The aim of this study is to analyse the microbiological quality of packaged (made in patisseries, n=15) and local (made in local enterprises, n=15) ice cream samples for sale in Kahramanmaraş (Turkey) and to evaluate the results in the context of food safety. The samples were tested for the presence of Total Mesophilic Aerobic Bacteria (TMAB), Total Psychrophilic Aerobic Bacteria (TPAB), yeast-mould, total coliform, and Escherichia coli. According to the communiqué on microbiological criteria by the Turkish Food Codex, 40% of the tested local ice cream samples and 23% of packaged ice creams had high TMAB levels. The count of TPAB in packaged ice creams was substantially lower (13 %), whereas its count in locally sold ice creams was rather high (73 %). While 73.3% of packaged ice creams contained an average of 37x102 cfu g-1 yeast, an average of 36x105 cfu g-1 yeast was identified in 93.3% of local ice creams. The overall coliform quantity must be less than 100 cfu g-1, according to the Turkish Standards Institute. Eight samples (53.3%) of packaged ice creams and local ice creams in Kahramanmaraş province were above the acceptable limits for coliform bacteria. Ice creams must not contain E. coli, according to TS 4265. However, E. coli was discovered in six samples (40%) of packaged ice creams and four samples (27%) of local ice creams. Consequently, it is believed that the microbiological quality of packaged and local ice cream samples sold in Kahramanmaraş is poor, which may have negative effects on public health.
Bu çalışmada, Kahramanmaraş’ta (Türkiye) satışa sunulan paketlenmiş (pastanelerde olarak üretilmiş, n=15) ve yerel (yerel işletmelerde üretilmiş, n=15) dondurma örneklerinin mikrobiyolojik kalitesinin incelenmesi ve sonuçlarının gıda güvenirliği bağlamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Örneklerde Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri (TMAB), Toplam Psikrofil Aerobik Bakteri (TPAB), maya-küf, toplam koliform ve Escherichia coli varlığı araştırılmıştır. Analiz edilen yerel dondurma örneklerinin TMAB açısından %40’ının, paketli dondurmalardan ise %23’ünün Türk Gıda Kodeksi (2001/19) mikrobiyolojik kriterler tebliğine göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Paketli Maraş dondurmalarında TPAB sayısı çok daha az (%13) çıkmıştır, fakat yerel olarak satılan Maraş dondurmalarındaki sayı (%73) oldukça yüksektir. Paketli dondurmaların %73,3’ünde ortalama 37x102 kob/g maya bulunurken, yerel dondurmaların %93,3’ünde ortalama 36x105 kob/g maya bulunmaktadır. Türk Standartları Enstitüsüne göre (TS 4265) toplam koliform miktarı 100 kob/g’dan daha düşük olmalıdır. Paketli Maraş dondurmalarında ve Kahramanmaraş ilinde yerel olarak üretilip satılan Maraş dondurmalarında koliform bakteriler açısından 8’er (%53,3) örnek kabul edilebilir sınırın üzerindedir. TS 4265’e göre dondurmalarda E. coli bulunmamalıdır. Ancak paketli dondurmalardan 6 örneğin (%40), yerel dondurmalardan ise 4 örneğin (%27) E. coli barındırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Kahramanmaraş’ta satışa sunulan paketlenmiş ve yerel olarak üretilmiş dondurma örneklerinin mikrobiyolojik kalitelerinin yetersiz olduğu ve bu durumun halk sağlığı açısında olumsuz etkileri olabileceği düşünülmektedir
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | December 20, 2023 |
Submission Date | November 13, 2022 |
Acceptance Date | April 10, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: Ek Sayı |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.