Bu çalışmada, killi tın bünyeli toprağa tütün ve çay atığı, fındık zurufu, buğday samanı gibi organik atık uygulamalarının , üreaz aktivitesi ve bu enzimin aktivitesine ait termodinamik parametreler ( , , , , ) üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Denemede kullanılan organik atıklar kuru ağırlık üzerinden %5 oranında toprağa karıştırılmış, 25 ± 0.5°C’ de 30 gün inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonunda farklı substrat konsantrasyonları (%0, %1, %2, %4, %6, %8, %10, %12), inkübasyon periyotları (0, 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 saat) ve inkübasyon sıcaklıklarında (0, 10, 20, 30, 40 ve 50°C) topraklardaki üreaz aktivitesi belirlenerek termodinamik parametreler hesaplanmıştır. Deneme sonunda, organik atık uygulamasının üreaz aktivitesini önemli düzeyde artırdığı ve atıkların etkinliklerinin tütün atığı>çay atığı> fındık zurufu> buğday samanı şeklinde sıralandığı saptanmıştır. Genellikle, kontrol ve organik atık uygulanmış topraklarda tüm substrat konsantrasyonlardaki üreaz aktivitesi değerlerinin 40-50 °C sıcaklıklarında diğerlerine oranla daha hızlı bir artış gösterdiği belirlenmiştir. Tüm uygulamalarda üreaz aktivitesine ait termodinamik parametrelerin değerleri farklılık göstermiştir. değerlerinin tütün atığı uygulanmasında en düşük (5.255-8.341 kJmol-1), buğday samanı uygulamasında ise en yüksek (17.189-24.414 kJmol-1) olduğu saptanmıştır. En düşük (2.786-5.876 kJmol-1) değerleri tütün atığı uygulanmış toprakta belirlenmiştir. Tüm uygulamalarda değerlerinin negatif olduğu, %10-12 substrat konsantrasyonu düzeylerinde sabitleştiği; değerlerinin ise 68.965-83.869 kJmol-1 aralığında değiştiği saptanmıştır. katsayısının en yüksek değerleri (1.212-1.477) buğday samanı, en düşük değerleri (1.061-1.169) ise tütün atığı uygulanmasında bulunmuştur
Toprak Organik atıklar Üreaz aktivitesi Arrhenius denklemi Termodinamik parametreler
Bu çalışmada, killi tın bünyeli toprağa tütün ve çay atığı, fındık zurufu, buğday samanı gibi organik atık uygulamalarının , üreaz aktivitesi ve bu enzimin aktivitesine ait termodinamik parametreler (E, ∆a, H, ∆ S, ∆ G,Q 10) üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Denemede kullanılan organik atıklar kuru ağırlık üzerinden %5 oranında toprağa karıştırılmış, 25 ± 0.5°C’ de 30 gün inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonunda farklı substrat konsantrasyonları (%0, %1, %2, %4, %6, %8, %10, %12), inkübasyon periyotları (0, 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 saat) ve inkübasyon sıcaklıklarında (0, 10, 20, 30, 40 ve 50°C) topraklardaki üreaz aktivitesi belirlenerek termodinamik parametreler hesaplanmıştır. Deneme sonunda, organik atık uygulamasının üreaz aktivitesini önemli düzeyde artırdığı ve atıkların etkinliklerinin tütün atığı>çay atığı> fındık zurufu> buğday samanı şeklinde sıralandığı saptanmıştır. Genellikle, kontrol ve organik atık uygulanmış topraklarda tüm substrat konsantrasyonlardaki üreaz aktivitesi değerlerinin 40-50 °C sıcaklıklarında diğerlerine oranla daha hızlı bir artış gösterdiği belirlenmiştir.Tüm uygulamalarda üreaz aktivitesine ait termodinamik parametrelerin değerleri farklılık göstermiştir.E değerlerinin tütün atığı uygulanmasında en düşük (5.255-8.341 kJmol-1), buğday samanı uygulamasında ise a değerlerinin tütün atığı uygulanmasında en düşük (5.255-8.341 kJmol-1), buğday samanı uygulamasında ise en yüksek (17.189-24.414 kJmol-1) olduğu saptanmıştır. En düşük ∆uygulanmış toprakta belirlenmiştir. Tüm uygulamalarda SH (2.786-5.876 kJmol-1) değerleri tütün atığı ∆ değerlerinin negatif olduğu, %10-12 substrat konsantrasyonu düzeylerinde sabitleştiği; G değerlerinin ise 68.965-83.869 kJmol-1 aralığında değiştiği saptanmıştır. Q∆ 10 katsayısının en yüksek değerleri (1.212-1.477) buğday samanı, en düşük değerleri (1.061-1.169) ise tütün atığı uygulanmasında bulunmuştur
Toprak Organik atıklar Üreaz aktivitesi Arrhenius denklemi Termodinamik parametreler
Birincil Dil | TR |
---|---|
Bölüm | Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Şubat 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 24 Sayı: 1 |