BibTex RIS Cite

YEŞİL GÜBRE UYGULAMALARININ MISIR-BUĞDAY MÜNAVEBESİNDE BİTKİLERİN VERİM VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Year 2009, Volume: 24 Issue: 1, 21 - 33, 27.02.2009

Abstract

Bu araştırma, sürdürülebilir tarım açısından büyük önem taşıyan yeşil gübrelemenin; kendisinden sonra yetiştirilen mısır ve buğday ana ürünlerinde kimyevi gübrelerin kullanımını azaltma olanaklarını belirlemek, yeşil gübrelemeyi ekim nöbeti sistemi içerisine yerleştirmek amacıyla planlanmıştır. Araştırma, 2000-2004 yılları arasında Çarşamba Ovası koşullarında üç münavebe periyodu halinde yürütülmüştür. Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuş ve “yeşil gübreleme + mısır + buğday” münavebe sistemi uygulanmıştır. Yeşil gübre bitkisi olarak yem baklası (Vicia faba L.) kullanılmıştır. Araştırmada yeşil gübrenin iki farklı uygulama şekli ve her iki yeşil gübreleme uygulamasında yetiştirilen mısır ve buğday ürünlerine verilen 4 farklı azot dozları araştırma konusu olarak ele alınmıştır. Buna göre; yeşil gübre yem baklasının tamamıyla toprağa gömülmesi ve yem baklasının otu biçilip parselden kaldırıldıktan sonra geriye kalan anızın toprağa gömülmesi suretiyle iki farklı yeşil gübre uygulaması yapılmıştır. Her iki yeşil gübre uygulamasından sonra münavebe dahilinde mısır ve buğday bitkileri yetiştirilmiş ve azot dozları olarak mısır için 0, 6, 12, 18 kg N/da, buğday için 0, 5, 10, 15 kg N/da uygulanmıştır. Ayrıca araştırma konusu olarak; münavebede yer alan mısır ve buğday bitkilerine toprak analiz sonuçlarına dayanan azot, fosfor ve potasyumlu gübre uygulayarak “geleneksel sistemde mısır ve buğday yetiştirilmesi” sistemi ile boş geçen (yeşil gübresiz) kışlık ara devreden sonra azot verilmeksizin mısır+buğday münavebe sistemini içeren uygulamalar da ele alınmıştır.
Elde edilen sonuçlara göre; Çarşamba Ovası koşullarında ele alınacak münavebe sistemi içerisinde kışlık ara devrede yeşil gübre olarak yem baklası bitkisi yetiştirme olanağı vardır. Yeşil gübreleme amacıyla yetiştirilip toprağa gömülen yem baklası üzerine ekilen mısıra 12 kg/da N, mısırdan sonra yetiştirilen buğdaya ise 10 kg/da N verilmesinin, yeterli olacağı tespit edilmiştir.

YEŞİL GÜBRE UYGULAMALARI I MISIR-BUĞDAY MÜ AVEBESİ DE BİTKİLERİ VERİM VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİ E ETKİLERİ

Year 2009, Volume: 24 Issue: 1, 21 - 33, 27.02.2009

Abstract

Bu araştırma, sürdürülebilir tarım açısından büyük önem taşıyan yeşil gübrelemenin; kendisinden sonra yetiştirilen mısır ve buğday ana ürünlerinde kimyevi gübrelerin kullanımını azaltma olanaklarını belirlemek, yeşil gübrelemeyi ekim nöbeti sistemi içerisine yerleştirmek amacıyla planlanmıştır. Araştırma, 2000-2004 yılları arasında Çarşamba Ovası koşullarında üç münavebe periyodu halinde yürütülmüştür. Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuş ve “yeşil gübreleme + mısır + buğday” münavebe sistemi uygulanmıştır. Yeşil gübre bitkisi olarak yem baklası (Vicia faba L.) kullanılmıştır. Araştırmada yeşil gübrenin iki farklı uygulama şekli ve her iki yeşil gübreleme uygulamasında yetiştirilen mısır ve buğday ürünlerine verilen 4 farklı azot dozları araştırma konusu olarak ele alınmıştır. Buna göre; yeşil gübre yem baklasının tamamıyla toprağa gömülmesi ve yem baklasının otu biçilip parselden kaldırıldıktan sonra geriye kalan anızın toprağa gömülmesi suretiyle iki farklı yeşil gübre uygulaması yapılmıştır. Her iki yeşil gübre uygulamasından sonra münavebe dahilinde mısır ve buğday bitkileri yetiştirilmiş ve azot dozları olarak mısır için 0, 6, 12, 18 kg N/da, buğday için 0, 5, 10, 15 kg N/da uygulanmıştır. Ayrıca araştırma konusu olarak; münavebede yer alan mısır ve buğday bitkilerine toprak analiz sonuçlarına dayanan azot, fosfor ve potasyumlu gübre uygulayarak “geleneksel sistemde mısır ve buğday yetiştirilmesi” sistemi ile boş geçen (yeşil gübresiz) kışlık ara devreden sonra azot verilmeksizin mısır+buğday münavebe sistemini içeren uygulamalar da ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; Çarşamba Ovası koşullarında ele alınacak münavebe sistemi içerisinde kışlık ara devrede yeşil gübre olarak yem baklası bitkisi yetiştirme olanağı vardır. Yeşil gübreleme amacıyla yetiştirilip toprağa gömülen yem baklası üzerine ekilen mısıra 12 kg/da N, mısırdan sonra yetiştirilen buğdaya ise 10 kg/da N verilmesinin, yeterli olacağı tespit edilmiştir

