Salivary Amylase Activity in Chronic Smokers and Health People
In this study, saliva and sera amylase levels were measured in different groups who have been working in tobacco processing factory, for a long time. Groups were addicted to smoking (37 male, 13 women; total 50 tobacco workers, age; 43+5) with the same range of age nonsmoking (13 male, 11 woman; total 24 healty people, age; 42+4). Saliva amyla¬se, protein and pH with pancreatic amylase, sera protein and total sera amylase levels were compared in these groups. Saliva amylase, pH and pancreatic amylase, sera protein with total sera amylase levels were not significantly different in both groups (p> 0.05). But, saliva protein value was significantly higher in working group (1.73±0.3 mg/ml) than health control group (0.58±0.1 mg/ml). However, saliva amylase specific activity level was significantly lower in working group (4.06±0.7 IU/mg saliva protein) than cont¬rol group (12.2+1.5 IU/mg saliva protein) (p< 0.001).
Tütün işleme ünitesinde uzun süre çalışan, sigara alışkanlığı olan 37'si erkek, 13'ü kadın 50 işçi (43±5) ile aynı yaş grubunda bulunan, sigara alışkanlığı olmayan 13'ü erkek, 11'i kadın 24 sağlıklı (42+4) bireyin tükrük amilazı, proteini ve pH'sı ile pankreatik amilaz, serum proteini ve total serum amilaz düzeyleri ölçülerek birbirleriyle karşılaştırıldı. Çalışma ve kontrol grubunda ölçülen tükrük ve kan parametreleri karşılaştırıldığında tükrük amilazı, tükrük pH'sı, pankreatik amilaz, serum proteini ve total serum ami¬lazının istatiksel değerlendirilmesinde anlamlı bir fark gözlenmedi (p> 0.05). Ancak sigara içen ve tütün inhalasyonuna maruz kalan grubun, tükrük protein değeri sağlıklı kontrol grubuna göre yüksek fakat tükrük amilazı spesifik aktivitesinin ise anlamlı düzeyde kontrol grubundan düşük olduğu görüldü (p< 0.001).
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Basic Medical Sciences |
Authors | |
Publication Date | December 23, 2009 |
Submission Date | December 13, 2009 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 13 Issue: 3 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.