BibTex RIS Kaynak Göster

İNEK VE SOYA SÜTÜ KARIŞIMLARIN DUYUSAL ÖZELLİKLERİNE PEYNİR SUYU VE KARBONAT KULLANIMININ ETKİSİ

Yıl 2005, Cilt: 20 Sayı: 1, 1 - 5, 01.03.2005

Öz

Araştırmada içme suyu ve peyniraltı suyu kullanılarak karbonatlı ve karbonatsız soya sütü hazırlanmıştır. Hazırlanmış olan soya sütleri %5, 10, 15, 20, 25, 30 ve 35 oranlarında inek sütlerine ilave edilmiş ve duyusal yönden incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre peynir altı suyu ve karbonat ilavesi örneklerin tadında bir iyileşmeye yol açmışken soya sütü oranının artışıyla birlikte toplam duyusal puanlarda düşüş meydana gelmiştir.

Kaynakça

  • Açkurt, F., Löker, M. And Bringel, G. , 1999. Soya ve Soya Ürünlerinin Beslenme ve Sağlık Açısından Önemi . Gıda . Dünya Yayıncılık Mart 1999
  • Akbulut, N.ve Kınık, Ö., 1991. Soya Sütünün Dondurma Üretiminde Kullanım Olanakları Üzerine Bir Araştırma. E.Ü. Mühendislik Fakültesi Dergisi Cilt:9 Sayı:2
  • Artık, N., 1989. Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Soya Varyetelerinden Elde Edilen Soya Sütlerinin Amino Asid Profilinin Belirlenmesi. Gıda 14 (6) 381-384
  • Babje, J.S., Rathı, S.D., İngle, U.M. and Syed, H.M., 1992. Effect of blending soymilk with buffalo milk on qualities of paneer. Journal Food Science Thecnology. Vol. 29, No. 2
  • Baker, E. C. And Mustakes, G.C., 1972. Heat İnactivation of Trypsin İnhibitor , Lipoxygenase and Urease in Soybeans: Effect of Asid and Base Additives. Journal of The American Oil Chemists’ Society
  • Katara, R.V. and Bhargava., V.N., 1990. Production of Rasogolla from cow milk containing different levels of soymilk. Asian J. Dairy Res. , 9 (4) 175- 180
  • Kemahlıoğlu, K., Çakmaklı, Ü., Bulgay. Ve A., Çetin., M. 1989. Soyadan Süt “İçecek “ Üretim Olanakları. Uludağ Üniversitesi Bursa I. Uluslar Arası Gıda Sempozyumu. Bursa
  • Kınık, Ö. Ve Akbulut, N., 1994. Tofu Benzeri Peynir Çeşitlerinin Üretiminde Soya Sütünden Yararlanma Olanakları Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt :31 Sayı:2-3
  • Kwok, K,C., MacDougall, D,B. And Niranjan, K., 1999. Reaction kinetics of heat-induced colour changes in soymilk. Journal of Food Engineering. 40 . 15-20
  • Mcnıven, M.A., Grımmelt, B., Macleod, J.A.and Voldeng, H., 1992. Biochemical charracterization of low trypsin inhibitor soybean. Journal of Food Science Vol.57, “No. 6
  • Metussin, R., Alli,I. And Kermasha, S., 1992. Micronization effects on composition and properties of tofu. Journal Of Food Science Volume 57, No.2
  • Nelson,A.I. and Steınberg, M.P. , 1976. İllinois Process For Preparation of Soymilk. Journal Of Food Science. Volum 41
  • Riaz ,M.N., 1999. Soybean As Functional Foods. Cereal Foods World, Feb. 1999, Vol 44, No 2 ,P 88-92 American Association of Cereal Chemists İnc.
  • Snyder, H.E. and Kwon, T.W., 1987. Soybean Utilization. Avi Pub . Com. New York 346 Pp.
  • Wang ,H.L. and Cavins, J.F. 1989. Yield and Amino Asid Composition of Fractions Obtainedduring Tofu Production. Cereal Chemistry
  • Wılkens , W.F., Mattick, L.R. and Hand, D. B. 1967. Effect of Processing Method on Oxidative Off- Flavors Milk. Food Technology Vol.21, 1630- 1633 Vol. 66, No.4
  • Yurtsever , N., 1984. Deneme İstatistik Metotları . Tarım Orman Ve Köy İşleri Bak. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü . Yayınları . No.121. Ankara.

