Research Article
BibTex RIS Cite

Derim Sonrası Oksin, 1-Metilsiklopropen ve 1-N-Naftilfitalamik Asit Uygulamalarının ‘Golden Delicious’ Elma Çeşidinde Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi

Year 2024, Volume: 39 Issue: 2, 291 - 310, 28.06.2024
https://doi.org/10.7161/omuanajas.1410314

Abstract

Çalışmada, ‘Golden Delicious’ elma çeşidinde derim sonrası bazı uygulamaların depolama süresince meyve kalitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Optimum derim zamanında derilen elmalar hızlı bir şekilde laboratuvara getirilmiştir. Çeşide özgü şekil, irilik ve boya sahip olan elmalar oksin (20 mg L-1), 1-N-naphthylphthalamic asit (NPA, 1 µg L-1), NPA (1 µg L-1) +1-Metilsiklopropen (1-MCP, 0.625 ppm) ve kontrol uygulamaları yapılmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Oksin, NPA ve kontrol uygulamaları için kullanılan çözeltilere yayıcı yapıştırıcı olarak Tween-20 ilave edilmiştir ve meyveler çözeltilere 3 dakika daldırılmıştır. NPA+1-MCP uygulaması için elmalar daldırma işleminden sonra 12 saat süre ile oda koşullarında 0.625 ppm 1-MCP uygulamasına tabii tutulmuştur. Üzerindeki su uzaklaştırılmış elmalar plastik kasalara yerleştirilerek 0 ºC ve % 90±95 oransal nemde 6 ay boyunca depolanmıştır. Depolama boyunca elmalarda ağırlık kaybı, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı, titre edilebilir asitlik (TEA) miktarı, kabuk rengi, solunum hızı, patojen ve fizyolojik kaynaklı bozulmalar ve duyusal kalite değişimi belirlenmiştir. Raf ömrü çalışmaları için soğukta muhafazadan çıkartılan elmalar 7 gün boyunca 20 ºC ve % 60±5 oransal nemde bekletilerek aynı analizler yinelenmiştir. ‘Golden Delicious’ elma çeşidinde hem soğukta muhafaza hem de raf ömrü sürecinde kalitenin korunması bakımından en iyi sonuç NPA+1-MCP uygulamasından elde edilmiştir. NPA+1-MCP uygulaması yapılan elmalarda depolama boyunca ağırlık kaybı, titre edilebilir asitlik ve solonum hızı diğer uygulamalara göre daha az olmuştur. Optimum dönemde derilerek NPA+1-MCP uygulaması yapılan ‘Golden Delicious’ elma çeşidinin belirtilen koşullarda 6 ay süreyle soğukta depolanabileceği sonucuna varılmıştır. Ancak 7 günlük raf ömrü süreci dikkate alındığında soğukta depolama süresinin 5 ay ile sınırlandırılması önerilmektedir.

Supporting Institution

TÜBİTAK

Project Number

120O285

Thanks

120O285 No’lu proje ile tezimi destekleyen TÜBİTAK’a teşekkür ederiz.

