Kanatlı eti ve yumurta, dünya gıda pazarında aranan ve üst sıralarda yer alan ürünlerdir. Bu, özellikle organik üretim ilkelerine uygun olarak kapsamlı çiftçilik yoluyla elde edilen kümes hayvanı ürünleri için geçerlidir. Sırbistan'da, büyük potansiyeline rağmen, bu tür kümes hayvancılığı yetersiz uygulanmaktadır. Organik gıda standartları çok katıdır ve bunların kümes hayvancılığına uygulanması talepkardır. Organik ürünlerin belgelendirme süreci, geçerli ulusal ve uluslararası mevzuata göre yetkili belgelendirme kuruluşları tarafından yürütülmektedir. Bu makalenin amacı, Sırbistan'daki kapsamlı kümes hayvancılığının ekolojik faydalarına dikkat çekmektir.
Poultry meat and eggs are sought-after and highly ranked products on the world food market. This particularly applies to poultry products obtained through extensive farming in accordance with the principles of organic production. In Serbia, despite its great potential, this type of poultry farming is insufficiently applied. The standards for organic food are very strict and their implementation on poultry farming is demanding. The process of certification of organic products is carried out by authorized certification organizations according to valid national and international legislation. The aim of this article is to point out the ecological benefits of extensive poultry farming in Serbia.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | March 11, 2024 |
Submission Date | March 9, 2023 |
Acceptance Date | October 29, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 7 Issue: 2 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.