BibTex RIS Kaynak Göster

SAMSUN YÖRESİNDE KİVİNİN AZOTLU GÜBRE İHTİYACI

Yıl 2006, Cilt: 21 Sayı: 3, 303 - 309, 25.11.2006

Öz

Bu araştırma, Samsun yöresinde Hayward (Actinidia deliciosa) kivi çeşidinin azotlu gübre isteğini belirlemek amacıyla 1997-2004 yılları arasında yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülen denemede, azotun 0, 3, 6, 9 ve 12 kg/da seviyeleri uygulanmıştır.
Samsun yöresinde 0-20 cm toprak derinliği için organik madde kapsamının % 1-2 civarında olması durumunda, kivinin ihtiyaç duyduğu azot miktarı regresyon analiz yönteminden yararlanılarak belirlenmiş ve Ŷ=41.12+7.88X-0.49X2 regresyon denklemi (R=0.608**) elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, 2005 yılı kivi ürün fiyatı ile azotlu gübrenin birim fiyatları göz önüne alındığında, kiviye uygulanması gereken ekonomik optimum azot seviyesi hektara 80 kg azot (N) olarak bulunmuştur.

Kaynakça

  • Anonymous, 1969. Aşağı Yeşilırmak Projesi, Çarşamba Ovası Detaylı Arazi Tasnif ve Drenaj Raporu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Samsun.
  • Anonymous, 1984. Samsun İli Verimlilik Envanteri ve Gübre İhtiyacı Raporu, Yayın No: 23, Genel Yayın No: 760, Ankara.
  • Anonymous, 1992. IFIA-World Fertilizer use Manual International Fertilizer Industry Association, p: 419-422.
  • Anonymous, 2004. Samsun Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Kayıtları.
  • Anonymous, 2005. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer) (2003), T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları, No: 2949, Ankara.
  • Beutel, J.A., Uriv, K., Post, J., Pearson, J., 1994. Kiwifruit Growing and Handling, Nutrition and Fertilization, Univ. of California Division of Agriculture and Natural Resources, Publication 3344, 58-60.
  • Buwalda, J.G., Smith, G.S., 1988. Accumulation and Partitioning of Dry Matter and Mineral Nutrients in Developing Kiwifruit Vines, Hort. Abs. Vol. 58/4, 2021.
  • Buwalda, J.G., Smith, G.S., 1989. A Mathematical Model Vol: 12, Ruakura Agricultural Center, Maf Tech. Private Bag, Hamilton, New Zeland, p: 307-342.
  • Buwalda, J.G., Wilson, G.J., Smith, G.S., Litter, R.A., 1991. The Development and Effects of Nitrogen Deficiency in Field-Grown Kiwifruit Vines, Hort. Abs. Vol., 61/12, 10832.
  • Cemeroğlu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları, Biltav Yayınları, Ankara.
  • Costa, G., Monet, R., Kukurrıannis, B., 1992. Kiwifruit Production in Europe, Acta Horticulturae, Second International Symp. On Kiwifruit, Vol. 1/297, p: 144-145. Arada Yetişen Mısırın Azot ve Fosfor Gereksiniminin Belirlenmesi, Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No: 137, Ankara.
  • Failla, O., 1988. Nutritional Status of Kiwifruit in Cueno District and its Relationships With The Fertilization, Conuegno Sull’ Actinidia Cassadi Risparmio Di Saluzzo, p:79-101.
  • Moltay, İ., Soyergin, S., Samancı, H., 1996. Doğu Marmara Bölgesi’nde Kivi Bitkisinin (Actinidia deliciosa) Beslenme Durumu Üzerinde Araştırmalar, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araş. Enst., Bilimsel Araştırma ve İncelemeler Yayın No: 78, Yalova, 44s.
  • Samancı, H., 1990. Kivi (Actinidia) Yetiştiriciliği, TAV Yayınları, Yayın No:22, Yalova, 128s.
  • Tettoni, A., Granelli, G., Pagano, A., 1992. Mineral Nutrition Influence on The Yield and Quality of Kiwifruit, Hort. Abs. Vol., 62/12, 9856.
  • Tüzüner, A., 1990. Toprak ve Su Analiz Labaratuvarları El Kitabı, T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Köy Hiz. Genel Müd., Ankara, 375s.
  • Warrington, I. J., Weston, G.C., 1990. Kiwifruit Science and Management, Bennets Unit New Zeland, p: 576.
  • Yurtsever, N., 1984. Deneysel İstatistik Metotları, Köy Hiz. Genel. Müd. Yay., Genel Yay. No: 121, Ankara, 623s.