References

  • Akbay, C., Candemir, S., Orhan, E. 2005. Türkiye’de Yaş Meyve ve Sebze Ürünleri Üretim ve Pazarlaması. KSÜ, Fen ve Mühendislik Dergisi, 8(2), 96- 107.
  • Anonymous., 1998. Minolta, Precise Color Communication, Color Control From Perception to Instrumentation. Minolta Co., Ltd., Radiometric Instruments Operations, Osaka, 59, Japan.
  • Bal, E. 2016. Modifiye atmosfer paketleme ile potasyum permanganat uygulamalarının Jh Hale şeftali çeşidinin muhafazası üzerine etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(1), 9-15.
  • Barritt, B.H. 2000. Apple quality for consumers. The Compact Fruit Tree, 34(2), 54-56.
  • Both, V., Brackmann, A., Thewes, F.R., Weber, A., Schultz, E.E., Ludwig, V. 2018. The Influence of Temperature and 1-MCP on Quality Attributes of ‘Galaxy’ Apples Stored in Controlled Atmosphere and Dynamic Controlled Atmosphere. Food Packaging and Shelf Life, 16, 168-177.
  • Bulens, I., Van de Poel, B., Hertog, M.L.A.T.M., De Proft, M.P., Geeraerd, A.H., Nicolai, B.M. 2012. Influence of Harvest Time and 1-MCP Application on Postharvest Ripening and Ethylene Biosynthesis of ‘Jonagold’ Apple. Postharvest Biology and Technology, 72, 11-19.
  • Çalhan, Ö. 2018. Eşme Ayva (Cydonia oblonga Mill.) Çeşidinin Derim Sonrası Fizyolojisi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • Dilmaçünal, T., Erbaş, D., Koyuncu, M.A., Onursal, C.E., Kuleaşan, H. 2014. Efficacy of some antimicrobial treatments compared to sodium hypochlorite on physical, physiological and microbial quality of fresh-cut melons (Cucumis melo L. var. inodorus). LWT-Food Science and Technology, 59(2), 1146-1151
  • Dündar, Ö., Uygun, I., Özkaya, O. 2009. Cold Storage of Granny Smith Apples that were Grown in Nigde-Turkiye Conditions. 10th International Controlled and Modified Atmosphere Symposium. Antalya. ISHS Acta Hort. 876, 355-359.
  • Erbaş, D., Koyuncu, M.A. 2016. 1-metilsiklopropen uygulamasının Angeleno erik çeşidinin depolanma süresi ve kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53(1), 43-50.
  • Ergun, M. 2017. Bitkisel Hormonlar ve Büyümeyi Düzenleyiciler. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazara Hazırlanması. Somyad Yayınları. (pp. 85-111)
  • Fan, X., Blankenship, S.M., Mattheis, J.P. 1999. 1-MCP inhibits apple ripening. J. Am. Soc. Hort. Science, 124, 690-695.
  • Fan, X., Argenta, L., Mattheis, J.P. 2000. Inhibition of ethylenem actionby 1-MCP prolongs storage life of apricots. Postharvest Biol. Tech., 20, 135-142.
  • FAO., 2024. FAOSTAT database collections. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome. http://www.fao.org/faostat/en/#data/ (Son erişim tarihi: 23.02.2024)
  • Fonseca, S.C., Oliveira, F.A., Brecht, J.K. 2002. Modelling Respiration Rate of Fresh Fruits and Vegetables for Modified Atmosphere Packages: A Review. Journal of Food Engineering, 52(2), 99-119.
  • Güneyli, A., Onursal, C. E., Seçmen, T., Üzümcü, S.S. 2019. Hasat sonrası 1-MCP uygulamalarının Starking Delicious elma çeşidinde depolama ve raf ömrü üzerine olan etkisi. Meyve Bilimi, 6(1), 15-28.
  • Jemric, T., Fruk, G., Kortylewska, D., Aljinovic, S. 2012. Postharvest quality and sensory characteristics of ‘Granny Smith’ apple treated with SmartFresh™ (1- MCP). Agriculturae Conspectus Scientificus, 77(4), 211-215.
  • Johnson, D.S. 2003. Improvement in the Storage Quality of Apples in the UK by the use of 1-MCP. Proceedings of International Conference Postharvest Unlimited. Acta Hort., 59, 39-47.
  • Karaçalı, İ. 2009. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama. Ege Üniversitesi Yayın No: 494, İzmir-Türkiye.
  • Karagiannis, E., Michailidis, M., Tanou, G., Samiotaki, M., Karamanoli, K., Avramidou, E., Ganopoulos, I., Madesis, P., Molassiotis, A. 2018. Ethylene-Dependent and -Independent Superficial Scald Resistance Mechanisms in ‘Granny Smith’apple Fruit. Scientific Reports, 8(1), 1-16.
  • Kaynaş, K., Özelkök, S., Ertan, Ü., Büyükyılmaz, M. 1992. Bazı Elma ve Armut Çeşitlerinde Semperfresh Kullanımının Meyvelerin Derim Sonrası Özelliklerine Etkisi. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü,Yalova, 28s.
