Bu çalışmada, topraksız tarımda
domates yetiştiriciliğinde farklı ışık ve sıcaklık koşullarının meyve kalitesi
üzerine olan etkileri incelenmiştir. Araştırma; 2014 (ilkbahar ve sonbahar) ve
2015 (ilkbahar) yılları arasında cam serada oluşturulan gölgeli ve gölgesiz
koşullar altında, Hindistan cevizi lifi ve kayayünü yetiştirme substratlarında
yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak, Bandita F1 domates çeşidi
kullanılmıştır. Çalışmada meyve kalite unsurları olarak meyve boyu (mm), meyve
çapı (mm), meyve şekil indeksi, meyve kabuk ve meyve et rengi (L, a, b, hueº ve
chroma*), toplam asitlik (TA), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM, %), meyve eti
sertliği, meyve suyu elektiriksel iletkenliği (EC) ve pH değerleri
incelenmiştir. Araştırma sonucunda; Bandita F1 salkım domates
yetiştiriciliğinde meyve kalite parametrelerinin 16.42-26.22˚C sıcaklık ve
96.10-455.93 µmol m-2s-1 ışık şiddeti sınırlarında,
kullanılan Hindistan cevizi lifi ve kayayünü yetiştirme substratlarına bağlı
olarak değişkenlikler gösterdiği belirlenmiştir. Tüm uygulamalar içerisinde; en
yüksek ortalama meyve boyu (52.02 mm), meyve çapı (62.12 mm) ve meyve şekil
indeksi (0.83) değerleri 2015 yılı ilkbahar dikim döneminde elde edilmiştir.
Hindistan cevizi lifi substratının; meyve kabuk rengi; L, a, b, hue˚ ve chroma*
değerleri üzerine olumlu yönde etkili olduğu saptanmıştır. Çalışmada, 24.60 ºC
sıcaklık ve 432.67 µmol m-2s-1 ışık şiddeti koşullarında
en yüksek SÇKM değeri (%5.66) elde edilmiştir. Artan sıcaklık ve ışık
şiddetinin, domateste % SÇKM değerini olumlu yönde artırdığı belirlenmiştir.
Araştırma sonucunda, 16.42 ºC sıcaklık ve 96.10 µmol m-2s-1
ışık şiddeti koşullarında, domates meyvelerinde en fazla toplam asit oranı
(%0.44) elde edilmiştir. Domates meyvelerinin titre edilebilir asitlik değeri,
azalan ışık şiddetiyle artış göstermiştir. Araştırma sonucunda; tüm meyve
kalite parametreleri birlikte değerlendirildiğinde yüksek ışık (432.67-455.93
µmol m-2s-1), yüksek sıcaklık (24.60-26.22 ºC)
koşullarının ortalama meyve boyu, meyve çapı, meyve şekil indeksi, meyve suyu
EC ve pH değerleri gibi meyve kalite unsurını olumlu yönde etkilediği
saptanmıştır. Ayrıca, Hindistan cevizi lifi substratının topraksız tarımda
yetiştirme ortamı olarak öne çıktığı belirlenmiştir.
In this study, the effects of different light
and temperature conditions on fruit quality of tomatoes grown in soilless
culture were investigated. The research carried out
at between 2014 (spring and autumn) and 2015 (spring), in cocopeat and rockwool
substrates under shaded and unshaded greenhouse conditions. Bandita F1
tomato variety was used as genetic material. In the study, fruit height and
diameter (mm), shape index, skin and flesh color (L, a, b, hueº and chroma*),
titratable acidity (TA), total soluble solid contents (%TSS), flesh firmness,
EC and pH of fruit juice have been determined as quality parameter. As a result
of the research; quality parameter of Bandita F1 tomato cultivar
grown in soilless culture were found to vary between 16.42-26.22 ºC temperature
and 96.1-455.93 μmol m-2 s-1 light intensity depending on
the substrates. The highest average fruit height (52.02 mm), fruit diameter
(62.12 mm) and fruit shape index (0.83) were obtained at the spring term of
2015 in all applications. The effects of cocopeat substrate on fruit skin color
(L, a, b, hue° and chroma*) were
found to be positive. In the study, the highest TSS (5.66%) in tomato
fruit observed from 24.60 ºC temperature and 432.67 μmol m-2s-1light intensity
aplications. TSS% value of tomato fruit increased in with increasing
temperature and light intensity. The highest TA values (0.44%) of tomato
obtained from 16.42 ºC temperature and 96.10 μmol m-2s-1
light intensity applications, and it increased by decreasing light. According to
the whole quality parematers of tomatoes grown in soilless culture, fruit
height, diameter and shape index, fruit juice, EC and pH values
effected positivelly by high light (432.67-455.93 μmol m-2s-1)
and high temperature (24.60-26.22 ºC). In addition, it was determined that the cocopeat
substrate was prominent the cultivation medium in soilless agriculture.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | October 15, 2019 |
Acceptance Date | June 11, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 34 Issue: 3 |