SAMSUN YÖRESİNDE KİVİNİN AZOTLU GÜBRE İHTİYACI

Yıl 2006, Cilt: 21 Sayı: 3, 303 - 309, 25.11.2006

Öz

Bu araştırma, Samsun yöresinde Hayward (Actinidia deliciosa) kivi çeşidinin azotlu gübre isteğini belirlemek amacıyla 1997-2004 yılları arasında yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülen denemede, azotun 0, 3, 6, 9 ve 12 kg/da seviyeleri uygulanmıştır. Samsun yöresinde 0-20 cm toprak derinliği için organik madde kapsamının % 1-2 civarında olması durumunda, kivinin ihtiyaç duyduğu azot miktarı regresyon analiz yönteminden yararlanılarak belirlenmiş ve Ŷ=41.12+7.88X-0.49X2 regresyon denklemi (R=0.608**) elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, 2005 yılı kivi ürün fiyatı ile azotlu gübrenin birim fiyatları göz önüne alındığında, kiviye uygulanması gereken ekonomik optimum azot seviyesi hektara 80 kg azot (N) olarak bulunmuştur

Kaynakça

  • Anonymous, 1969. Aşağı Yeşilırmak Projesi, Çarşamba Ovası Detaylı Arazi Tasnif ve Drenaj Raporu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Samsun.
  • Anonymous, 1984. Samsun İli Verimlilik Envanteri ve Gübre İhtiyacı Raporu, Yayın No: 23, Genel Yayın No: 760, Ankara.
  • Anonymous, 1992. IFIA-World Fertilizer use Manual International Fertilizer Industry Association, p: 419-422.
  • Anonymous, 2004. Samsun Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Kayıtları.
  • Anonymous, 2005. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer) (2003), T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları, No: 2949, Ankara.
  • Beutel, J.A., Uriv, K., Post, J., Pearson, J., 1994. Kiwifruit Growing and Handling, Nutrition and Fertilization, Univ. of California Division of Agriculture and Natural Resources, Publication 3344, 58-60.
  • Buwalda, J.G., Smith, G.S., 1988. Accumulation and Partitioning of Dry Matter and Mineral Nutrients in Developing Kiwifruit Vines, Hort. Abs. Vol. 58/4, 2021.
  • Buwalda, J.G., Smith, G.S., 1989. A Mathematical Model Vol: 12, Ruakura Agricultural Center, Maf Tech. Private Bag, Hamilton, New Zeland, p: 307-342.
  • Buwalda, J.G., Wilson, G.J., Smith, G.S., Litter, R.A., 1991. The Development and Effects of Nitrogen Deficiency in Field-Grown Kiwifruit Vines, Hort. Abs. Vol., 61/12, 10832.
  • Cemeroğlu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları, Biltav Yayınları, Ankara.
  • Costa, G., Monet, R., Kukurrıannis, B., 1992. Kiwifruit Production in Europe, Acta Horticulturae, Second International Symp. On Kiwifruit, Vol. 1/297, p: 144-145. Arada Yetişen Mısırın Azot ve Fosfor Gereksiniminin Belirlenmesi, Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No: 137, Ankara.
  • Failla, O., 1988. Nutritional Status of Kiwifruit in Cueno District and its Relationships With The Fertilization, Conuegno Sull’ Actinidia Cassadi Risparmio Di Saluzzo, p:79-101.
  • Moltay, İ., Soyergin, S., Samancı, H., 1996. Doğu Marmara Bölgesi’nde Kivi Bitkisinin (Actinidia deliciosa) Beslenme Durumu Üzerinde Araştırmalar, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araş. Enst., Bilimsel Araştırma ve İncelemeler Yayın No: 78, Yalova, 44s.
  • Samancı, H., 1990. Kivi (Actinidia) Yetiştiriciliği, TAV Yayınları, Yayın No:22, Yalova, 128s.
  • Tettoni, A., Granelli, G., Pagano, A., 1992. Mineral Nutrition Influence on The Yield and Quality of Kiwifruit, Hort. Abs. Vol., 62/12, 9856.
  • Tüzüner, A., 1990. Toprak ve Su Analiz Labaratuvarları El Kitabı, T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Köy Hiz. Genel Müd., Ankara, 375s.
  • Warrington, I. J., Weston, G.C., 1990. Kiwifruit Science and Management, Bennets Unit New Zeland, p: 576.
  • Yurtsever, N., 1984. Deneysel İstatistik Metotları, Köy Hiz. Genel. Müd. Yay., Genel Yay. No: 121, Ankara, 623s.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil TR
Bölüm Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Yazarlar

Osman Özdemir Bu kişi benim

Mehmet Özyazıcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Kasım 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 21 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Özdemir, O., & Özyazıcı, M. (2006). SAMSUN YÖRESİNDE KİVİNİN AZOTLU GÜBRE İHTİYACI. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 21(3), 303-309. https://doi.org/10.7161/anajas.2006.21.3.303-309
Online ISSN: 1308-8769