  • Khan, A. S., Singh, Z. 2007. 1-MCP regulates ethylene biosynthesis and fruit softening during ripening of ‘Tegan Blue’plum. Postharvest Biology and Technology, 43(3), 298-306.
  • Koyuncu, M.A., Savran, E., Dilmaçünal, T., Kepenek, K., Cangi, R., Çağatay, Ö. 2005. Bazı trabzon hurması çeşitlerinin soğukta depolanması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1), 15-23.
  • Lafer, G. 2003. Effects of 1-MCP treatments on fruit quality and storability of different apple varieties. Proceedings of International Conference Postharvest Unlimited. Acta Hort., 59, 65-69.
  • Larrigaudiere, C., Vilaplana, R., Soria, Y., Recasens, I. 2008. Comparative study of the effects of 1-MCP treatment on apple quality by instrumental and multivariate analysis. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88, 1614-1621.
  • Lavilla, T., Puy, J., López, M.L., Recasens, I., Vendrell, M. 1999. Relationships Between Volatile Production, Fruit Quality, and Sensory Evaluation in Granny Smith Apples Stored in Different Controlled Atmosphere Treatments by Means of Multivariate Analysis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47, 3791-3803.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of Objective Color Measurements. HortScience, 27, 1254-1255.
  • Palavan-Ünsal, N. 1993. Bitki Büyüme Maddeleri. İ.Ü. Basımevi ve Film Merkezi,357 s. İstanbul.
  • Peano, C., Girgenti, V., Sottile, F., Giuggioli, N.R. 2010. Improvement of Plum Storage with Modified Atmosphere Packaging. Acta Horticulturae, 876, 183-188.
  • Peker, K., Çelik, Y. 2005. “Toplum tarım desteği” modeli ve Türkiye’de organik tarım üretiminde uygulanabilirliği. Üçüncü Sektör Kooperatifçilik, (149), 3-11.
  • Rupasinghe, H.P.V., Murr, D.P., Paliyath, G., Skog, L. 2000. Inhibitory effect of 1- MCP on ripening and superficial scald development in ‘McIntosh’ and ‘Delicious’ apples. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 75(3), 271-276.
  • Saftner, R.A., Abbott J.A., Conway W.S., Barden C.L. 2003. Effects of 1- Methylcyclopropene and Heat Treatments on Ripening and Postharvest Decay Development in 'Golden Delicious' Apples. J. Amer. Soc. for Hort. Science, 128(1), 120-127.
  • Serrano, M., Martinez-Romero, D., Guillen, F., Valero, D. 2003. Effects of exogenous putrescine on improving shelf life of four plum cultivars. Postharvest Biology and Technology, 30, 259-271.
  • Singh, Z., Khan, A.S. 2010. Physiology of plum fruit ripening. Stewart Postharvest Review, 2, 3.
  • Sisler, E.C., Serek, M. 1997. Inhibitors of ethylene responses in plants at the receptor level; recent developments. Physiol. Plant., 100, 577-582.
  • Stover, E., Fargione, M.J., Watkins, C.B., Iungerman, K.A. 2003. Harvest management of Marshall ‘McIntosh’ apples: Effects of AVG, NAA, ethephon, and summer pruning on preharvest drop and fruit quality. HortScience, 38(6), 1093-1099.
  • Sussman, M.R., Goldsmith, M.H.M. 1981. The action of specific inhibitors of auxin transport on uptake of auxin and binding of N-1-naphthylphthalamic acid to a membrane site in maize coleoptiles. Planta, 152(1), 13-18.
  • Tijskens, L.M.M., Konopacki, P.J., Schouten, R.E., Hribar, J., Simcic, M. 2008. Biological variance in the colour of Granny Smith apples modelling the efffect of senescence and chilling injury. Postharvest Biology and Technology, 50, 153-163.
  • Tomic, N., Radivojevic, D., Milivojevic, J., Djekic, I., Smiric, N. 2016. Effects of 1- methylcyclopropene and diphenylamine on changes in sensory properties of ‘Granny Smith’ apples during postharvest storage. Postharvest Biology and Technology, 112, 233-240.
  • TÜİK. 2024. Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/ (Son erişim tarihi: 23.02.2024)
  • Türk, R., Tuna Güneş, N., Erkan, M., Koyuncu M.A. 2017. Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazara hazırlanması. Somtad yayınları ders kitabı, No: 1, 542 s.
  • Wei, J., Ma, F., Shi, S., Qi, X., Zhu, X., Yuan, J. 2010. Changes and Postharvest Regulation of Activity and Gene Expression of Enzymes Related to Cell Wall Degradation in Ripening Apple Fruit. Postharvest Biology and Technology, 56(2), 147-154.

