D Vitamini Yetmezliği Olan Raşitizm’li Olguların Klinik Olarak Değerlendirilmesi

Volume: 7 Number: 4 December 22, 2009
  • S. Uysal
  • N. Gürses
  • H. Koçak
  • S. Acar
  • Ş. Küçüködük
  • K. Baysal
EN

D Vitamini Yetmezliği Olan Raşitizm’li Olguların Klinik Olarak Değerlendirilmesi

Abstract

SUMMARY THE CLINICAL EVALUATION OP THE PATIENTS WITH RICKETS Ricket s which is a common metabolie bone disease especially in developing countries, has clear physical, radiologie and biochemical findings. We evaluated the patients who had been admitted to Ondokuz Mayıs university Hospital between the years 1984-1.989. Patients had different symptoms. Hypotonia was the most frequent symptom, the others were sweating and convulsion. Most of the patients were malnourished children. The evidences of physical, radiological and biochemical findings of rickets were determined in all patients. Anemia was noticed as the striking finding in the patients with rickets and the more biochemical phase increased, the more anemia become evident. Findings and the results of treatment has been discussed. ÖZET Gelişmekte olan ülkelerde halen yaygın olarak görülen raşitizmin belirgin fizik inceleme,, biyokimyasal ve radyolojik bulguları vardır. Ondokuz Mayıs üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Polikliniğinde 1984-1989 yılları arasında raşitizm tanısı ile izlenen 134 vaka deskriptif olarak incelendi. Değişik semptomlarla hastanemize gelen hastalarda hipotoni en sık görülen semptomdu. Hastala¬rın fizik inceleme, radyolojik ve kan biyokimyası bulgula¬rı değerlendirilerek sonuçlar tartışıldı.

Keywords

Details

Primary Language

English

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

S. Uysal This is me

N. Gürses This is me

H. Koçak This is me

S. Acar This is me

Ş. Küçüködük This is me

K. Baysal This is me

Publication Date

December 22, 2009

Submission Date

December 27, 2009

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 1990 Volume: 7 Number: 4

APA
Uysal, S., Gürses, N., Koçak, H., Acar, S., Küçüködük, Ş., & Baysal, K. (2009). D Vitamini Yetmezliği Olan Raşitizm’li Olguların Klinik Olarak Değerlendirilmesi. Deneysel Ve Klinik Tıp Dergisi, 7(4). https://doi.org/10.5835/jecm.v7i4.1117
AMA
1.Uysal S, Gürses N, Koçak H, Acar S, Küçüködük Ş, Baysal K. D Vitamini Yetmezliği Olan Raşitizm’li Olguların Klinik Olarak Değerlendirilmesi. J. Exp. Clin. Med. 2009;7(4). doi:10.5835/jecm.v7i4.1117
Chicago
Uysal, S., N. Gürses, H. Koçak, S. Acar, Ş. Küçüködük, and K. Baysal. 2009. “D Vitamini Yetmezliği Olan Raşitizm’li Olguların Klinik Olarak Değerlendirilmesi”. Deneysel Ve Klinik Tıp Dergisi 7 (4). https://doi.org/10.5835/jecm.v7i4.1117.
EndNote
Uysal S, Gürses N, Koçak H, Acar S, Küçüködük Ş, Baysal K (December 1, 2009) D Vitamini Yetmezliği Olan Raşitizm’li Olguların Klinik Olarak Değerlendirilmesi. Deneysel ve Klinik Tıp Dergisi 7 4
IEEE
[1]S. Uysal, N. Gürses, H. Koçak, S. Acar, Ş. Küçüködük, and K. Baysal, “D Vitamini Yetmezliği Olan Raşitizm’li Olguların Klinik Olarak Değerlendirilmesi”, J. Exp. Clin. Med., vol. 7, no. 4, Dec. 2009, doi: 10.5835/jecm.v7i4.1117.
ISNAD
Uysal, S. - Gürses, N. - Koçak, H. - Acar, S. - Küçüködük, Ş. - Baysal, K. “D Vitamini Yetmezliği Olan Raşitizm’li Olguların Klinik Olarak Değerlendirilmesi”. Deneysel ve Klinik Tıp Dergisi 7/4 (December 1, 2009). https://doi.org/10.5835/jecm.v7i4.1117.
JAMA
1.Uysal S, Gürses N, Koçak H, Acar S, Küçüködük Ş, Baysal K. D Vitamini Yetmezliği Olan Raşitizm’li Olguların Klinik Olarak Değerlendirilmesi. J. Exp. Clin. Med. 2009;7. doi:10.5835/jecm.v7i4.1117.
MLA
Uysal, S., et al. “D Vitamini Yetmezliği Olan Raşitizm’li Olguların Klinik Olarak Değerlendirilmesi”. Deneysel Ve Klinik Tıp Dergisi, vol. 7, no. 4, Dec. 2009, doi:10.5835/jecm.v7i4.1117.
Vancouver
1.S. Uysal, N. Gürses, H. Koçak, S. Acar, Ş. Küçüködük, K. Baysal. D Vitamini Yetmezliği Olan Raşitizm’li Olguların Klinik Olarak Değerlendirilmesi. J. Exp. Clin. Med. 2009 Dec. 1;7(4). doi:10.5835/jecm.v7i4.1117