İNEK VE SOYA SÜTÜ KARIŞIMLARIN DUYUSAL ÖZELLİKLERİNE PEYNİR SUYU VE KARBONAT KULLANIMININ ETKİSİ

Yıl 2005, Cilt: 20 Sayı: 1, 1 - 5, 01.03.2005

Öz

Araştırmada içme suyu ve peyniraltı suyu kullanılarak karbonatlı ve karbonatsız soya sütü hazırlanmıştır. Hazırlanmış olan soya sütleri %5, 10, 15, 20, 25, 30 ve 35 oranlarında inek sütlerine ilave edilmiş ve duyusal yönden incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre peynir altı suyu ve karbonat ilavesi örneklerin tadında bir iyileşmeye yol açmışken soya sütü oranının artışıyla birlikte toplam duyusal puanlarda düşüş meydana gelmiştir

Kaynakça

  • Açkurt, F., Löker, M. And Bringel, G. , 1999. Soya ve Soya Ürünlerinin Beslenme ve Sağlık Açısından Önemi . Gıda . Dünya Yayıncılık Mart 1999
  • Akbulut, N.ve Kınık, Ö., 1991. Soya Sütünün Dondurma Üretiminde Kullanım Olanakları Üzerine Bir Araştırma. E.Ü. Mühendislik Fakültesi Dergisi Cilt:9 Sayı:2
  • Artık, N., 1989. Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Soya Varyetelerinden Elde Edilen Soya Sütlerinin Amino Asid Profilinin Belirlenmesi. Gıda 14 (6) 381-384
  • Babje, J.S., Rathı, S.D., İngle, U.M. and Syed, H.M., 1992. Effect of blending soymilk with buffalo milk on qualities of paneer. Journal Food Science Thecnology. Vol. 29, No. 2
  • Baker, E. C. And Mustakes, G.C., 1972. Heat İnactivation of Trypsin İnhibitor , Lipoxygenase and Urease in Soybeans: Effect of Asid and Base Additives. Journal of The American Oil Chemists’ Society
  • Katara, R.V. and Bhargava., V.N., 1990. Production of Rasogolla from cow milk containing different levels of soymilk. Asian J. Dairy Res. , 9 (4) 175- 180
  • Kemahlıoğlu, K., Çakmaklı, Ü., Bulgay. Ve A., Çetin., M. 1989. Soyadan Süt “İçecek “ Üretim Olanakları. Uludağ Üniversitesi Bursa I. Uluslar Arası Gıda Sempozyumu. Bursa
  • Kınık, Ö. Ve Akbulut, N., 1994. Tofu Benzeri Peynir Çeşitlerinin Üretiminde Soya Sütünden Yararlanma Olanakları Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt :31 Sayı:2-3
  • Kwok, K,C., MacDougall, D,B. And Niranjan, K., 1999. Reaction kinetics of heat-induced colour changes in soymilk. Journal of Food Engineering. 40 . 15-20
  • Mcnıven, M.A., Grımmelt, B., Macleod, J.A.and Voldeng, H., 1992. Biochemical charracterization of low trypsin inhibitor soybean. Journal of Food Science Vol.57, “No. 6
  • Metussin, R., Alli,I. And Kermasha, S., 1992. Micronization effects on composition and properties of tofu. Journal Of Food Science Volume 57, No.2
  • Nelson,A.I. and Steınberg, M.P. , 1976. İllinois Process For Preparation of Soymilk. Journal Of Food Science. Volum 41
  • Riaz ,M.N., 1999. Soybean As Functional Foods. Cereal Foods World, Feb. 1999, Vol 44, No 2 ,P 88-92 American Association of Cereal Chemists İnc.
  • Snyder, H.E. and Kwon, T.W., 1987. Soybean Utilization. Avi Pub . Com. New York 346 Pp.
  • Wang ,H.L. and Cavins, J.F. 1989. Yield and Amino Asid Composition of Fractions Obtainedduring Tofu Production. Cereal Chemistry
  • Wılkens , W.F., Mattick, L.R. and Hand, D. B. 1967. Effect of Processing Method on Oxidative Off- Flavors Milk. Food Technology Vol.21, 1630- 1633 Vol. 66, No.4
  • Yurtsever , N., 1984. Deneme İstatistik Metotları . Tarım Orman Ve Köy İşleri Bak. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü . Yayınları . No.121. Ankara.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Yazarlar

Hasan Temiz Bu kişi benim

A. Kadir Hurşit Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Temiz, H., & Hurşit, A. K. (2005). İNEK VE SOYA SÜTÜ KARIŞIMLARIN DUYUSAL ÖZELLİKLERİNE PEYNİR SUYU VE KARBONAT KULLANIMININ ETKİSİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 20(1), 1-5. https://doi.org/10.7161/anajas.2005.20.1.1-5
Online ISSN: 1308-8769