Adaçayı, Lamiaceae familyasına ait bir bitki olup, içerdiği uçucu yağ ve diğer sekonder metabolitler nedeniyle Türkiye ve Dünya yüzeyinde önemli bir ticari öneme sahiptir. Bu çalışma farklı tuz ve salisilik asit uygulamalarının adaçayı (Salvia officinalis L.) bitkisinin morfolojik özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada; Kontrol (0) , 5 farklı tuz (50, 100, 150, 200 ve 250 mM NaCI/l) ve üç farklı salisilik asit (0,1, 0,5 ve 1,0 mM/l) konsantrasyonları uygulanmıştır. İncelenen özellikler değerlendirildiğinde; adaçayında bitki boyunun 12,24-20,42 cm, kök uzunluğunun 9,13-18,12 cm, yaş bitki ağırlığının 2,19-7,00 g/bitki, yaş kök ağırlığının 0,89-3,50 g/bitki, bitki zararlanma skalasının 3-5 arasında değiştiği ve bitkinin sentezlediği prolin miktarının 0,11-1,56 (Mmol/g) aralığında olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, 0,5mM Salisilik asit uygulamasının adaçayı bitkisinde morfolojik gelişim açısından olumlu etkilerinin olduğu tespit edilmiştir.
Sage, which is an important medicinal and aromatic plant in Turkey and the world, is a plant of commercial importance. This study was created to examine the effects of different salt and salicylic acid applications on the morphological characteristics of sage (Salvia officinalis L.) plant. Control (0), 5 different salts (50, 100, 150, 200 and 250 mM NaCl/l) and three different concentrations of salicylic acid (0.1, 0.5 and 1.0 mM/l) were applied. When the examined features are evaluated; plant height 12.24-20.42 cm, root length 9.13-18.12 cm, fresh plant weight 2.19-7.00 g/plant, fresh root weight 0.89-3.50 g/plant in sage It was determined that the scale of plant damage varied between 3-5 and the amount of proline synthesized by the plant was 0.11-1.56. As a result of the study, it was determined that salicylic acid application had a positive effect on the sage plant, especially 0.5mM Salicylic acid application had positive effects on the morphological development of the sage plant, despite the salt, which is one of the abiotic stress conditions that negatively affect the plant.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other), Agronomy |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | March 11, 2024 |
Submission Date | February 1, 2023 |
Acceptance Date | October 20, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 7 Issue: 2 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.