Research Article
BibTex RIS Cite

Yerli ve Yabancı Yumurtacı Tavuk Hibritlerinde (Atabey, Decalp ve Nick) Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması

Year 2024, Volume: 7 Issue: 1, 141 - 149, 22.01.2024
https://doi.org/10.47495/okufbed.1287391

Abstract

Bu çalışma, bazı yerli ve yabancı yumurtacı tavuk hibritlerinde (Atabey, Decalp ve Nick) yumurta iç ve dış kalite özelliklerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Yumurta iç kalite özelliklerinden sarı indeksi, ak indeksi, haugh birimi, pH, L (parlaklık), a (kırmızılık), b (sarılık), E değerleri; yumurta dış kalite özelliklerinden ise kabuk ağırlığı, kırılma direnci, şekil indeksi, yumurta ağırlığı araştırmaya dahil edilmiştir. Yumurta kalite analizi için 33 haftalık yaştaki her bir genotipten 60'ar adet yumurta alınarak toplamda 180 adet yumurta incelenmiştir. Varsayımları sağlayan kalite özelliklerine tek yönlü varyans analizi ve Duncan testi; varsayımları sağlamayan kalite özelliklerine ise Kruskal Wallis-H testi ve Dunn testi uygulanmıştır. Bu analizler sonucunda, ak indeksi, kabuk ağırlığı, pH değeri, yumurta ağırlığı, Haugh birimi, kırılma direnci, b ve E değerleri bakımından ırklar arasında istatistiki olarak önemli bir fark bulunmuştur (p<0,01).

References

  • Altan A., Bayraktar H., Önenç A. Etlik piliçlerde sıcak stresinin et rengi ve ph'sı üzerine etkileri. Hayvansal Üretim 2001; 42(2):1-8.
  • Artan S., Durmuş İ. Köy. Serbest ve kafes sistemlerinde üretilen yumurtaların kalite özellikleri bakımından karşılaştırılması. Akademik Ziraat Dergisi 2015; 4(2):89-97.
  • Ayaz E. Tavuklarda farklı yetiştirme sisteminin verim özellikleri, kalite kriterleri ve yumurta kabuğu mikrobiyal yük bakımından karşılaştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsi Yüksek Lisans Tezi, sayfa no: 59, Adana, Türkiye, 2019.
  • Ayaz E., Baylan M., Kurşun K. Atak-S tavuklarda farklı yetiştirme sisteminin verim özellikleri, kalite kriterleri ve yumurta kabuğu mikrobiyal yükü üzerine etkileri. Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi 2022; 2(2): 216-229.
  • Benli N., Durmuş İ. Değişik markalarda ordu ilinde satışa sunulan yumurtaların kalite özeliklerinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi 2015; 4(1):27-36.
  • Çakıroğlu F. Yumurtacı tavuklarda yaşın ve yetiştirme sistemlerinin yumurta kalite kriterleri üzerine etkisi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Sayfa:57, Adana, Türkiye, 2020.
  • Çakıroğlu F., Baylan M., Kurşun K. Yumurtacı tavuklarda yaşın ve yetiştirme sistemlerinin yumurta kalite kriterleri üzerine etkisi. 5. Uluslararası Tarım, Çevre ve Sağlık Kongresi Tam Metin Bildiriler Kitabı 2022: 604- 616.
  • Canoler Y. Yerli yumurtacı hibrit: Akbay. Performans Dergileri, sayfa: 34-36, 2020. http://performansdergileri.com/yerli-yumurtaci-hibrit-akbay-h (Erişim tarihi: 17.10.2022)
  • Durmuş İ., Kamanlı S. Yumurtacı tavuklarda kafes katlarının bazı verim özelliklerine etkisi ile verimler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi 2012; 1(2): 77-82.
  • Durmuş İ., Türkoğlu M. Geliştirilmekte olan yerli beyaz yumurtacı saf hatlar ve melezlerinde bazı verim ve yumurta kalitesi özellikleri. Tavukçuluk Araştırma Dergisi 2007; 7(1): 23-30.
  • Durmuş İ., Sarıca M., Aktan S., Yıldız T., Kahraman Z., Ertaş S. Geliştirilmekte olan yerli ticari yumurtacı hibritlerin verim özelliklerinin belirlenmesi. Tavukçuluk Araştırma Dergisi 2009; 8 (1): 5-9.
  • Efe E., Bek Y., Şahin M. İstatistiksel yöntemler II. Kahramanmaraş: Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü Yayınları; 2000.
  • Ekinci Ö. Farklı kafes yoğunluklarında barındırılan yumurtacı tavukların rasyonlarına özel bitkisel ekstraktlar ve vitamin ilavesinin verim, yumurta kalitesi ve bazı kan parametrelerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Erzurum, Türkiye, 2013.
  • Friars GW., Fairfull RW., Gavora JS., Gowe RS. Eggs olid yields inselected and control strains at differentages. Processing and Abstracts Worlds’ Poultry Congress Rio De Janeiro, 1978; 1612-1617.
  • Hatipoğlu K. Atak-S yerli yumurtacı hibritlerde farklı yetiştirme sisteminin verim özelliklerine etkisi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Sayfa:51, Adana, Türkiye, 2017.
  • Hunt MC., Acton JC., Benedict RC., Calkins CR., Conforth DP., Jeremiah LE., Olson DG., Salm CP., Savell JW., Shiwas SD. Guidelines for meat color evaluation. Chicago: American Meat Science Association and National Live Stock And Meat Board, 1991.
  • Quraisy A., Wahyuddin W., Hasni N. Analisis kruskal-wallis terhadap kemampuan numerik siswa. VARIANSI: Journal of Statistics and Its application on Teaching and Research 2021; 3(3): 156-161.
  • Sarıca M., Erensayın C. Tavukçuluk bilimi yetiştirme, besleme, hastalıkları. (Ed. Türkoğlu, M., Sarıca, M.) 3. Basım Ankara: Bey Ofset; 2009: 588.

