BibTex RIS Cite

BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİNLİĞİ VE KLOROFİL MİKTARININ MAKARNALIK BUĞDAY ISLAHINDA KULLANIM OLANAKLARI

Year 2009, Volume: 24 Issue: 3, 158 - 166, 29.11.2009

Abstract

Buğdayda seleksiyon unsuru olarak kullanılan fizyolojik özellikler verim yönünden genetik ilerlemeyi artırmada önemli bir etkiye sahip olup, buğday ıslahında tamamlayıcı unsur olarak görevleri ve etki mekanizmaları yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Bu çalışma 2006-2007 buğday yetiştirme sezonunda, üç yerel ve üç güncel makarnalık buğday çeşidi ve bunların 6 x 6 yarım diallel F1 melez kombinasyonlarında bitki örtüsü serinliği (BÖS) ve klorofil içeriğinin (SPAD) ıslahta kullanılabilirliğinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. İki farklı günde ve günün farklı saatlerinde ölçülen BÖS değerleri çevre koşullarına bağlı olarak büyük değişkenlik göstermiş ve genotipler arasında önemli farklar oluşmuştur. Başaklanma ve erken hamur olum döneminde ölçülen SPAD değerleri yönünden genotipler arasında önemli farkların olduğu saptanmıştır. Yarım diallel analiz sonuçlarına göre BÖS’nin kalıtımında hem eklemeli hem de eklemeli olamayan genler, SPAD’ın kalıtımında ise eklemeli olmayan genler etkili bulunmuştur. BÖS yönünden ‘1x4’, ‘1x5’ ve ‘1x6’ nolu melez kombinasyonlarının bitki örtüsü daha serin bulunurken, SPAD yönünden anaçlar arasında ‘Zenit’, melezler arasında ise ‘3x6’ ve ‘1x4’ nolu melezler sırasıyla başaklanma ve erken hamur olum dönemlerinde yüksek değer göstermişlerdir. Ele alınan anaç ve melezlerden bazılarının BÖS açısından iyi sonuçlar verdiği ve SPAD değerinin erken açılma kuşaklarında (F1) yüksek verimli hatların tespitinde bir seleksiyon unsuru olabileceği ortaya çıkmıştır.

BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI

Year 2009, Volume: 24 Issue: 3, 158 - 166, 29.11.2009

Abstract

Buğdayda seleksiyon unsuru olarak kullanılan fizyolojik özellikler verim yönünden genetik ilerlemeyi artırmada önemli bir etkiye sahip olup, buğday ıslahında tamamlayıcı unsur olarak görevleri ve etki mekanizmaları yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Bu çalışma 2006-2007 buğday yetiştirme sezonunda, üç yerel ve üç güncel makarnalık buğday çeşidi ve bunların 6 x 6 yarım diallel F melez kombinasyonlarında bitki örtüsü serinliği (BÖS) ve klorofil içeriğinin (SPAD) ıslahta kullanılabilirliğinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. İki farklı günde ve günün farklı saatlerinde ölçülen BÖS değerleri çevre koşullarına bağlı olarak büyük değişkenlik göstermiş ve genotipler arasında önemli farklar oluşmuştur. Başaklanma ve erken hamur olum döneminde ölçülen SPAD değerleri yönünden genotipler arasında önemli farkların olduğu saptanmıştır. Yarım diallel analiz sonuçlarına göre BÖS’nin kalıtımında hem eklemeli hem de eklemeli olamayan genler, SPAD’ın kalıtımında ise eklemeli olmayan genler etkili bulunmuştur. BÖS yönünden ‘1x4’, ‘1x5’ ve ‘1x6’ nolu melez kombinasyonlarının bitki örtüsü daha serin bulunurken, SPAD yönünden anaçlar arasında ‘Zenit’, melezler arasında ise ‘3x6’ ve ‘1x4’ nolu melezler sırasıyla başaklanma ve erken hamur olum dönemlerinde yüksek değer göstermişlerdir. Ele alınan anaç ve melezlerden bazılarının BÖS açısından iyi sonuçlar verdiği ve SPAD değerinin erken açılma kuşaklarında (F1) yüksek verimli hatların tespitinde bir seleksiyon unsuru olabileceği ortaya çıkmıştır

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language TR
Journal Section Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Authors

Mehmet Yıldırım This is me

Cuma Akıncı This is me

Müjde Koç This is me

Celalettin Barutçular This is me

Publication Date November 29, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 24 Issue: 3

Cite

APA Yıldırım, M., Akıncı, C., Koç, M., Barutçular, C. (2009). BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24(3), 158-166. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.158-166
AMA Yıldırım M, Akıncı C, Koç M, Barutçular C. BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI. ANAJAS. November 2009;24(3):158-166. doi:10.7161/anajas.2009.24.3.158-166
Chicago Yıldırım, Mehmet, Cuma Akıncı, Müjde Koç, and Celalettin Barutçular. “BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24, no. 3 (November 2009): 158-66. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.158-166.
EndNote Yıldırım M, Akıncı C, Koç M, Barutçular C (November 1, 2009) BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24 3 158–166.
IEEE M. Yıldırım, C. Akıncı, M. Koç, and C. Barutçular, “BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI”, ANAJAS, vol. 24, no. 3, pp. 158–166, 2009, doi: 10.7161/anajas.2009.24.3.158-166.
ISNAD Yıldırım, Mehmet et al. “BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24/3 (November 2009), 158-166. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.158-166.
JAMA Yıldırım M, Akıncı C, Koç M, Barutçular C. BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI. ANAJAS. 2009;24:158–166.
MLA Yıldırım, Mehmet et al. “BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 24, no. 3, 2009, pp. 158-66, doi:10.7161/anajas.2009.24.3.158-166.
Vancouver Yıldırım M, Akıncı C, Koç M, Barutçular C. BİTKİ ÖRTÜSÜ SERİ LİĞİ VE KLOROFİL MİKTARI I MAKAR ALIK BUĞDAY ISLAHI DA KULLA IM OLA AKLARI. ANAJAS. 2009;24(3):158-66.
Online ISSN: 1308-8769