The effect of auxin, 1-Methylcyclopropene and 1-N-Naphthylphthalamic acid treatments on fruit quality in ‘Golden Delicious’ apple variety during stor

Year 2024, Volume: 39 Issue: 2, 291 - 310, 28.06.2024
https://doi.org/10.7161/omuanajas.1410314

Abstract

In the present study, the effects of some postharvest treatments on fruit quality of ‘Golden Delicious’ apple variety during storage were investigated. The apples, harvested at the optimal maturity stage, were immediately transported to the laboratory. Fruit, which have the shape, size and color specific to the variety, were divided into 4 groups for auxin (20 mg L-1), NPA (1 µg L-1), NPA (1 µg L-1) +1-MCP (0.625 ppm) and control treatments. For auxin, NPA and control treatments apples were immersed into water containing Tween-20 as a surfactant during 3 min. For NPA+1-MCP treatment, apples were subjected to 0.625 ppm 1-MCP application at room conditions for 12 h after dipping. Dried apples were packaged in plastic boxes and stored at 0 ºC at 90±95 % relative humidity for 6 months. Weight loss, solible solids content, titratable acidity, fruit skin color, respiration rate, decay rate, physiological disorders and sensory quality were determined during cold storage. For shelf life studies, the same analyses were repeated by keeping the apples at 20 ºC and 60±5 % relative humidity for 7 days after cold storage. The best result was obtained from NPA+1-MCP treatment in terms of fruit quality during both cold storage and shelf life in ‘Golden Delicious’ apple variety. Weight loss, titratable acidity and respiration rate during storage were less in apples treated with NPA+1-MCP compared to other treatments. It was concluded that ‘Golden Delicious’ apple variety, harvested at optimal stage and treated with NPA+1-MCP, can be stored for 6 months at 0 ºC at 90±95 % relative humidity. However, considering the 7-day shelf life period, it is recommended to limit the cold storage period to 5 months.

