Toplum Tipleri ve Yalnızlık Halleri
Öz
Toplum tipleri, hemen her sosyal bilimci tarafından çeşitli toplumsal dinamikler dikkate alınarak farklı farklı kavramsallaştırmalara tabi tutulmuştur. Bu çoklu tanımlamalar, sosyal bilim açısından önemli zenginlikleri barındırmakla beraber bir takım belirsizlikleri de beraberinde getirmektedir. Yalnızlık, sadece bu yeni toplum tiplerinde görülen bir olgu değildir. Fakat yalnızlığın bu denli popüler olması, yeni toplum tiplerine özgüdür. Yalnızlık, -bir psikolojik yaklaşımdan öte- sosyal bilim teorisyenlerinin sıklıkla bahsettiği bir olgudur. Yeni toplum tiplerinin temel özelliklerinden biri olan bireyselleşme olgusu, yalnızlığın önemli bir etkeni olarak kodlanmaktadır. Yalnızlık olgusunun mekânsal, ilişkisel, dini, ekonomik, kültürel, siyasal, sınıfsal vs. birçok sosyolojik boyutundan bahsedilebilir. Bu çalışmada, yalnızlık olgusu çerçevesinde yürütülen psikolojik tanımlamalar ve tartışmalar bir tarafa bırakılarak yalnızlık hallerinin toplum tiplerinde nereye denk düştüğü çeşitli kavramlar, sosyal olgular ile kurumlar, teori/teorisyenler ve gündelik yaşam pratiklerine değinilerek açıklanmaya çalışılacaktır. Çalışmada önemli sosyal bilim teorisyenlerinin kavramsallaştırdığı toplum tiplerindeki yalnızlık olgusunun sosyolojik boyutları irdelenmektedir. Dolayısıyla çalışma, sosyal bilimcilerin yeni toplum tiplerine yaklaşımları ve yalnızlık tanımlamaları üzerine odaklanmaktadır. Bu bağlamda, bir çeşit “kavramsal yalnızlık haritası” çıkarmak hedeflenmektedir.
Anahtar Kelimeler
References
- Alver, K. (2007). Siteril hayatlar. Ankara: Hece Yayınları.
- Arendt, H. (2014). Totaliterizmin kaynakları-III. (çev. İsmail Serin). İstanbul: İletişim Yayınları.
- Aydemir, M. A. (2011). Sosyal sermaye. Konya: Çizgi Kitabevi Yayınları.
- Baudrillard, J. (2016). Tüketim toplumu. (8. Basım). (çev. Hazal Delice-çaylı ve Ferda Keskin). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
- Bauman, Z. (2015). Bireyselleşmiş toplum.(3. Baskı). (çev. Yavuz Alogan). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
- Beck, U. (2011). Risk toplumu: Başka bir modernliğe doğru. (çev. Kasım Özdoğan ve Bülent Doğan). İstanbul: İthaki Yayınları.
- Becker, H. S. (2016). Toplumu anlatmak.(çev. Şerife Geniş vd.). Ankara: Heretik Yayınları.
- Berger, P. L.; Luckmann, T. (2015). Modernite, çoğulculuk ve anlam krizi. (çev. Mustafa Derviş Dereli). Ankara: Heretik Yayınları.
- Bogardus, E. S. (1933). A social distance scale. Sociology & Social Research 17, 265-271.
- Bourdieu, P. (2002). The forms of capital. Readings in Economic Sociology, (ed. Nicole W. Biggart). Oxford: Blackwell Publishing, p. 280-291.