Plant pathogenic bacteria are a significant threat to agricultural products. These pathogens are responsible for numerous plant diseases and devastating losses in many crops. Current disease management strategies to reduce yield losses often involve the application of chemicals that are harmful to both human health and the environment.Bacteria produce and secrete a versatile compound to defend against microbial rivals. Bacteriocins are small protein antibiotics produced by bacteria to kill closely related bacteria and thus establish dominance within a niche. They represent a potentially safer alternative to chemical drugs. This review includes: produced by bacteria in the plant rhizosphere; Studies on bacteriocins that could be used in agriculture are summarized.
Bitki patojeni bakteriler tarımsal ürünler için önemli bir tehdittir. Bu patojenler, çok sayıda bitki hastalığından sorumludur ve birçok üründe yıkıcı kayıplardan sorumludur. Verim kayıplarını azaltmaya yönelik mevcut hastalık yönetim stratejileri, genellikle hem insan sağlığına hem de çevreye zararlı olan kimyasalların uygulanmasını içermektedir. Bakteriler, mikrobiyal rakiplerine karşı savunma için çok yönlü bir bileşik üretir ve salgılar. Bakteriyosinler, bakteriler tarafından yakın ilişkili bakterileri öldürmek ve böylece bir niş içerisinde hakimiyet kurmak için üretilen küçük proteinli antibiyotiklerdir. Kimyasal ilaçlara göre potansiyel olarak daha güvenli bir alternatif oluştururlar. Bu derleme, bitki rizosferindeki bakteriler tarafından üretilen; tarımda kullanım alanı olabilecek bakteriyosinler ile ilgili yapılan çalışmalar özetlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Soil Microbiology |
Journal Section | REVIEWS |
Authors | |
Publication Date | December 10, 2024 |
Submission Date | March 21, 2024 |
Acceptance Date | July 8, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 7 Issue: 5 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.