Comparison of Egg Internal and External Quality Traits in Domestic and Foreign Layer Chicken Hybrids (Atabey, Decalp and Nick)

Year 2024, Volume: 7 Issue: 1, 141 - 149, 22.01.2024
https://doi.org/10.47495/okufbed.1287391

Abstract

This study was carried out to compare the internal and external egg quality characteristics of some domestic and foreign layer hen hybrids (Atabey, Decalp and Nick). Internal egg quality characteristics such as yolk index, albumen index, haugh unit, pH, L (lightness), a (redness), b (yellowness), E values and external egg quality characteristics such as shell weight, shell breakage resistance, shape index, egg weight were included. For egg quality analysis, 60 eggs were taken from each genotype at 33 weeks of age, and a total of 180 eggs were examined. One-way analysis of variance (ANOVA) and Duncan test to the quality characteristics providing the assumptions; Kruskal Wallis-H test and Dunn test were applied to the quality characteristics that did not provide the assumptions. As a result of these analyses, a statistically significant difference was found between the breeds in terms of albumen index, shell weight, pH, egg weight, Haugh unit, shell breakage resistance, b, and E values (p<0,01).

References

  • Altan A., Bayraktar H., Önenç A. Etlik piliçlerde sıcak stresinin et rengi ve ph'sı üzerine etkileri. Hayvansal Üretim 2001; 42(2):1-8.
  • Artan S., Durmuş İ. Köy. Serbest ve kafes sistemlerinde üretilen yumurtaların kalite özellikleri bakımından karşılaştırılması. Akademik Ziraat Dergisi 2015; 4(2):89-97.
  • Ayaz E. Tavuklarda farklı yetiştirme sisteminin verim özellikleri, kalite kriterleri ve yumurta kabuğu mikrobiyal yük bakımından karşılaştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsi Yüksek Lisans Tezi, sayfa no: 59, Adana, Türkiye, 2019.
  • Ayaz E., Baylan M., Kurşun K. Atak-S tavuklarda farklı yetiştirme sisteminin verim özellikleri, kalite kriterleri ve yumurta kabuğu mikrobiyal yükü üzerine etkileri. Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi 2022; 2(2): 216-229.
  • Benli N., Durmuş İ. Değişik markalarda ordu ilinde satışa sunulan yumurtaların kalite özeliklerinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi 2015; 4(1):27-36.
  • Çakıroğlu F. Yumurtacı tavuklarda yaşın ve yetiştirme sistemlerinin yumurta kalite kriterleri üzerine etkisi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Sayfa:57, Adana, Türkiye, 2020.
  • Çakıroğlu F., Baylan M., Kurşun K. Yumurtacı tavuklarda yaşın ve yetiştirme sistemlerinin yumurta kalite kriterleri üzerine etkisi. 5. Uluslararası Tarım, Çevre ve Sağlık Kongresi Tam Metin Bildiriler Kitabı 2022: 604- 616.
  • Canoler Y. Yerli yumurtacı hibrit: Akbay. Performans Dergileri, sayfa: 34-36, 2020. http://performansdergileri.com/yerli-yumurtaci-hibrit-akbay-h (Erişim tarihi: 17.10.2022)
  • Durmuş İ., Kamanlı S. Yumurtacı tavuklarda kafes katlarının bazı verim özelliklerine etkisi ile verimler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi 2012; 1(2): 77-82.
  • Durmuş İ., Türkoğlu M. Geliştirilmekte olan yerli beyaz yumurtacı saf hatlar ve melezlerinde bazı verim ve yumurta kalitesi özellikleri. Tavukçuluk Araştırma Dergisi 2007; 7(1): 23-30.
  • Durmuş İ., Sarıca M., Aktan S., Yıldız T., Kahraman Z., Ertaş S. Geliştirilmekte olan yerli ticari yumurtacı hibritlerin verim özelliklerinin belirlenmesi. Tavukçuluk Araştırma Dergisi 2009; 8 (1): 5-9.
  • Efe E., Bek Y., Şahin M. İstatistiksel yöntemler II. Kahramanmaraş: Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü Yayınları; 2000.
  • Ekinci Ö. Farklı kafes yoğunluklarında barındırılan yumurtacı tavukların rasyonlarına özel bitkisel ekstraktlar ve vitamin ilavesinin verim, yumurta kalitesi ve bazı kan parametrelerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Erzurum, Türkiye, 2013.
  • Friars GW., Fairfull RW., Gavora JS., Gowe RS. Eggs olid yields inselected and control strains at differentages. Processing and Abstracts Worlds’ Poultry Congress Rio De Janeiro, 1978; 1612-1617.
  • Hatipoğlu K. Atak-S yerli yumurtacı hibritlerde farklı yetiştirme sisteminin verim özelliklerine etkisi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Sayfa:51, Adana, Türkiye, 2017.
  • Hunt MC., Acton JC., Benedict RC., Calkins CR., Conforth DP., Jeremiah LE., Olson DG., Salm CP., Savell JW., Shiwas SD. Guidelines for meat color evaluation. Chicago: American Meat Science Association and National Live Stock And Meat Board, 1991.
  • Quraisy A., Wahyuddin W., Hasni N. Analisis kruskal-wallis terhadap kemampuan numerik siswa. VARIANSI: Journal of Statistics and Its application on Teaching and Research 2021; 3(3): 156-161.
  • Sarıca M., Erensayın C. Tavukçuluk bilimi yetiştirme, besleme, hastalıkları. (Ed. Türkoğlu, M., Sarıca, M.) 3. Basım Ankara: Bey Ofset; 2009: 588.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Zootechny (Other)
Journal Section RESEARCH ARTICLES
Authors