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Authors

Mehmet Özyazıcı This is me

Gülen Özyazıcı This is me

Osman Özdemir This is me

Publication Date February 27, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 24 Issue: 1

Cite

APA Özyazıcı, M., Özyazıcı, G., & Özdemir, O. (2009). YEŞİL GÜBRE UYGULAMALARI I MISIR-BUĞDAY MÜ AVEBESİ DE BİTKİLERİ VERİM VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİ E ETKİLERİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24(1), 21-33. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.1.21-33
AMA Özyazıcı M, Özyazıcı G, Özdemir O. YEŞİL GÜBRE UYGULAMALARI I MISIR-BUĞDAY MÜ AVEBESİ DE BİTKİLERİ VERİM VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİ E ETKİLERİ. ANAJAS. February 2009;24(1):21-33. doi:10.7161/anajas.2009.24.1.21-33
Chicago Özyazıcı, Mehmet, Gülen Özyazıcı, and Osman Özdemir. “YEŞİL GÜBRE UYGULAMALARI I MISIR-BUĞDAY MÜ AVEBESİ DE BİTKİLERİ VERİM VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİ E ETKİLERİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24, no. 1 (February 2009): 21-33. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.1.21-33.
EndNote Özyazıcı M, Özyazıcı G, Özdemir O (February 1, 2009) YEŞİL GÜBRE UYGULAMALARI I MISIR-BUĞDAY MÜ AVEBESİ DE BİTKİLERİ VERİM VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİ E ETKİLERİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24 1 21–33.
IEEE M. Özyazıcı, G. Özyazıcı, and O. Özdemir, “YEŞİL GÜBRE UYGULAMALARI I MISIR-BUĞDAY MÜ AVEBESİ DE BİTKİLERİ VERİM VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİ E ETKİLERİ”, ANAJAS, vol. 24, no. 1, pp. 21–33, 2009, doi: 10.7161/anajas.2009.24.1.21-33.
ISNAD Özyazıcı, Mehmet et al. “YEŞİL GÜBRE UYGULAMALARI I MISIR-BUĞDAY MÜ AVEBESİ DE BİTKİLERİ VERİM VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİ E ETKİLERİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24/1 (February 2009), 21-33. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.1.21-33.
JAMA Özyazıcı M, Özyazıcı G, Özdemir O. YEŞİL GÜBRE UYGULAMALARI I MISIR-BUĞDAY MÜ AVEBESİ DE BİTKİLERİ VERİM VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİ E ETKİLERİ. ANAJAS. 2009;24:21–33.
MLA Özyazıcı, Mehmet et al. “YEŞİL GÜBRE UYGULAMALARI I MISIR-BUĞDAY MÜ AVEBESİ DE BİTKİLERİ VERİM VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİ E ETKİLERİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 24, no. 1, 2009, pp. 21-33, doi:10.7161/anajas.2009.24.1.21-33.
Vancouver Özyazıcı M, Özyazıcı G, Özdemir O. YEŞİL GÜBRE UYGULAMALARI I MISIR-BUĞDAY MÜ AVEBESİ DE BİTKİLERİ VERİM VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİ E ETKİLERİ. ANAJAS. 2009;24(1):21-33.
Online ISSN: 1308-8769