BibTex RIS Cite

ANTALYA İLİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YAPAY TOHUMLAMA

Year 2009, Volume: 24 Issue: 3, 198 - 204, 29.11.2009

Abstract

Damızlık sığır yetiştiriciliğinin en önemli araçlarından biri olan yapay tohumlama bakımından Antalya’daki durumu ortaya koymak amacıyla Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği veri tabanında bulunan 1997-2007 yıllarına ait toplam 155.577 tohumlama ve 43.362 buzağılama kaydı analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, son 10 yıl içinde tohumlanan inek oranının %0,5’ten %66,7’ye yükseldiğini ve tohumlama sayısının mevsime göre değiştiğini göstermiştir. İlk tohumlamada gebelik oranı %73,1 ve gebelik başına tohumlama sayısı ise 1,37 olarak saptanmıştır. Boğa seçimi ve kullanımı konusunda önemli sorunların bulunduğu, bazı boğaların 10 yılı aşkın süreyle tohumlamada kullanıldığı, yoğun ve uzun süre kullanılmış boğaların bir kısmının negatif damızlık değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Son olarak, tohumlama uzmanlarından yeterince yararlanılamadığı, tohumlamacı başına yıllık ortalama tohumlama sayısının 1-800 arasında değiştiği ve ortalama 102 gibi çok düşük seviyede kaldığı saptanmıştır.

A TALYA İLİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ DE YAPAY TOHUMLAMA

Year 2009, Volume: 24 Issue: 3, 198 - 204, 29.11.2009

Abstract

Damızlık sığır yetiştiriciliğinin en önemli araçlarından biri olan yapay tohumlama bakımından Antalya’daki durumu ortaya koymak amacıyla Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği veri tabanında bulunan 1997-2007 yıllarına ait toplam 155.577 tohumlama ve 43.362 buzağılama kaydı analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, son 10 yıl içinde tohumlanan inek oranının %0,5’ten %66,7’ye yükseldiğini ve tohumlama sayısının mevsime göre değiştiğini göstermiştir. İlk tohumlamada gebelik oranı %73,1 ve gebelik başına tohumlama sayısı ise 1,37 olarak saptanmıştır. Boğa seçimi ve kullanımı konusunda önemli sorunların bulunduğu, bazı boğaların 10 yılı aşkın süreyle tohumlamada kullanıldığı, yoğun ve uzun süre kullanılmış boğaların bir kısmının negatif damızlık değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Son olarak, tohumlama uzmanlarından yeterince yararlanılamadığı, tohumlamacı başına yıllık ortalama tohumlama sayısının 1-800 arasında değiştiği ve ortalama 102 gibi çok düşük seviyede kaldığı saptanmıştır

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Authors

Selahattin Kumlu This is me

Aşkın Galiç This is me

Zerrin Kumlu This is me

Publication Date November 29, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 24 Issue: 3

Cite

APA Kumlu, S., Galiç, A., & Kumlu, Z. (2009). ANTALYA İLİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YAPAY TOHUMLAMA. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24(3), 198-204. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.198-204
AMA Kumlu S, Galiç A, Kumlu Z. ANTALYA İLİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YAPAY TOHUMLAMA. ANAJAS. November 2009;24(3):198-204. doi:10.7161/anajas.2009.24.3.198-204
Chicago Kumlu, Selahattin, Aşkın Galiç, and Zerrin Kumlu. “ANTALYA İLİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YAPAY TOHUMLAMA”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24, no. 3 (November 2009): 198-204. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.198-204.
EndNote Kumlu S, Galiç A, Kumlu Z (November 1, 2009) ANTALYA İLİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YAPAY TOHUMLAMA. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24 3 198–204.
IEEE S. Kumlu, A. Galiç, and Z. Kumlu, “ANTALYA İLİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YAPAY TOHUMLAMA”, ANAJAS, vol. 24, no. 3, pp. 198–204, 2009, doi: 10.7161/anajas.2009.24.3.198-204.
ISNAD Kumlu, Selahattin et al. “ANTALYA İLİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YAPAY TOHUMLAMA”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24/3 (November 2009), 198-204. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.198-204.
JAMA Kumlu S, Galiç A, Kumlu Z. ANTALYA İLİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YAPAY TOHUMLAMA. ANAJAS. 2009;24:198–204.
MLA Kumlu, Selahattin et al. “ANTALYA İLİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YAPAY TOHUMLAMA”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 24, no. 3, 2009, pp. 198-04, doi:10.7161/anajas.2009.24.3.198-204.
Vancouver Kumlu S, Galiç A, Kumlu Z. ANTALYA İLİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YAPAY TOHUMLAMA. ANAJAS. 2009;24(3):198-204.
Online ISSN: 1308-8769