Project Number

120O285

References

  • Akbay, C., Candemir, S., Orhan, E. 2005. Türkiye’de Yaş Meyve ve Sebze Ürünleri Üretim ve Pazarlaması. KSÜ, Fen ve Mühendislik Dergisi, 8(2), 96- 107.
  • Anonymous., 1998. Minolta, Precise Color Communication, Color Control From Perception to Instrumentation. Minolta Co., Ltd., Radiometric Instruments Operations, Osaka, 59, Japan.
  • Bal, E. 2016. Modifiye atmosfer paketleme ile potasyum permanganat uygulamalarının Jh Hale şeftali çeşidinin muhafazası üzerine etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(1), 9-15.
  • Barritt, B.H. 2000. Apple quality for consumers. The Compact Fruit Tree, 34(2), 54-56.
  • Both, V., Brackmann, A., Thewes, F.R., Weber, A., Schultz, E.E., Ludwig, V. 2018. The Influence of Temperature and 1-MCP on Quality Attributes of ‘Galaxy’ Apples Stored in Controlled Atmosphere and Dynamic Controlled Atmosphere. Food Packaging and Shelf Life, 16, 168-177.
  • Bulens, I., Van de Poel, B., Hertog, M.L.A.T.M., De Proft, M.P., Geeraerd, A.H., Nicolai, B.M. 2012. Influence of Harvest Time and 1-MCP Application on Postharvest Ripening and Ethylene Biosynthesis of ‘Jonagold’ Apple. Postharvest Biology and Technology, 72, 11-19.
  • Çalhan, Ö. 2018. Eşme Ayva (Cydonia oblonga Mill.) Çeşidinin Derim Sonrası Fizyolojisi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • Dilmaçünal, T., Erbaş, D., Koyuncu, M.A., Onursal, C.E., Kuleaşan, H. 2014. Efficacy of some antimicrobial treatments compared to sodium hypochlorite on physical, physiological and microbial quality of fresh-cut melons (Cucumis melo L. var. inodorus). LWT-Food Science and Technology, 59(2), 1146-1151
  • Dündar, Ö., Uygun, I., Özkaya, O. 2009. Cold Storage of Granny Smith Apples that were Grown in Nigde-Turkiye Conditions. 10th International Controlled and Modified Atmosphere Symposium. Antalya. ISHS Acta Hort. 876, 355-359.
  • Erbaş, D., Koyuncu, M.A. 2016. 1-metilsiklopropen uygulamasının Angeleno erik çeşidinin depolanma süresi ve kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53(1), 43-50.
  • Ergun, M. 2017. Bitkisel Hormonlar ve Büyümeyi Düzenleyiciler. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazara Hazırlanması. Somyad Yayınları. (pp. 85-111)
  • Fan, X., Blankenship, S.M., Mattheis, J.P. 1999. 1-MCP inhibits apple ripening. J. Am. Soc. Hort. Science, 124, 690-695.
  • Fan, X., Argenta, L., Mattheis, J.P. 2000. Inhibition of ethylenem actionby 1-MCP prolongs storage life of apricots. Postharvest Biol. Tech., 20, 135-142.
  • FAO., 2024. FAOSTAT database collections. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome. http://www.fao.org/faostat/en/#data/ (Son erişim tarihi: 23.02.2024)
  • Fonseca, S.C., Oliveira, F.A., Brecht, J.K. 2002. Modelling Respiration Rate of Fresh Fruits and Vegetables for Modified Atmosphere Packages: A Review. Journal of Food Engineering, 52(2), 99-119.
  • Güneyli, A., Onursal, C. E., Seçmen, T., Üzümcü, S.S. 2019. Hasat sonrası 1-MCP uygulamalarının Starking Delicious elma çeşidinde depolama ve raf ömrü üzerine olan etkisi. Meyve Bilimi, 6(1), 15-28.
  • Jemric, T., Fruk, G., Kortylewska, D., Aljinovic, S. 2012. Postharvest quality and sensory characteristics of ‘Granny Smith’ apple treated with SmartFresh™ (1- MCP). Agriculturae Conspectus Scientificus, 77(4), 211-215.
  • Johnson, D.S. 2003. Improvement in the Storage Quality of Apples in the UK by the use of 1-MCP. Proceedings of International Conference Postharvest Unlimited. Acta Hort., 59, 39-47.
  • Karaçalı, İ. 2009. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama. Ege Üniversitesi Yayın No: 494, İzmir-Türkiye.
  • Karagiannis, E., Michailidis, M., Tanou, G., Samiotaki, M., Karamanoli, K., Avramidou, E., Ganopoulos, I., Madesis, P., Molassiotis, A. 2018. Ethylene-Dependent and -Independent Superficial Scald Resistance Mechanisms in ‘Granny Smith’apple Fruit. Scientific Reports, 8(1), 1-16.
  • Kaynaş, K., Özelkök, S., Ertan, Ü., Büyükyılmaz, M. 1992. Bazı Elma ve Armut Çeşitlerinde Semperfresh Kullanımının Meyvelerin Derim Sonrası Özelliklerine Etkisi. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü,Yalova, 28s.
  • Khan, A. S., Singh, Z. 2007. 1-MCP regulates ethylene biosynthesis and fruit softening during ripening of ‘Tegan Blue’plum. Postharvest Biology and Technology, 43(3), 298-306.
