Ergenlerde azim, umut ve öz-yeterliğin depresyon ile ilişkisi
Öz
Bu araştırmanın amacı umut, azim ve öz-yeterlik karakter güçlerinin ergenlerin depresyon düzeyleriyle ilişkisini incelemek ve bu değişkenlerin depresyon düzeyini etkileme mekanizmasını açıklamaya yönelik olarak alanyazın temelli geliştirilen bir model önerisini sınamaktır. Araştırmanın çalışma grubu, Van Merkezde lise öğrenimine devam eden 491 kız ve 259 erkek olmak üzere toplam 750 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmaya farklı sınıf düzeylerinden (9, 10, 11 ve 12. sınıf) ve okul türlerinden (Fen, Anadolu, Meslek ve İmam Hatip) lise öğrencileri katılmıştır. Araştırma verilerini toplamak için Sürekli Umut Ölçeği, Azim Ölçeği, Çocuklar İçin Öz-yeterlik Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Analizler için SPSS Statistics 25 ve AMOS 24 programları kullanılmıştır. Araştırma kapsamında önerilen model, yapısal eşitlik modellemesi ile test edilmiş ve kabul edilebilir uyum değerleri ile doğrulanmıştır. Çalışmada geliştirilen modelin fit uyum indekslerinin iyi uyum verdiği ve elde edilen katsayıların istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada geliştirilen alternatif modelde azim umudu artırmakta, umudun artması özyeterliği arttırmakta, özyeterliğin artması da depresyonu azaltmakta ve depresyona karşı koruyucu bir faktör olmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Afifi, M., Al Riyami, A., Morsi, M. & Al Kharusil, H. (2006). Depressive symptoms among high school adolescents in Oman. EMHJ - Eastern Mediterranean Health Journal, 12, 126-137. Ağaoğlu, C. (2012). Cinsiyetleri farklı üniversite ikinci sınıf öğrencilerinin iyilik hali boyutlarına göre özyeterlik ve sürekli öfkelerinin incelenmesi. Mersin Üniversitesi : Yayımlanmamış yüksek lisans tezi.
- Allen, J. P., Porter, M.R., & McFarland, F.C. (2006). Leaders and followers in adolescent close friendships: susceptibility to peer influence as a predictor of risky behavior, friendship instability, and depression. Dev Psychopathol, 18(1), 155-172.
- APA (American Psychiatric Association) (2013). Diagnostic and statistical of mental disorders, (5. Edition). Washington, DC: Author. Köroğlu E. DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı. Ankara: Boylam Yayınevi.
- Atik, G., & Erkan Atik Z.(2017). Predicting hope levels of high school students: The role of academic self-efficacy and problem solving. Eğitim ve Bilim, 42(190), 157-169.
- Aydın, B. (2010). Üniversite Öğrencilerinin Duygusal Zeka ve Umut Düzeyleri İle Psikolojik Sağlamlıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Karadeniz Teknik Üniversitesi: Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Bandura Albert, (1989). “Self-efficacy mechanism in human agency”. American Psychologist, 37(2), 122-147.
- Bandura, A. (2000). Self- efficacy: the exercise of control. (4 th printing). New York: W.H. Freeman.
- Britner, S. L. & Pajares, F. (2001), Self-efficacy beliefs, motivational, race ,and gender in middle school science. Journal of Women and Minaritin in Science and Engineering, 7, 271-285
- Blalock, D. V., Young, K.C., & Kleiman, E.M. (2015). Stability amidst turmoil: Grit buffers the effects of negative life events on suicidal ideation. Psychiatry Res. 228(3), 781-784.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
29 Haziran 2022
Gönderilme Tarihi
27 Ekim 2021
Kabul Tarihi
24 Mayıs 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 1
APA
Taytaş, M., & Kardaş, F. (2022). Ergenlerde azim, umut ve öz-yeterliğin depresyon ile ilişkisi. Okul Psikolojik Danışmanlığı Dergisi, 5(1), 73-106. https://izlik.org/JA65BG48LF
AMA
1.Taytaş M, Kardaş F. Ergenlerde azim, umut ve öz-yeterliğin depresyon ile ilişkisi. OPDD / JSC. 2022;5(1):73-106. https://izlik.org/JA65BG48LF
Chicago
Taytaş, Metin, ve Ferhat Kardaş. 2022. “Ergenlerde azim, umut ve öz-yeterliğin depresyon ile ilişkisi”. Okul Psikolojik Danışmanlığı Dergisi 5 (1): 73-106. https://izlik.org/JA65BG48LF.
EndNote
Taytaş M, Kardaş F (01 Haziran 2022) Ergenlerde azim, umut ve öz-yeterliğin depresyon ile ilişkisi. Okul Psikolojik Danışmanlığı Dergisi 5 1 73–106.
IEEE
[1]M. Taytaş ve F. Kardaş, “Ergenlerde azim, umut ve öz-yeterliğin depresyon ile ilişkisi”, OPDD / JSC, c. 5, sy 1, ss. 73–106, Haz. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65BG48LF
ISNAD
Taytaş, Metin - Kardaş, Ferhat. “Ergenlerde azim, umut ve öz-yeterliğin depresyon ile ilişkisi”. Okul Psikolojik Danışmanlığı Dergisi 5/1 (01 Haziran 2022): 73-106. https://izlik.org/JA65BG48LF.
JAMA
1.Taytaş M, Kardaş F. Ergenlerde azim, umut ve öz-yeterliğin depresyon ile ilişkisi. OPDD / JSC. 2022;5:73–106.
MLA
Taytaş, Metin, ve Ferhat Kardaş. “Ergenlerde azim, umut ve öz-yeterliğin depresyon ile ilişkisi”. Okul Psikolojik Danışmanlığı Dergisi, c. 5, sy 1, Haziran 2022, ss. 73-106, https://izlik.org/JA65BG48LF.
Vancouver
1.Metin Taytaş, Ferhat Kardaş. Ergenlerde azim, umut ve öz-yeterliğin depresyon ile ilişkisi. OPDD / JSC [Internet]. 01 Haziran 2022;5(1):73-106. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65BG48LF