Research Article

Kadın Okul Yöneticilerinin Liderlik Rolleri

Volume: 9 Number: 16 December 30, 2018
EN TR

Kadın Okul Yöneticilerinin Liderlik Rolleri

Öz

Sanayi İnkılabı ile çalışma hayatına giren kadınlar cumhuriyetin ilanı ile Türkiye’ de çalışma hayatının devamlılığını sağlamış, özellikle 2000’li yıllarda ise yönetim birimlerinde aktif rol oynamaya başlamışlardır. Türk Milli Eğitim sisteminde de kadınlar sayıca fazla olmasına karşın yönetimdeki rolleri erkeklere oranla çok azdır. Okullarda görev yapan öğretmenlerin kadın yöneticilere bakış açısının ve kadın yöneticileri lider olarak görüp görmemelerinin, kadın öğretmenlerin yöneticiliğe yönelmelerini, bu kademlerde yer almalarını ve ilerlemelerini doğrudan etkilediği düşünülmektedir. Bu araştırmada, öğretmenlerin eğitim kurumlarındaki kadın yöneticilere yönelik algıladıkları liderlik davranışları, öğretmenlerin cinsiyet, yaş, kıdem, öğrenim düzeyi, branş, medeni durum, mezun olduğu okul, öğretmenin kadın yöneticiyle çalıştığı süre değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırma evrenini, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Erzincan ili ve ilçelerinde MEB’e bağlı 250 okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, kadın yöneticinin görev yaptığı 22 okul ile bu okullarda görevli 289 öğretmen oluşturur. Araştırmada Liderlik Davranışları Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca kişisel bilgi formu ile öğretmenlerin istenilen demografik özellikleri tespit edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 17.0 paket programı kullanılarak demografik özelliklerin frekans ve yüzde değerleri incelenmiş, ölçeklerden alınan puanların aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmış, fark testlerinde t testi, varyans analizi (One- Way ANOVA), Kruskal Wallis-H testi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin kadın yöneticilerde algıladıkları liderlik davranışları çeşitli faktörlerden etkilenmiştir. 

Anahtar Kelimeler

Kadın,Lider,Kadın Lider,Kadın Yöneticiler,Kadın Lider

References

  1. Bakioğlu, A. ve Özcan, K. (2001). İlköğretim okul yöneticilerinin kariyer gelişimleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 1(1), 39-57.
  2. Barutçugil, İ. (2002). Organizasyonlarda duyguların yönetimi. Kariyer Ya-yıncılık.
  3. Bass, B. M. (1985). Leadership and performance beyond expectations. FreeP-ress; CollierMacmillan.
  4. Buluç, B. (2016). Geleneksel liderlik yaklaşımları. Pegem Atıf İndeksi, 41-68.
  5. Can, N. (2014). Öğretmen liderliği. Ankara: Pegem Akademi.
  6. Cemaloğlu, N. (2007). Okul yöneticilerinin liderlik stillerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergi-si, 5(1), 73-114.
  7. Demir, H. ve Okan, T. (2008). Etkileşimsel ve Dönüşümsel Liderlik: Bir Ölçek Geliştirme Denemesi. İstanbul İktisadı Enstitüsü Dergisi, 61, 72-90.
  8. Eren, E. (2000). Yönetim ve organizasyon. İstanbul: Beta Basım.
  9. Gökalp, İ. E. (2008). Türkiye’de kadın girişimciler ve kadın yöneticiler. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırıkkale.
  10. Karip, E. (2004). Yönetim biliminin alan ve kapsamı. Y. Özden. Eğitim ve Okul Yöneticiliği El Kitabı, 1-39.
APA
Yıldırım, A., & Çelikten, M. (2018). Kadın Okul Yöneticilerinin Liderlik Rolleri. OPUS International Journal of Society Researches, 9(16), 1042-1065. https://doi.org/10.26466/opus.468441