  • Koyuncu, M.A., Savran, E., Dilmaçünal, T., Kepenek, K., Cangi, R., Çağatay, Ö. 2005. Bazı trabzon hurması çeşitlerinin soğukta depolanması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1), 15-23.
  • Lafer, G. 2003. Effects of 1-MCP treatments on fruit quality and storability of different apple varieties. Proceedings of International Conference Postharvest Unlimited. Acta Hort., 59, 65-69.
  • Larrigaudiere, C., Vilaplana, R., Soria, Y., Recasens, I. 2008. Comparative study of the effects of 1-MCP treatment on apple quality by instrumental and multivariate analysis. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88, 1614-1621.
  • Lavilla, T., Puy, J., López, M.L., Recasens, I., Vendrell, M. 1999. Relationships Between Volatile Production, Fruit Quality, and Sensory Evaluation in Granny Smith Apples Stored in Different Controlled Atmosphere Treatments by Means of Multivariate Analysis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47, 3791-3803.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of Objective Color Measurements. HortScience, 27, 1254-1255.
  • Palavan-Ünsal, N. 1993. Bitki Büyüme Maddeleri. İ.Ü. Basımevi ve Film Merkezi,357 s. İstanbul.
  • Peano, C., Girgenti, V., Sottile, F., Giuggioli, N.R. 2010. Improvement of Plum Storage with Modified Atmosphere Packaging. Acta Horticulturae, 876, 183-188.
  • Peker, K., Çelik, Y. 2005. “Toplum tarım desteği” modeli ve Türkiye’de organik tarım üretiminde uygulanabilirliği. Üçüncü Sektör Kooperatifçilik, (149), 3-11.
  • Rupasinghe, H.P.V., Murr, D.P., Paliyath, G., Skog, L. 2000. Inhibitory effect of 1- MCP on ripening and superficial scald development in ‘McIntosh’ and ‘Delicious’ apples. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 75(3), 271-276.
  • Saftner, R.A., Abbott J.A., Conway W.S., Barden C.L. 2003. Effects of 1- Methylcyclopropene and Heat Treatments on Ripening and Postharvest Decay Development in 'Golden Delicious' Apples. J. Amer. Soc. for Hort. Science, 128(1), 120-127.
  • Serrano, M., Martinez-Romero, D., Guillen, F., Valero, D. 2003. Effects of exogenous putrescine on improving shelf life of four plum cultivars. Postharvest Biology and Technology, 30, 259-271.
  • Singh, Z., Khan, A.S. 2010. Physiology of plum fruit ripening. Stewart Postharvest Review, 2, 3.
  • Sisler, E.C., Serek, M. 1997. Inhibitors of ethylene responses in plants at the receptor level; recent developments. Physiol. Plant., 100, 577-582.
  • Stover, E., Fargione, M.J., Watkins, C.B., Iungerman, K.A. 2003. Harvest management of Marshall ‘McIntosh’ apples: Effects of AVG, NAA, ethephon, and summer pruning on preharvest drop and fruit quality. HortScience, 38(6), 1093-1099.
  • Sussman, M.R., Goldsmith, M.H.M. 1981. The action of specific inhibitors of auxin transport on uptake of auxin and binding of N-1-naphthylphthalamic acid to a membrane site in maize coleoptiles. Planta, 152(1), 13-18.
  • Tijskens, L.M.M., Konopacki, P.J., Schouten, R.E., Hribar, J., Simcic, M. 2008. Biological variance in the colour of Granny Smith apples modelling the efffect of senescence and chilling injury. Postharvest Biology and Technology, 50, 153-163.
  • Tomic, N., Radivojevic, D., Milivojevic, J., Djekic, I., Smiric, N. 2016. Effects of 1- methylcyclopropene and diphenylamine on changes in sensory properties of ‘Granny Smith’ apples during postharvest storage. Postharvest Biology and Technology, 112, 233-240.
  • TÜİK. 2024. Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/ (Son erişim tarihi: 23.02.2024)
  • Türk, R., Tuna Güneş, N., Erkan, M., Koyuncu M.A. 2017. Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazara hazırlanması. Somtad yayınları ders kitabı, No: 1, 542 s.
  • Wei, J., Ma, F., Shi, S., Qi, X., Zhu, X., Yuan, J. 2010. Changes and Postharvest Regulation of Activity and Gene Expression of Enzymes Related to Cell Wall Degradation in Ripening Apple Fruit. Postharvest Biology and Technology, 56(2), 147-154.
There are 42 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Post Harvest Horticultural Technologies (Incl. Transportation and Storage)
Journal Section Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
Authors

