BibTex RIS Cite

CARROT (Daucus carota L.): YIELD AND QUALITY UNDER SALINE CONDITIONS

Year 2011, Volume: 26 Issue: 1, 51 - 56, 16.02.2011

Abstract

The effects of 6 irrigation salinity levels on yield and quality, vegetative growth, water consumption and ion accumulation of carrot (Daucus carota L.) were studied under greenhouse condition in Tokat/Turkey. The experiment was conducted as a randomized block design with 5 replications using a total of 30 pots. The synthetic saline waters were prepared by adding CaCl2, MgSO4 and NaCl salts to tap water. Tap water (ECi= 0.75 dS.m-1) was applied as a control treatment. Irrigation water salinity (T0= 0.75, T1= 1.5, T2= 2.5, T3= 3.5, T4= 5.0 and T5= 7.0 dS m-1 ) led to increase in soil salinity, carrot flavor, leaf Cl and Na content and decrease in fruit yield, fruit diameter, water use efficiency and leaf K content. Increasing irrigation water salinities did not significantly affect unit weight, color index, height and penetration resistance of fruit, water consumption, leaf Ca and Mg contents but fruit quality such as flavor and dry matter content improved due to salinity, however 50% yield loss occurred even below at 2.5 dS m-1 soil salinity level.




Bu çalışmada Tokat ilinde, sera koşullarında, 6 farklı tuzluluk düzeyindeki sulama sularının havuçta verim, kalite, vejatatif gelişme, su tüketimi ve mineral madde alımı araştırılmıştır. Çalışma tesadüf bloklarında 5 tekerrürlü olarak toplam 30 saksıda yürütülmüştür. Tuzlu sulama suları CaCl2, MgSO4 ve NaCl tuzlarının şehir şebeke suyuna karıştırılmasıyla elde edilmiştir. Şehir şebeke suyu (ECi= 0.75 dS.m-1) aynı zamanda kontrol konusu olarak kullanılmıştır. Sulama sularının tuz içeriğinin artması (T0= 0.75, T1= 1.5, T2= 2.5, T3= 3.5, T4= 5.0 ve T5= 7.0 dS m-1), toprak tuzluluğunun, meyve tadının, yaprakta Cl ve Na miktarının artmasına yol açarken, meyve çapının, su kullanım etkinliğinin ve yaprakta K miktarının azalmasına neden olmuştur. Artan sulama suyu tuzlulukları, meyve birim ağırlığını, rengini, boyunu, sertliğini, bitki su tüketimini, yaprakta Ca ve Mg miktarını istatistiksel olarak etkilememiş ancak meyve tadını, kuru madde miktarını artmış, fakat 2.5 dS m-1 toprak tuzluluğu verimde yaklaşık %50 azalmaya neden olmuştur.

TUZLU KOŞULLARDA HAVUÇ (Daucus carota L.) VERİM VE KALİTESİ

Year 2011, Volume: 26 Issue: 1, 51 - 56, 16.02.2011

Abstract

Bu çalışmada Tokat ilinde, sera koşullarında, 6 farklı tuzluluk düzeyindeki sulama sularının havuçta verim, kalite, vejatatif gelişme, su tüketimi ve mineral madde alımı araştırılmıştır. Çalışma tesadüf bloklarında 5 tekerrürlü olarak toplam 30 saksıda yürütülmüştür. Tuzlu sulama suları CaCl2, MgSO4 ve NaCl tuzlarının şehir şebeke suyuna karıştırılmasıyla elde edilmiştir. Şehir şebeke suyu (ECi= 0.75 dS.m-1) aynı zamanda kontrol konusu olarak kullanılmıştır. Sulama sularının tuz içeriğinin artması (T0= 0.75, T1= 1.5, T2= 2.5, T3= 3.5, T4= 5.0 ve T5= 7.0 dS m-1), toprak tuzluluğunun, meyve tadının, yaprakta Cl ve Na miktarının artmasına yol açarken, meyve çapının, su kullanım etkinliğinin ve yaprakta K miktarının azalmasına neden olmuştur. Artan sulama suyu tuzlulukları, meyve birim ağırlığını, rengini, boyunu, sertliğini, bitki su tüketimini, yaprakta Ca ve Mg miktarını istatistiksel olarak etkilememiş ancak meyve tadını, kuru madde miktarını artmış, fakat 2.5 dS m-1 toprak tuzluluğu verimde yaklaşık %50 azalmaya neden olmuştur

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Authors

Ali Ünlükara This is me

Bilal Cemek This is me

Duygu Kesmez This is me

Ahmet Öztürk This is me

Publication Date February 16, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 26 Issue: 1

Cite

APA Ünlükara, A., Cemek, B., Kesmez, D., Öztürk, A. (2011). CARROT (Daucus carota L.): YIELD AND QUALITY UNDER SALINE CONDITIONS. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 26(1), 51-56. https://doi.org/10.7161/anajas.2011.26.1.51-56
AMA Ünlükara A, Cemek B, Kesmez D, Öztürk A. CARROT (Daucus carota L.): YIELD AND QUALITY UNDER SALINE CONDITIONS. ANAJAS. February 2011;26(1):51-56. doi:10.7161/anajas.2011.26.1.51-56
Chicago Ünlükara, Ali, Bilal Cemek, Duygu Kesmez, and Ahmet Öztürk. “CARROT (Daucus Carota L.): YIELD AND QUALITY UNDER SALINE CONDITIONS”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 26, no. 1 (February 2011): 51-56. https://doi.org/10.7161/anajas.2011.26.1.51-56.
EndNote Ünlükara A, Cemek B, Kesmez D, Öztürk A (February 1, 2011) CARROT (Daucus carota L.): YIELD AND QUALITY UNDER SALINE CONDITIONS. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 26 1 51–56.
IEEE A. Ünlükara, B. Cemek, D. Kesmez, and A. Öztürk, “CARROT (Daucus carota L.): YIELD AND QUALITY UNDER SALINE CONDITIONS”, ANAJAS, vol. 26, no. 1, pp. 51–56, 2011, doi: 10.7161/anajas.2011.26.1.51-56.
ISNAD Ünlükara, Ali et al. “CARROT (Daucus Carota L.): YIELD AND QUALITY UNDER SALINE CONDITIONS”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 26/1 (February 2011), 51-56. https://doi.org/10.7161/anajas.2011.26.1.51-56.
JAMA Ünlükara A, Cemek B, Kesmez D, Öztürk A. CARROT (Daucus carota L.): YIELD AND QUALITY UNDER SALINE CONDITIONS. ANAJAS. 2011;26:51–56.
MLA Ünlükara, Ali et al. “CARROT (Daucus Carota L.): YIELD AND QUALITY UNDER SALINE CONDITIONS”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 26, no. 1, 2011, pp. 51-56, doi:10.7161/anajas.2011.26.1.51-56.
Vancouver Ünlükara A, Cemek B, Kesmez D, Öztürk A. CARROT (Daucus carota L.): YIELD AND QUALITY UNDER SALINE CONDITIONS. ANAJAS. 2011;26(1):51-6.
Online ISSN: 1308-8769