Araştırma Makalesi

8. Sınıf Öğrencilerinin İdeal Okula İlişkin Algılarının Çiz ve Yaz Yöntemi İle Hayal Gücü Tipolojisi Bağlamında İncelenmesi

Cilt: 39 Sayı: 3 100. Yıl Eğitim Sempozyumu Özel Sayı 30 Kasım 2020
PDF İndir

8. Sınıf Öğrencilerinin İdeal Okula İlişkin Algılarının Çiz ve Yaz Yöntemi İle Hayal Gücü Tipolojisi Bağlamında İncelenmesi

Öz

Özet: Bu araştırma 8. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin çiz ve yaz yöntemi ile gelecekte okumak istedikleri ideal bir okula ilişkin algılarını hayal güçleri bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Dolayısıyla bu çalışmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırma 2018-2019 bahar döneminde Van il merkezinde 9 okulda öğrenim gören toplam 258 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma Görsel Sanatlar dersi kapsamında görsel sanatlar öğretmenleri ile koordineli bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Veri toplamak amacıyla öğrencilerin hayallerindeki ideal öğrenme ortamlarını çizmek için çeşitli malzemeler temin edilmiştir. Daha sonra öğrencilere “Nasıl bir okul hayal ediyorsunuz?” sorusu yönetilmiş ve bu doğrultuda öğrencilerin sanat unsurlarını ve tasarım ilkelerini kullanarak resim çizmeleri istenmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Analizler sonucunda öğrencilerin gelecekte okumak istedikleri ideal bir okula ilişkin fantezi, yaratıcı, eleştiri ve empati hayal güçlerine göre çizimler yaptığı görülmüştür. Öğrencilerin en çok yaratıcı, en az empati hayal gücü türüne göre çizimler yaptığı belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin daha çok fantezi, kızların ise daha çok yaratıcı hayal gücünü kullanarak çizimler yaptığı saptanmıştır. Bu doğrultuda öğrencilerin fikir yelpazesinin çok geniş olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahi, B., Cingi, M. A., & Kıldan, A. O. (2016). 48-60 Aylık çocukların öğretmen kavramına yönelik algılarının çizimler aracılığıyla incelenmesi. Elementary Education Online, 15(1), 77-90.
  2. Andrews, K., & Willis, J. (2019). Imaginings and Representations of High School Learning Spaces: Year 6 Student Experiences. In School Spaces for Student Wellbeing and Learning (pp. 77-95). Springer, Singapore.
  3. Ateş, Ö. T. (2016). Öğrencilerin öğretmen ve okul metaforları. International Journal of Contemporary Educational Studies, 2(1), 78-93.
  4. Barraza, L. (1999). Children’s drawings about the environment. Environmental Education Research 5 (1), 49–66.
  5. Barrantes-Elizondo, L. (2019). Creating space for visual ethnography in educational research. revista Electrónica Educare, 23(2), 1-15.
  6. Bıyık Temel, A., & Eren D. (2019). İlköğretim öğrencilerinin okul sosyal iklimine ilişkin algıları ve etkili faktörler. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 12(3), 206-214.
  7. Blakemore, J., Berenbaum, S. A., & Liben, L. S. (2009). Gender development. New York, NY:Psychology Press
  8. Bland, D. (2009). Re-imagining school through young people’s drawings. In: 1st International Visual Methods Conference, 15-17 September 2009, Clothworkers Centenary Concert Hall, University of Leeds. (Unpublished)

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Kasım 2020

Gönderilme Tarihi

8 Ocak 2020

Kabul Tarihi

27 Ağustos 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 39 Sayı: 3 100. Yıl Eğitim Sempozyumu Özel Sayı

Kaynak Göster

APA
Hiçyilmaz, Y. (2020). 8. Sınıf Öğrencilerinin İdeal Okula İlişkin Algılarının Çiz ve Yaz Yöntemi İle Hayal Gücü Tipolojisi Bağlamında İncelenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 39(3 100. Yıl Eğitim Sempozyumu Özel Sayı), 304-315. https://izlik.org/JA38UP59MG
AMA
1.Hiçyilmaz Y. 8. Sınıf Öğrencilerinin İdeal Okula İlişkin Algılarının Çiz ve Yaz Yöntemi İle Hayal Gücü Tipolojisi Bağlamında İncelenmesi. OMÜ EFD. 2020;39(3 100. Yıl Eğitim Sempozyumu Özel Sayı):304-315. https://izlik.org/JA38UP59MG
Chicago
Hiçyilmaz, Yahya. 2020. “8. Sınıf Öğrencilerinin İdeal Okula İlişkin Algılarının Çiz ve Yaz Yöntemi İle Hayal Gücü Tipolojisi Bağlamında İncelenmesi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 39 (3 100. Yıl Eğitim Sempozyumu Özel Sayı): 304-15. https://izlik.org/JA38UP59MG.
EndNote
Hiçyilmaz Y (01 Kasım 2020) 8. Sınıf Öğrencilerinin İdeal Okula İlişkin Algılarının Çiz ve Yaz Yöntemi İle Hayal Gücü Tipolojisi Bağlamında İncelenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 39 3 100. Yıl Eğitim Sempozyumu Özel Sayı 304–315.
IEEE
[1]Y. Hiçyilmaz, “8. Sınıf Öğrencilerinin İdeal Okula İlişkin Algılarının Çiz ve Yaz Yöntemi İle Hayal Gücü Tipolojisi Bağlamında İncelenmesi”, OMÜ EFD, c. 39, sy 3 100. Yıl Eğitim Sempozyumu Özel Sayı, ss. 304–315, Kas. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38UP59MG
ISNAD
Hiçyilmaz, Yahya. “8. Sınıf Öğrencilerinin İdeal Okula İlişkin Algılarının Çiz ve Yaz Yöntemi İle Hayal Gücü Tipolojisi Bağlamında İncelenmesi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 39/3 100. Yıl Eğitim Sempozyumu Özel Sayı (01 Kasım 2020): 304-315. https://izlik.org/JA38UP59MG.
JAMA
1.Hiçyilmaz Y. 8. Sınıf Öğrencilerinin İdeal Okula İlişkin Algılarının Çiz ve Yaz Yöntemi İle Hayal Gücü Tipolojisi Bağlamında İncelenmesi. OMÜ EFD. 2020;39:304–315.
MLA
Hiçyilmaz, Yahya. “8. Sınıf Öğrencilerinin İdeal Okula İlişkin Algılarının Çiz ve Yaz Yöntemi İle Hayal Gücü Tipolojisi Bağlamında İncelenmesi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 39, sy 3 100. Yıl Eğitim Sempozyumu Özel Sayı, Kasım 2020, ss. 304-15, https://izlik.org/JA38UP59MG.
Vancouver
1.Yahya Hiçyilmaz. 8. Sınıf Öğrencilerinin İdeal Okula İlişkin Algılarının Çiz ve Yaz Yöntemi İle Hayal Gücü Tipolojisi Bağlamında İncelenmesi. OMÜ EFD [Internet]. 01 Kasım 2020;39(3 100. Yıl Eğitim Sempozyumu Özel Sayı):304-15. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38UP59MG