Mistletoe, whose distribution areas are widening in the world, is a semi-parasitic plant that lives by sucking the sap of the host plants it lives in, this harming its host. On the other hand, the mistletoe is important for animal nutrition and health with the secondary metabolites it contains. In this study, it was aimed to determine total flavonoid (TF) and phenolic contents TF), free radical scavenging activity (DPPH), and condensed tannin (CT) contents of mistletoe collected from wild pear and poplar trees in July, August, December, and January. According to the results of the study, TF, TP, DPPH and CT contents ranged between 8.383-10.739 mg GA/g, 12.770-15.107 mg QE/g, 57.56-73.19% and 0.882-1.086%, respectively. As a result, it was determined that the said compounds determined in the study differ according to the tree species and collection times of the mistletoe, and these results are thought to shed light on future studies.
Primary Language | tr |
---|---|
Subjects | Science |
Journal Section | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Authors |
|
Supporting Institution | TÜBİTAK |
Project Number | 1919B011903490 |
Thanks | Bu çalışmaya maddi destek sağlayan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)’na teşekkür ederiz. (2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı (Başvuru numarası: 1919B011903490)). |
Dates |
Publication Date : February 15, 2021 |
Bibtex | @research article { omuanajas824020,
journal = {Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi},
issn = {1308-8750},
eissn = {1308-8769},
address = {},
publisher = {Ondokuz Mayıs University},
year = {2021},
volume = {36},
pages = {132 - 137},
doi = {10.7161/omuanajas.824020},
title = {Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi},
key = {cite},
author = {Yıldız, Burcu and Öztürk, Yasin Emre and Kardeş, Yusuf Murat and Mut, Hanife and Gülümser, Erdem}
} |
APA | Yıldız, B , Öztürk, Y , Kardeş, Y , Mut, H , Gülümser, E . (2021). Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi . Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi , 36 (1) , 132-137 . DOI: 10.7161/omuanajas.824020 |
MLA | Yıldız, B , Öztürk, Y , Kardeş, Y , Mut, H , Gülümser, E . "Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi" . Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 36 (2021 ): 132-137 <https://dergipark.org.tr/en/pub/omuanajas/issue/59664/824020> |
Chicago | Yıldız, B , Öztürk, Y , Kardeş, Y , Mut, H , Gülümser, E . "Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 36 (2021 ): 132-137 |
RIS | TY - JOUR T1 - Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi AU - Burcu Yıldız , Yasin Emre Öztürk , Yusuf Murat Kardeş , Hanife Mut , Erdem Gülümser Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - doi: 10.7161/omuanajas.824020 DO - 10.7161/omuanajas.824020 T2 - Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 132 EP - 137 VL - 36 IS - 1 SN - 1308-8750-1308-8769 M3 - doi: 10.7161/omuanajas.824020 UR - https://doi.org/10.7161/omuanajas.824020 Y2 - 2020 ER - |
EndNote | %0 Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi %A Burcu Yıldız , Yasin Emre Öztürk , Yusuf Murat Kardeş , Hanife Mut , Erdem Gülümser %T Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi %D 2021 %J Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-8750-1308-8769 %V 36 %N 1 %R doi: 10.7161/omuanajas.824020 %U 10.7161/omuanajas.824020 |
ISNAD | Yıldız, Burcu , Öztürk, Yasin Emre , Kardeş, Yusuf Murat , Mut, Hanife , Gülümser, Erdem . "Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 36 / 1 (February 2021): 132-137 . https://doi.org/10.7161/omuanajas.824020 |
AMA | Yıldız B , Öztürk Y , Kardeş Y , Mut H , Gülümser E . Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi. Anadolu Journal of Agricultural Sciences. 2021; 36(1): 132-137. |
Vancouver | Yıldız B , Öztürk Y , Kardeş Y , Mut H , Gülümser E . Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2021; 36(1): 132-137. |
IEEE | B. Yıldız , Y. Öztürk , Y. Kardeş , H. Mut and E. Gülümser , "Kaba Yem Olarak Değerlendirilen Ökse Otunun Antioksidan Özellikleri ve Kondanse Tanen İçeriklerinin Belirlenmesi", Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 36, no. 1, pp. 132-137, Feb. 2021, doi:10.7161/omuanajas.824020 |