable for vegetable cultivation. For this reason, it has caused a significant variety of pepper in the country, as it adapts to every region in its pepper. In this way, it has also ensured the enrichment of our gene resources. The richness of gene resources is an important factor in the success of breeding studies. One of the purposes of breeding studies is to develop varieties. It is used in breeding studies with anther culture method in pepper, and new varieties are developed in this way. Because of obtaining homozygous lines in plants, haploid plant production has an important place in plant breeding. In this study, the definition and application of anther culture and the factors affecting success, the researches made with the anther culture method in the world and in our country and the developments in recent years are discussed.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | December 4, 2023 |
Submission Date | June 18, 2022 |
Acceptance Date | December 19, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 3 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.