Research Article
BibTex RIS Cite

KİVİDE ÇELİK ALMA ZAMANI, ÇELİKTEKİ GÖZ SAYISI VE IBA UYGULAMALARININ ÇELİKLERİN KÖKLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Year 2014, Volume: 29 Issue: 1, 1 - 11, 15.02.2014
https://doi.org/10.7161/anajas.2014.29.1.1

Abstract

Bu çalışma ‘Hayward’ ve ‘Matua’ (Actinidia deliciosa A. Chev.) kivi çeşitlerine ait yarı odunsu çeliklerin köklenmesi üzerine çelik alma zamanı (1 Temmuz, 1 Ağustos ve 1 Eylül), çelikteki göz sayısı (2 ve 3) ve Indole-3-butyric acid (IBA) dozlarının (0, 2000, 4000 ve 6000 ppm) etkilerini saptamak amacıyla 2002 ve 2003 yıllarında Rize’de yürütülmüştür. Yarı odunsu çelikler 2 ile 3 göz içerecek şekilde hazırlanarak IBA uygulaması yapıldıktan sonra ısıtmasız seradaki alttan ısıtma ve sisleme ünitesine sahip tavalarda, perlit ortamında köklendirilmiştir. Köklendirme ortamında 60 gün bekletilen çelikler sökülerek, köklenme ve canlılık oranları, en gelişmiş kök uzunluğu ve çapı, kök sayısı ve kök kalitesi belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, köklenme ve kök kalitesi bakımından en yüksek sonuçlar 1 Temmuz ve 1 Ağustos tarihlerinde Hayward çeşidinde 3 gözlü, Matua çeşidinde 2 gözlü olarak hazırlanarak, 4000 ile 6000 ppm IBA uygulanan çeliklerden alınmıştır. Hayward çeşidinde % 68.0 – 93.0, Matua çeşidinde % 67.0 – 86.0 arasında değişen köklenme oranları elde edilmiştir.

References

  • Belline, E., Monastra, F. 1986. Prapagazione, problemi vivaistici, scelta varietale e miglioramento genetico della’actinidia. La Coltura dell’Actinidia. 27-53.
  • Biasi, R., Morino, G., Costa, G. 1990. Propagation of Hayward (Actinidia deliciosa) from soft and semihardwood cuttings. Acta Horticulturae, No.282, 2432
  • Bosman, D.C., Uys, D.C. 1978. Propagation of kiwifruit from soft-wood cuttings. Fruit and Fruit Technology Research Institute. The Decidous Fruit Grower, 28(9). Stellen Basch.
  • Caldwell, J.D., Coston, D.C., Brock, K.H. 1988. Rooting of semi-hardwood “Hayward” kiwifruit cuttings. A Publication of the American Society for Horticultural Science, 23(4): 714-717.
  • Connor, D.M. 1982. Cutting propagation of Actinidia chinensis (kiwifruit). Combined Proceedings of the International Plant Propagators Society, 32: 329-333. Çelik, H. 1982. Kalecik Karası / 41 B aşı kombinasyonu için sera koşullarında yapılan aşılı köklü fidan üretiminde değişik köklenme ortamları ve NAA uygulamalarının etkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doçentlik Tezi (Basılmamış), 73 s.
  • Hartmann H.T., Kester, D. E., Davies, F. T. JR., Geneve, L. R. 2002. Plant Propagation: Principles and Practices. Seventh Edition. Regents / Prentice Hall International Editions, Englewood Cliffs, New Jersey, USA.
  • Kaşka, N., Yılmaz. 1974. Bahçe Bitkileri Yetiştirme Tekniği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:79, Ders Kitabı 2. Adana.
  • Mattiuz, B.H., Fachinello, J.C. 1996. Rooting of cutting of kiwi Actinidia deliciosa (A. Chev.) C.F. Liang & A.R. Ferguson var. Deliciosa. Pesquisa Agropecuaria, 31:7, 503-50Departamento de Fitotecnia, Universidade Federal de Pelotas, Brazil.
  • Parlak, S. 2000. Kivi (Actinidia delicıosa (a. Chev) C.F. Liang Et Ar Ferguson)’nın yarı odunsu çelikle ve aşıyla çoğaltılması. KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış).

THE EFFECTS OF CUTTING TIME, BUD NUMBER AND IBA CONCENTRATION ON THE CUTTING ON ROOTING OF KIWIFRUIT

Year 2014, Volume: 29 Issue: 1, 1 - 11, 15.02.2014
https://doi.org/10.7161/anajas.2014.29.1.1

Abstract

This study was carried out to determine the effect of cutting time (1 July, 1 August and 1 September), bud number on the cutting (2 and 3) and Indol-3-burtyric acid (IBA) concentrations (0, 2000, 4000 and 6000 ppm) on rooting of cv. Hayward and cv. Matua kiwifruit (Actinidia deliciosa A. Chev.) semi-hardwood cutting in Rize at 2002 and 2003. IBA treated semi-hardwood cutting with 2-3 buds planted in unheated greenhouse at bottom heated and ower misting sytem frames with perlite. After 60 days, all cutting dig-out and percentage of rooting and viability rates, the legth and diameter of the most developed roots, lateral root number and root quality were determined. The highest results obtained from semi-hardwood cuttings of cv. Hayward prepared with three buds and collected on 1 July and 1 August and cv. Matua prepared with two buds and collected on 1 July and 1 August. All the cuttings were treated with 4000 and 6000 ppm IBA. Rooting rations were found to be 68.0 % - 93.0 % and 67.0 % - 86.0 % for cv. for Hayward and Matua, respectively.