Damla Nur Tekkanat 0000-0003-2796-1285

Mehmet Ali Koyuncu 0000-0003-4449-6709

Project Number 120O285
Early Pub Date June 27, 2024
Publication Date June 28, 2024
Submission Date December 26, 2023
Acceptance Date February 28, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 39 Issue: 2

Cite

APA Tekkanat, D. N., & Koyuncu, M. A. (2024). Derim Sonrası Oksin, 1-Metilsiklopropen ve 1-N-Naftilfitalamik Asit Uygulamalarının ‘Golden Delicious’ Elma Çeşidinde Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 39(2), 291-310. https://doi.org/10.7161/omuanajas.1410314
AMA Tekkanat DN, Koyuncu MA. Derim Sonrası Oksin, 1-Metilsiklopropen ve 1-N-Naftilfitalamik Asit Uygulamalarının ‘Golden Delicious’ Elma Çeşidinde Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. ANAJAS. June 2024;39(2):291-310. doi:10.7161/omuanajas.1410314
Chicago Tekkanat, Damla Nur, and Mehmet Ali Koyuncu. “Derim Sonrası Oksin, 1-Metilsiklopropen Ve 1-N-Naftilfitalamik Asit Uygulamalarının ‘Golden Delicious’ Elma Çeşidinde Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 39, no. 2 (June 2024): 291-310. https://doi.org/10.7161/omuanajas.1410314.
EndNote Tekkanat DN, Koyuncu MA (June 1, 2024) Derim Sonrası Oksin, 1-Metilsiklopropen ve 1-N-Naftilfitalamik Asit Uygulamalarının ‘Golden Delicious’ Elma Çeşidinde Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 39 2 291–310.
IEEE D. N. Tekkanat and M. A. Koyuncu, “Derim Sonrası Oksin, 1-Metilsiklopropen ve 1-N-Naftilfitalamik Asit Uygulamalarının ‘Golden Delicious’ Elma Çeşidinde Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi”, ANAJAS, vol. 39, no. 2, pp. 291–310, 2024, doi: 10.7161/omuanajas.1410314.
ISNAD Tekkanat, Damla Nur - Koyuncu, Mehmet Ali. “Derim Sonrası Oksin, 1-Metilsiklopropen Ve 1-N-Naftilfitalamik Asit Uygulamalarının ‘Golden Delicious’ Elma Çeşidinde Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 39/2 (June 2024), 291-310. https://doi.org/10.7161/omuanajas.1410314.
JAMA Tekkanat DN, Koyuncu MA. Derim Sonrası Oksin, 1-Metilsiklopropen ve 1-N-Naftilfitalamik Asit Uygulamalarının ‘Golden Delicious’ Elma Çeşidinde Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. ANAJAS. 2024;39:291–310.
MLA Tekkanat, Damla Nur and Mehmet Ali Koyuncu. “Derim Sonrası Oksin, 1-Metilsiklopropen Ve 1-N-Naftilfitalamik Asit Uygulamalarının ‘Golden Delicious’ Elma Çeşidinde Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 39, no. 2, 2024, pp. 291-10, doi:10.7161/omuanajas.1410314.
Vancouver Tekkanat DN, Koyuncu MA. Derim Sonrası Oksin, 1-Metilsiklopropen ve 1-N-Naftilfitalamik Asit Uygulamalarının ‘Golden Delicious’ Elma Çeşidinde Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. ANAJAS. 2024;39(2):291-310.
Online ISSN: 1308-8769