In this study
conducted as a pot experiment under laboratory conditions, in addition to NaCl (100
mM), some organic compounds, ascorbic acid (0.5 mM), salicylic acid (0.1 mM),
nitric oxide (as SNP;100 µM), proline (10 mM) and some inorganic compounds such
as silicon (2 mM), calcium (10 mM) and potassium (10 mM) were applied to pepper
plant foliarly. Thus, general development situation in pepper plants under salt
stress as well as comparative effects of these organic and inorganic compounds
on lipid peroxidation and antioxidative defense system of pepper plant were
investigated. At the end of analyses made during the study, membrane
permeability (EC %), proline, chlorophyll and carotenoid contents, some
antioxidative enzyme activities (SOD, POX CAT) were revealed, furthermore some
plant growth parameters were determined. At the same time, the content of some
macro elements (Na, Ca, K and P) in leaves were analyzed. It was observed that
membrane permeability, lipid peroxidation, proline content and antioxidative
enzyme activities increased in pepper leaves under ascending salinity stress,
however, these parameters decreased with the addition of some organic and
inorganic compounds. Additionally, the content of leaf macro element, which
showed a decline with salinity, and also plant length, stem diameter, stem-root
fresh and dry weights changed positively with the addition of some organic
and inorganic compounds to the growth media. It was observed that among these
compounds AsA, NO and K were the most effective ones for suppression of lipid
peroxidation, the regulation of enzymatic antioxidative system and leaf dry
weight, respectively. Consequently, it was thought that the ones having the
greatest effect on diminishing salinity stress and the ability of regulating
plant metabolism by supporting antioxidative system among organic and inorganic
compounds, of which activities were compared in pepper plant grown under
salinity stress and controlled conditions, could be used under salinity.
Laboratuvar şartlarında saksı denemesi şeklinde yürütülmüş
olan bu çalışmada biber (Capsicum annuum
L.) bitkisine NaCl (100 mM) yanı sıra, organik bileşiklerden: askorbik asit
(0.5 mM), salisilik asit (0.1 mM), nitrik oksit (Sodium nitroprusside; 100 µM),
prolin (10 mM) ve inorganik bileşiklerden: silisyum (2 mM), kalsiyum (10 mM) ve
potasyum (10 mM) yaprak yoluyla uygulanmıştır. Tuz stresi altındaki biber
bitkisinde genel vejetatif gelişme durumu ile bu organik ve inorganik
bileşiklerin biber bitkisinin lipit peroksidasyon düzeyleri ve antioksidatif savunma
sistemi üzerine etkinlikleri araştırılmıştır. Deneme sonunda yapılan
analizlerde; yapraklarda membran geçirgenliği (% EC), prolin, klorofil ve
karotenoid kapsamları, antioksidatif enzimlerden SOD, POX, CAT aktiviteleri
tayini yapılmış, ayrıca bazı bitki gelişim parametreleri saptanmıştır. Aynı
zamanda, yapraklarda bazı makro elementlerin (Na, Ca, K ve P ) içeriği
belirlenmiştir. Araştırma sonunda elde edilen verilere göre; artan tuz stresi
altında biber bitkisi yapraklarında elektriksel geçirgenlik, lipid
peroksidasyonu, prolin içeriği ve antioksidatif enzim aktivitelerinde artış,
bazı organik ve inorganik bileşiklerin tuzlu ortama ilavesiyle bu
parametrelerde düşüş gözlenmiştir. Bunun yanı sıra tuzlulukla beraber azalma
göstermiş olan yaprak makro element içeriği, gövde ve kök yaş ve kuru ağırlığı
ortama bazı organik ve inorganik bileşiklerin eklenmesiyle olumlu olarak
değişim göstermiştir. Bu bileşikler arasında lipit peroksidasyonun
regülasyonunda en iyi etkiyi AsA, enzimatik antioksidatif sistemin regülasyonunda
NO ve yaprak kuru ağırlığında ise K göstermiştir. Kontrollü şartlarda ve tuz
stresi altında yetiştirilen biber bitkisinde etkinlikleri karşılaştırılmış olan
organik ve inorganik bileşiklerden antioksidatif sistemi destekleyerek, bitki
metabolizmasını düzenleyici ve tuz stresini hafifletmede en fazla etkiye sahip
olan bileşiklerin tuzlu şartlarda kullanılabileceği ön yargısına varılmıştır.
Journal Section | Soil Science and Plant Nutrition |
---|---|
Authors | |
Publication Date | February 13, 2017 |
Acceptance Date | November 20, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 32 Issue: 1 |