Serapias vomeracea is a valuable plant from the Orchidaceae family, especially in that its tubers are used to make hot drinks. In this study, the plants were grown in field conditions, and it was investigated in detail for the first time to determine the effect of plant density and shading on some agronomic traits of S. vomeracea. The five levels of plant density (20×10 cm, 20×5 cm, 10×10 cm, 10×6.6 and 10×5 cm) and three levels of shading (Control, 55% and 75%) were tested. The plants were harvested for new tubers in full flowering period. As a result of the study, the shading was effective on the dry matter ratio (P<0.05) and ash ratio (P<0.01) in the tubers while plant density was effective on plant height (P<0.01), panicle length (P<0.01), number of flowers per panicle (P<0.05), dry matter ratio (P<0.01), and ash ratio (P<0.01) in the tubers. It is possible to see the dominant effect of plant density on the investigated traits in the dendrogram created by cluster analysis. The results of the cluster analysis showed that the plant densities of 20×5 cm and 20×10 cm, the density of 10×10 cm and, the densities of 10×5 cm and 10×6.6 cm were distributed into three different clusters. Positive and significant correlations were found between tuber yield per plant and number of flowers per panicle (r=0.633*), number of roots per plant (r=0.728**), and number of leaves per plant (r=0.745**).
TÜBİTAK
TÜBİTAK-2209/A öĞRENCİ PROJESİ
This study was supported within the scope of TÜBİTAK-2209/A Research Project Support Programme for Undergraduate Students (2021/1). We thank TÜBİTAK for their support.
Serapias vomeracea, Orchidaceae familyasından olup, özellikle yumruları sıcak içecek yapımında kullanılan değerli bir bitkidir. Rize'nin Pazar ilçesinde tarla koşullarında yetiştirilen bitkiler, bitki sıklığı ve gölgelemenin bazı agronomik özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla ilk kez detaylı olarak incelenmiştir. Beş bitki sıklığı seviyesi (20×10 cm, 20×5 cm, 10×10 cm, 10×6.6 ve 10×5 cm) ve üç gölgeleme seviyesi (Kontrol, %55 ve %75) ele alınmıştır. Bitkiler %50 çiçeklenme döneminde yumruları için hasat edilmiştir. Araştırma sonucunda, gölgeleme, incelenen özellikler içerisinde yumruda kuru madde oranı (P<0.05) ve yumruda kül oranı (P<0.01) üzerinde etkili olurken; bitki sıklığı ise bitki boyu (P<0.01), salkım uzunluğu (P<0.01), salkımda çiçek sayısı (P<0.05), kuru madde oranı (P<0.01) ve kül oranı (P<0.01) üzerinde etkili olmuştur. Bitki sıklığının incelenen özellikler üzerindeki baskın etkisini kümeleme analizi ile oluşturulan dendrogramda da görmek mümkündür. Kümeleme analizi sonuçları, 20×5 cm ve 20×10 cm bitki sıklıklarının, 10×10 cm sıklığının ve 10×5 cm, 10×6,6 cm sıklıklarının üç farklı kümeye dağıldığını göstermiştir. Bitki başına yumru verimi ile salkım başına çiçek sayısı (r=0,633*), bitki başına kök sayısı (r=0,728**) ve bitki başına yaprak sayısı (r=0,745**) arasında pozitif ve önemli korelasyonlar bulunmuştur.
TÜBİTAK-2209/A öĞRENCİ PROJESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tıbbi ve Aromatik Bitkiler |
Bölüm | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TÜBİTAK-2209/A öĞRENCİ PROJESİ |
Erken Görünüm Tarihi | 20 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 29 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 38 Sayı: 3 |