Kadriye Kurşun 0000-0001-9533-7391

Melis Çelik Güney This is me 0000-0002-6825-6884

Mikail Baylan 0000-0002-6299-5811

Publication Date January 22, 2024
Submission Date April 25, 2023
Acceptance Date August 15, 2023
Published in Issue Year 2024 Volume: 7 Issue: 1

Cite

APA Kurşun, K., Çelik Güney, M., & Baylan, M. (2024). Yerli ve Yabancı Yumurtacı Tavuk Hibritlerinde (Atabey, Decalp ve Nick) Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(1), 141-149. https://doi.org/10.47495/okufbed.1287391
AMA Kurşun K, Çelik Güney M, Baylan M. Yerli ve Yabancı Yumurtacı Tavuk Hibritlerinde (Atabey, Decalp ve Nick) Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. January 2024;7(1):141-149. doi:10.47495/okufbed.1287391
Chicago Kurşun, Kadriye, Melis Çelik Güney, and Mikail Baylan. “Yerli Ve Yabancı Yumurtacı Tavuk Hibritlerinde (Atabey, Decalp Ve Nick) Yumurta İç Ve Dış Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7, no. 1 (January 2024): 141-49. https://doi.org/10.47495/okufbed.1287391.
EndNote Kurşun K, Çelik Güney M, Baylan M (January 1, 2024) Yerli ve Yabancı Yumurtacı Tavuk Hibritlerinde (Atabey, Decalp ve Nick) Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7 1 141–149.
IEEE K. Kurşun, M. Çelik Güney, and M. Baylan, “Yerli ve Yabancı Yumurtacı Tavuk Hibritlerinde (Atabey, Decalp ve Nick) Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno, vol. 7, no. 1, pp. 141–149, 2024, doi: 10.47495/okufbed.1287391.
ISNAD Kurşun, Kadriye et al. “Yerli Ve Yabancı Yumurtacı Tavuk Hibritlerinde (Atabey, Decalp Ve Nick) Yumurta İç Ve Dış Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7/1 (January 2024), 141-149. https://doi.org/10.47495/okufbed.1287391.
JAMA Kurşun K, Çelik Güney M, Baylan M. Yerli ve Yabancı Yumurtacı Tavuk Hibritlerinde (Atabey, Decalp ve Nick) Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2024;7:141–149.
MLA Kurşun, Kadriye et al. “Yerli Ve Yabancı Yumurtacı Tavuk Hibritlerinde (Atabey, Decalp Ve Nick) Yumurta İç Ve Dış Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 7, no. 1, 2024, pp. 141-9, doi:10.47495/okufbed.1287391.
Vancouver Kurşun K, Çelik Güney M, Baylan M. Yerli ve Yabancı Yumurtacı Tavuk Hibritlerinde (Atabey, Decalp ve Nick) Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2024;7(1):141-9.

23487


196541947019414

19433194341943519436 1960219721 197842261021238 23877

*This journal is an international refereed journal 

*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.

* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)

*This journal published in Turkish and English as open access. 

19450 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.