Çalışmada, ‘Golden Delicious’ elma çeşidinde derim sonrası bazı uygulamaların depolama süresince meyve kalitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Optimum derim zamanında derilen elmalar hızlı bir şekilde laboratuvara getirilmiştir. Çeşide özgü şekil, irilik ve boya sahip olan elmalar oksin (20 mg L-1), 1-N-naphthylphthalamic asit (NPA, 1 µg L-1), NPA (1 µg L-1) +1-Metilsiklopropen (1-MCP, 0.625 ppm) ve kontrol uygulamaları yapılmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Oksin, NPA ve kontrol uygulamaları için kullanılan çözeltilere yayıcı yapıştırıcı olarak Tween-20 ilave edilmiştir ve meyveler çözeltilere 3 dakika daldırılmıştır. NPA+1-MCP uygulaması için elmalar daldırma işleminden sonra 12 saat süre ile oda koşullarında 0.625 ppm 1-MCP uygulamasına tabii tutulmuştur. Üzerindeki su uzaklaştırılmış elmalar plastik kasalara yerleştirilerek 0 ºC ve % 90±95 oransal nemde 6 ay boyunca depolanmıştır. Depolama boyunca elmalarda ağırlık kaybı, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı, titre edilebilir asitlik (TEA) miktarı, kabuk rengi, solunum hızı, patojen ve fizyolojik kaynaklı bozulmalar ve duyusal kalite değişimi belirlenmiştir. Raf ömrü çalışmaları için soğukta muhafazadan çıkartılan elmalar 7 gün boyunca 20 ºC ve % 60±5 oransal nemde bekletilerek aynı analizler yinelenmiştir. ‘Golden Delicious’ elma çeşidinde hem soğukta muhafaza hem de raf ömrü sürecinde kalitenin korunması bakımından en iyi sonuç NPA+1-MCP uygulamasından elde edilmiştir. NPA+1-MCP uygulaması yapılan elmalarda depolama boyunca ağırlık kaybı, titre edilebilir asitlik ve solonum hızı diğer uygulamalara göre daha az olmuştur. Optimum dönemde derilerek NPA+1-MCP uygulaması yapılan ‘Golden Delicious’ elma çeşidinin belirtilen koşullarda 6 ay süreyle soğukta depolanabileceği sonucuna varılmıştır. Ancak 7 günlük raf ömrü süreci dikkate alındığında soğukta depolama süresinin 5 ay ile sınırlandırılması önerilmektedir.
TÜBİTAK
120O285
120O285 No’lu proje ile tezimi destekleyen TÜBİTAK’a teşekkür ederiz.
In the present study, the effects of some postharvest treatments on fruit quality of ‘Golden Delicious’ apple variety during storage were investigated. The apples, harvested at the optimal maturity stage, were immediately transported to the laboratory. Fruit, which have the shape, size and color specific to the variety, were divided into 4 groups for auxin (20 mg L-1), NPA (1 µg L-1), NPA (1 µg L-1) +1-MCP (0.625 ppm) and control treatments. For auxin, NPA and control treatments apples were immersed into water containing Tween-20 as a surfactant during 3 min. For NPA+1-MCP treatment, apples were subjected to 0.625 ppm 1-MCP application at room conditions for 12 h after dipping. Dried apples were packaged in plastic boxes and stored at 0 ºC at 90±95 % relative humidity for 6 months. Weight loss, solible solids content, titratable acidity, fruit skin color, respiration rate, decay rate, physiological disorders and sensory quality were determined during cold storage. For shelf life studies, the same analyses were repeated by keeping the apples at 20 ºC and 60±5 % relative humidity for 7 days after cold storage. The best result was obtained from NPA+1-MCP treatment in terms of fruit quality during both cold storage and shelf life in ‘Golden Delicious’ apple variety. Weight loss, titratable acidity and respiration rate during storage were less in apples treated with NPA+1-MCP compared to other treatments. It was concluded that ‘Golden Delicious’ apple variety, harvested at optimal stage and treated with NPA+1-MCP, can be stored for 6 months at 0 ºC at 90±95 % relative humidity. However, considering the 7-day shelf life period, it is recommended to limit the cold storage period to 5 months.
120O285
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Post Harvest Horticultural Technologies (Incl. Transportation and Storage) |
Journal Section | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Authors | |
Project Number | 120O285 |
Early Pub Date | June 27, 2024 |
Publication Date | June 28, 2024 |
Submission Date | December 26, 2023 |
Acceptance Date | February 28, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |