Year 2021, Volume 36 , Issue 1, Pages 132 - 137 2021-02-15

Determination of antioxidant properties and condensed tannin content of mistletoe used as roughage
Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi

Burcu YILDIZ [1] , Yasin Emre ÖZTÜRK [2] , Yusuf Murat KARDEŞ [3] , Hanife MUT [4] , Erdem GÜLÜMSER [5]


Mistletoe, whose distribution areas are widening in the world, is a semi-parasitic plant that lives by sucking the sap of the host plants it lives in, this harming its host. On the other hand, the mistletoe is important for animal nutrition and health with the secondary metabolites it contains. In this study, it was aimed to determine total flavonoid (TF) and phenolic contents TF), free radical scavenging activity (DPPH), and condensed tannin (CT) contents of mistletoe collected from wild pear and poplar trees in July, August, December, and January. According to the results of the study, TF, TP, DPPH and CT contents ranged between 8.383-10.739 mg GA/g, 12.770-15.107 mg QE/g, 57.56-73.19% and 0.882-1.086%, respectively. As a result, it was determined that the said compounds determined in the study differ according to the tree species and collection times of the mistletoe, and these results are thought to shed light on future studies.

Dünya üzerinde dağılım alanları gitgide genişleyen ökse otu, yaşadığı konukçu bitkilerin öz suyunu emerek yaşayan, dolayısıyla da konukçusuna zarar veren yarı parazit bir bitkidir. Diğer taraftan ökse otu, içermiş olduğu sekonder metabolitler ile hayvan besleme ve sağlığı açısından önem teşkil etmektedir. Bu çalışmada; yabani armut ve kavak ağaçlarından Ocak, Temmuz, Ağustos ve Aralık aylarında toplanan ökse otunda toplam fenolik (TFN), toplam flavonoid (TFL), radikal kovucu aktivite (DPPH) ve kondanse tanen (KT) içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucuna göre, TFN, TFL, DPPH ve KT içerikleri sırasıyla 8.383-10.739 mg GA/g, 12.770-15.107 mg QE/g, % 57.56-73.19 ve % 0.882-1.086 arasında değişmiştir. Sonuç olarak, çalışmada belirlenen söz konusu bileşiklerin ökse otunun toplandığı ağaç türlerine ve toplama zamanlarına göre farklılıklar gösterdiği belirlenmiş olup, bu sonuçların ileride yapılacak çalışmalara ışık tutacak nitelikte olduğu düşünülmektedir.
  • Acar, Z., Can, M., Önal Aşçı, Ö., Gülümser, E., Kaymak, G., Ayan, İ., 2019. Sera Gazı Salınımı ve Çevre Kirliliğinin Azaltılması Yönünden Yemlik Baklagillerin Önemi. Iğdır Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8(3): 313-317.
  • Arvouet-Grand, A., Vennat, B., Pourrat, A., Legret, P., 1994. Standardisation d`un extrait de propolis et identification des principaux constituants. Journal de pharmacie de Belgique, 49: 462-468.
  • Barry, T.N., 1987. Secondary compounds of forages. In, Hacker JB, Ternouth JH (Eds):mNutrition of Herbivores. Academic Press, Sydney, 91-120.
  • Bate-Smith, E.C., 1975. 1975. Phytochemistry of proanthocyanidins. Phytochemistry, 14: 1107-1113.
  • Dohi, H., Yamada, A., Fukukawa, T., 1997. Intake stimulants in perennial ryegrass(Lolium perenne L.) fed to sheep. J. Diary Sci. 80: 2083–2086.
  • Durdun, N.C., Papuc, C.P., Crivineanu, M., Nicorescu, V., 2009. The effect of polyphenols from some plants alcoholic extracts on lipid peroxidation and nonenzymatic haemoglobin glycosylation. Veterinary Medicine, 55: 299-306.
  • Frozza, C. O. S., Garcia, C. S. C., Gambato, G., de Souza M. D., Salvador, M., Moura, S., Padilha, F. F., Seixas, F. K., Collares, T., Borsuk, S., Dellagostin, O. A., Henriques, J. A., Roesch-Ely, M., 2013. Chemical characterization, antioxidant and cytotoxic activities of Brazilian red propolis. Food and Chemical Toxicology 52: 137-142.
  • Gezer, K., Duru, M.E., Kıvrak, I., Türkoğlu, A., Mercan, N., Türkoğlu, H., Gülcan, S., 2006. Free- radical Scavenging Capacity and Antimicrobial Activity of Wild Edible Mushroom of Turkey. African journal of Biyotechnology, 5 (20): 1924-1928.
  • Gill, L.S., 1953. Plant Diseases the Yearbook of Agriculture. US Department of Agriculture, Washington, D.C. 77-73.
  • Gülşen, N., Umucalılar, H.D., 2007. Toros Göknarı ökse otunun besleyici değerinin “in sütu” ve “in vitro” yöntemlerle tespiti. Hayvancılık Araştırma Dergisi, 17(1): 6-13.
  • Kumar, R., Singh, M., 1984. Tannins: Their adverse role in ruminant nutrition. J Agric Food Chem, 32: 447- 453.
  • Lascano, C.E., Cárdenas, E., 2010. Alternatives for methane emission mitigation in livestock systems. Rev Bras Zootec, 39: 175-182.
  • Lee, S.H.Y., Humphries, D.J., Cockman, D.A., Givens, D.I., Spencer, J.P.E., 2017. Accumulation of citrus flavanones in bovine milk following citrus pulp incorporation into the diet of dairy cows. EC Nutrition 7(4): 143-154.
  • Lüscher, A., Suter, M., Finn, J.A., 2016. Legumes and grasses in mixtures complement each other ideally for sustainable forage production. The journal of the International Legume Society, Issue 12, April 2016, 8-10.
  • Li, Y.G., Tanner, G., Larkin, P., 1996. The DMACA-HCl protocol and the threshold proanthocyanidin content for bloat safety in forage legumes. Journal of the Science of Food and Agriculture 70: 89–101.
  • Martin, C., Copani, G., Niderkorn, V., 2016. Impacts of forage legumes on intake, digestion and methane emissions in ruminants. The journal of the International Legume Society, Issue 12, April 2016, 24-25.
  • Öztürk, E., Gülümser, E., Mut, H., Çopur Doğrusöz, M., Başaran, U., 2020. Ökse Otu (Viscum album L.)’nun Yem Kalitesinin Belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 7(2): 201-206.
  • Papuc, C., Crivınean, M., Goran, G., Nicorescu, V., Durdun, N., 2009. Free Radicals Scavenging and Antioxidant Activity of European Mistletoe (Viscum album) and European Birthwort (Aristolochia clematitis). Revista De Chimie, 61(7): 619-622.
  • Patra, A.K., Kamra, D.N., Agarwal, N., 2006. Effect of plant extracts on in vitro methanogenesis, enzyme activities and fermentation of feed in rumen liquor of buffalo. Animal Feed Science and Technology, 128 (3-4): 276–291.
  • Paula, E.M., Samensari, R.B., Machado, E., Pereira, L.M., Maia, F.J., 2016. Effects of phenolic compounds on ruminal protozoa population, ruminal fermentation, and digestion in water buffaloes. Livest Sci 185:136-41.
  • Robbins, R.J., 2003. Phenolic acids in foods. J. Agric. Food Chem. 51, 2866–2887.
  • Rochfort, S., Parker, A.J., Dunshea, F.R., 2008. Plant bioactives for ruminant health and productivity. Phytochemistry 69(2): 299–322.
  • Roman, G.P., Neagu, E., Radu, G.L., 2009. Antiradical activities of Salvia officinalis and Viscum album L. Extracts concentrated by ultrafiltration process. Acta Sci. Pol.Technol. Aliment Vol. 8 No. 3, pp. 47-58, ISSN 1644-0730.
  • Santos Neto, T. M., Mota, R. A., Silva, L. B. G., Viana, D. A., Lima-Filho, J. L., Sarubbo, L. A., Converti, A., Porto, A. L. F., 2009. Susceptibility of Staphylococcus spp. isolated from milk of goats with mastitis to antibiotics and green propolis extracts. Letters in Drug Design & Discovery 6: 63-68.
  • Sarıçiçek, Z., Fatma, A., 2013. Farklı konakçılara ait ökse otları (Viscum album L.)’nın silaj kalitesinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. 8. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Bildiriler Kitabı, 5-7 Eylül, Çanakkale.
  • Seradj, A.R., Abecia, L., Crespo, J., Villalba, D., Fondevila, M., Balcells, J., 2014. The effect of Bioflavex® and its pure flavonoid components on in vitro fermentation parameters and methane production in rumen fluid from steers given high concentrate diets. Anim Feed Sci Technol 197: 85-91.
  • Singleton, V.L., Orthofer, R., Lamuela-Raventos, R.M., 1999. Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent. Methods Enzymol, 299: 152-178.
  • Umucalılar, H.D., Gülşen, N., Coşkun, B., Hayirli, A., Dural, H., 2007. Nutrient composition of mistletoe (Viscum album) and its nutritive value for ruminant animals. Agroforestry Systems, 71: 77-87.
  • Vicas, S., Rugină, D., Leopold, L., Pintea, A., Socaciu, C., 2011a. HPLC Fingerprint of Bioactive Compounds and Antioxidant Activities of Viscum album from Different Host Trees, Notulae Botanicae Cluj-Napoca, 39 (1): 48-57.
  • Yıldız, S., Gürgen, A., Kılıç, C., Sana, T., Kılıç, A.O., Can, Z., 2019. Antioxidant, Antimicrobial and Anti-Quorum Sensing Activities of Usnea filipendula and Viscum albüm. Anadolu Çevre ve Hayvancılık Dergisi, 4: 613-620.
  • Yüksel, B., Akbulut, S., Keten, A., 2005. Çam Ökseotu (Viscum Album Ssp. Austriacum (Wiesb.) Vollman)' Nun Zararı, Biyolojisi Ve Mücadelesi. Türkiye Ormancılık Dergisi, 6(2): 111-124.
Primary Language tr
Subjects Science
Journal Section Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
Authors

Orcid: 0000-0003-4948-2891
Author: Burcu YILDIZ
Institution: BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Country: Turkey


Orcid: 0000-0003-3800-7884
Author: Yasin Emre ÖZTÜRK
Institution: BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Country: Turkey


Orcid: 0000-0001-7144-9612
Author: Yusuf Murat KARDEŞ (Primary Author)
Institution: BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Country: Turkey


Orcid: 0000-0002-5814-5275
Author: Hanife MUT
Institution: BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Country: Turkey


Orcid: 0000-0001-6291-3831
Author: Erdem GÜLÜMSER
Institution: BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Country: Turkey


Supporting Institution TÜBİTAK
Project Number 1919B011903490
Thanks Bu çalışmaya maddi destek sağlayan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)’na teşekkür ederiz. (2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı (Başvuru numarası: 1919B011903490)).
Dates

Publication Date : February 15, 2021

Bibtex @research article { omuanajas824020, journal = {Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-8750}, eissn = {1308-8769}, address = {}, publisher = {Ondokuz Mayıs University}, year = {2021}, volume = {36}, pages = {132 - 137}, doi = {10.7161/omuanajas.824020}, title = {Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {Yıldız, Burcu and Öztürk, Yasin Emre and Kardeş, Yusuf Murat and Mut, Hanife and Gülümser, Erdem} }
APA Yıldız, B , Öztürk, Y , Kardeş, Y , Mut, H , Gülümser, E . (2021). Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi . Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi , 36 (1) , 132-137 . DOI: 10.7161/omuanajas.824020
MLA Yıldız, B , Öztürk, Y , Kardeş, Y , Mut, H , Gülümser, E . "Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi" . Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 36 (2021 ): 132-137 <https://dergipark.org.tr/en/pub/omuanajas/issue/59664/824020>
Chicago Yıldız, B , Öztürk, Y , Kardeş, Y , Mut, H , Gülümser, E . "Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 36 (2021 ): 132-137
RIS TY - JOUR T1 - Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi AU - Burcu Yıldız , Yasin Emre Öztürk , Yusuf Murat Kardeş , Hanife Mut , Erdem Gülümser Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - doi: 10.7161/omuanajas.824020 DO - 10.7161/omuanajas.824020 T2 - Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 132 EP - 137 VL - 36 IS - 1 SN - 1308-8750-1308-8769 M3 - doi: 10.7161/omuanajas.824020 UR - https://doi.org/10.7161/omuanajas.824020 Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi %A Burcu Yıldız , Yasin Emre Öztürk , Yusuf Murat Kardeş , Hanife Mut , Erdem Gülümser %T Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi %D 2021 %J Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-8750-1308-8769 %V 36 %N 1 %R doi: 10.7161/omuanajas.824020 %U 10.7161/omuanajas.824020
ISNAD Yıldız, Burcu , Öztürk, Yasin Emre , Kardeş, Yusuf Murat , Mut, Hanife , Gülümser, Erdem . "Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 36 / 1 (February 2021): 132-137 . https://doi.org/10.7161/omuanajas.824020
AMA Yıldız B , Öztürk Y , Kardeş Y , Mut H , Gülümser E . Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi. Anadolu Journal of Agricultural Sciences. 2021; 36(1): 132-137.
Vancouver Yıldız B , Öztürk Y , Kardeş Y , Mut H , Gülümser E . Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2021; 36(1): 132-137.
IEEE B. Yıldız , Y. Öztürk , Y. Kardeş , H. Mut and E. Gülümser , "Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi", Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 36, no. 1, pp. 132-137, Feb. 2021, doi:10.7161/omuanajas.824020