Gıda kategorilerine ilişkin hane halkı harcamaları kültürel, sosyo-demografik ve ekonomik faktörlerden etkilenmektedir. Bu çalışmanın amacı, sığınmacı hane halklarının sebze, meyve, süt ürünleri, et ürünleri ve tahıllar kategorilerine ait toplam gıda harcamalarını etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Araştırmanın birincil verileri, Samsun İlinde ikamet eden 252 Suriyeli ve Iraklı sığınmacı hane halkı ile Ekim 2019-Mart 2020 döneminde yapılan anketlerden elde edilmiştir. Sığınmacı hanelerin gıda harcama kategorilerinin belirleyicilerini tahmin etmek için çoklu doğrusal regresyon analizinden yararlanılmıştır. Sonuçlar, sığınmacı hane halklarının haftalık ortalama gıda harcaması 311 TL olup, bu hanehalkı gelirinin %38'ina tekabül ettiğini göstermektedir. Gıda harcamalarında en yüksek payı sırasıyla et, sebze, meyve, süt ürünleri ve tahıllar almaktadır. Model sonuçlarına göre sığınmacı hanehalklarının gıda harcamalarını; sosyo-demografik değişkenlerden hane halkı büyüklüğü ve Samsun İlinde ikamet süresi, ekonomik değişkenlerden gelir düzeyi ile davranışsal değişkenlerden sezon dışı satın alma ve israf edilen gıda miktar değişkenlerinin istatistiki olarak önemli etkileri söz konusudur.
Sığınmacı hane halkı Gıda harcaması Belirleyiciler Çoklu Doğrusal Regresyon Türkiye
Household expenditure on food categories is affected by cultural, socio-demographic, and economic factors. The aim of this study was to examine the determinants influencing the refugee households’ total food expenditure for vegetables, fruit, dairy products, meat products, and cereals. The primary data were gathered from the surveys conducted with 252 Syrian and Iraqi refugee households residing in Samsun province in the period of October 2019 - March 2020. Multiple linear regression analysis was carried out to estimate the determinants for food expenditure of the refugee households. The results indicated that the weekly food expenditure of refugee households was 311 TL which represents 38% of the household income. The food expenditure was dominated by meat, vegetables, fruit, dairy products, and cereals, respectively. The model results revealed that socio-demographic variables as household size, length of stay in Samsun province, economic variables as a level of income, and behavioral variables as purchasing out of season and the wasted amount had significant effects on the food expenditure of refugee households.
Refugee household Food expenditure Determinants Multiple Linear Regression Samsun Turkey
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Şubat 2022 |
Kabul Tarihi | 4 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |