BibTex RIS Kaynak Göster

PHYSIOLOGICAL RESPONSES AND SOME BLOOD PARAMETERS OF BUCKS UNDER MEDITERRANEAN CLIMATE CONDITIONS

Yıl 2010, Cilt: 25 Sayı: 2, 113 - 119, 30.06.2010

Öz

This research was carried out to compare the physiological responses between exotic and local bucks to reveal their adoptation to the Mediterranean region of Turkey. The effect of seasonal variation on rectal temperature (RT), respiration rate (RR), heart rate (HR) and some blood parameters were evaluated in Saanen (S), Hair (H), German Fawn x Hair (GF) and Damascus x Hair (DM) bucks. Blood parameters and physiological responses of bucks were measured three times in a day for one week periods in May, July and December.
The mean heart rate of Saanen (121 beats/min) was higher than Hair bucks (113 beats/min). Heat stress generally decreased the blood glucose levels and reached the highest levels in the mornings in December. Blood glucose concentrations were highest for H bucks (63.8 mg/dl) and lowest in S (34.7 mg/dl) in December. Total serum cholesterol (CHO) levels were found to be similar to blood glucose levels but increased mostly in S and H bucks when the environmental temperature decreased.
Given the blood parameters and physiological responses, it was determined that there were some differences related to blood and physiological parameters between local and exotic breeds. In addition, exotic breeds may adapt to the Mediterranean climate conditions and can be recommended by virtue of their improved performances.

AKDE İZ İKLİM KOŞULLARI DA YETİŞTİRİLE TEKELERDE KİMİ KA PARAMETRELERİ VE FİZYOLOJİK TEPKİLER

Yıl 2010, Cilt: 25 Sayı: 2, 113 - 119, 30.06.2010

Öz

Bu çalışmada Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen egzotik ve yerli ırkların bölgeye adaptasyonlarını incelemek için fizyolojik tepkilerinin karşılaştırılmıştır. Saanen (S), Kıl (H), Alman Alaca x Kıl (GF) ve Damaskus x Kıl (DM) tekelerinde mevsim değişikliğine bağlı olarak rektal sıcaklık (RS), solunup sayısı (SS), nabız hızı (NH) ve kimi kan parametreleri değerlendirilmiştir. Tekelerde ölçülen fizyolojik tepkiler ve kan parametreleri mayıs, temmuz ve aralık ayında 7 gün boyunca günde 3 kez alınmıştır. Ortalama nabız hızı Saanen (121 adet/dak) tekelerinde Kıl tekelerine (113 adet/dak) göre daha yüksek bulunmuştur. Sıcaklık stresi genellikle kan glikoz seviyesini düşürmüş ve aralık ayının sabah ölçümlerinde en yüksek seviyeye erişmiştir. Glikoz konsantrasyonu aralık ayı ölçümlerinde en yüksek Kıl (63.8 mg/dl) en düşük ise Saanen tekelerinde (34.7 mg/dl) ölçülmüştür. Total serum kolesterol düzeyi (CHO) glikoz bulgularına benzerlik göstermiş olup çevresel sıcaklık azalmasına bağlı olarak daha çok Saanen ve Kıl tekelerinde artış göstermiştir. Kan parametreleri ve fizyolojik tepkiler ışığında yerli ve egzotik ırkların farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Bunlara ek olarak egzotik ırkların Akdeniz Bölgesine adapte olabildikleri saptanmış ve daha yüksek performanslarından dolayı Akdeniz Bölgesi için önerilmelerinde sakınca görülmemiştir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Yazarlar

Sezen Ocak Bu kişi benim

Okan Güney Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ocak, S., & Güney, O. (2010). PHYSIOLOGICAL RESPONSES AND SOME BLOOD PARAMETERS OF BUCKS UNDER MEDITERRANEAN CLIMATE CONDITIONS. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 25(2), 113-119. https://doi.org/10.7161/anajas.2010.25.2.113-119
Online ISSN: 1308-8769