References

  • Belline, E., Monastra, F. 1986. Prapagazione, problemi vivaistici, scelta varietale e miglioramento genetico della’actinidia. La Coltura dell’Actinidia. 27-53.
  • Biasi, R., Morino, G., Costa, G. 1990. Propagation of Hayward (Actinidia deliciosa) from soft and semihardwood cuttings. Acta Horticulturae, No.282, 2432
  • Bosman, D.C., Uys, D.C. 1978. Propagation of kiwifruit from soft-wood cuttings. Fruit and Fruit Technology Research Institute. The Decidous Fruit Grower, 28(9). Stellen Basch.
  • Caldwell, J.D., Coston, D.C., Brock, K.H. 1988. Rooting of semi-hardwood “Hayward” kiwifruit cuttings. A Publication of the American Society for Horticultural Science, 23(4): 714-717.
  • Connor, D.M. 1982. Cutting propagation of Actinidia chinensis (kiwifruit). Combined Proceedings of the International Plant Propagators Society, 32: 329-333. Çelik, H. 1982. Kalecik Karası / 41 B aşı kombinasyonu için sera koşullarında yapılan aşılı köklü fidan üretiminde değişik köklenme ortamları ve NAA uygulamalarının etkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doçentlik Tezi (Basılmamış), 73 s.
  • Hartmann H.T., Kester, D. E., Davies, F. T. JR., Geneve, L. R. 2002. Plant Propagation: Principles and Practices. Seventh Edition. Regents / Prentice Hall International Editions, Englewood Cliffs, New Jersey, USA.
  • Kaşka, N., Yılmaz. 1974. Bahçe Bitkileri Yetiştirme Tekniği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:79, Ders Kitabı 2. Adana.
  • Mattiuz, B.H., Fachinello, J.C. 1996. Rooting of cutting of kiwi Actinidia deliciosa (A. Chev.) C.F. Liang & A.R. Ferguson var. Deliciosa. Pesquisa Agropecuaria, 31:7, 503-50Departamento de Fitotecnia, Universidade Federal de Pelotas, Brazil.
  • Parlak, S. 2000. Kivi (Actinidia delicıosa (a. Chev) C.F. Liang Et Ar Ferguson)’nın yarı odunsu çelikle ve aşıyla çoğaltılması. KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış).
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Horticultural Sciences
Authors

Hamdi Zenginbal

Muharrem Özcan

Publication Date February 15, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 29 Issue: 1

Cite

APA Zenginbal, H., & Özcan, M. (2014). KİVİDE ÇELİK ALMA ZAMANI, ÇELİKTEKİ GÖZ SAYISI VE IBA UYGULAMALARININ ÇELİKLERİN KÖKLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 29(1), 1-11. https://doi.org/10.7161/anajas.2014.29.1.1
AMA Zenginbal H, Özcan M. KİVİDE ÇELİK ALMA ZAMANI, ÇELİKTEKİ GÖZ SAYISI VE IBA UYGULAMALARININ ÇELİKLERİN KÖKLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ. ANAJAS. February 2014;29(1):1-11. doi:10.7161/anajas.2014.29.1.1
Chicago Zenginbal, Hamdi, and Muharrem Özcan. “KİVİDE ÇELİK ALMA ZAMANI, ÇELİKTEKİ GÖZ SAYISI VE IBA UYGULAMALARININ ÇELİKLERİN KÖKLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 29, no. 1 (February 2014): 1-11. https://doi.org/10.7161/anajas.2014.29.1.1.
EndNote Zenginbal H, Özcan M (February 1, 2014) KİVİDE ÇELİK ALMA ZAMANI, ÇELİKTEKİ GÖZ SAYISI VE IBA UYGULAMALARININ ÇELİKLERİN KÖKLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 29 1 1–11.
IEEE H. Zenginbal and M. Özcan, “KİVİDE ÇELİK ALMA ZAMANI, ÇELİKTEKİ GÖZ SAYISI VE IBA UYGULAMALARININ ÇELİKLERİN KÖKLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ”, ANAJAS, vol. 29, no. 1, pp. 1–11, 2014, doi: 10.7161/anajas.2014.29.1.1.
ISNAD Zenginbal, Hamdi - Özcan, Muharrem. “KİVİDE ÇELİK ALMA ZAMANI, ÇELİKTEKİ GÖZ SAYISI VE IBA UYGULAMALARININ ÇELİKLERİN KÖKLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 29/1 (February 2014), 1-11. https://doi.org/10.7161/anajas.2014.29.1.1.
JAMA Zenginbal H, Özcan M. KİVİDE ÇELİK ALMA ZAMANI, ÇELİKTEKİ GÖZ SAYISI VE IBA UYGULAMALARININ ÇELİKLERİN KÖKLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ. ANAJAS. 2014;29:1–11.
MLA Zenginbal, Hamdi and Muharrem Özcan. “KİVİDE ÇELİK ALMA ZAMANI, ÇELİKTEKİ GÖZ SAYISI VE IBA UYGULAMALARININ ÇELİKLERİN KÖKLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 29, no. 1, 2014, pp. 1-11, doi:10.7161/anajas.2014.29.1.1.
Vancouver Zenginbal H, Özcan M. KİVİDE ÇELİK ALMA ZAMANI, ÇELİKTEKİ GÖZ SAYISI VE IBA UYGULAMALARININ ÇELİKLERİN KÖKLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ. ANAJAS. 2014;29(1):1-11.
Online ISSN: 1308-8769