Research Article

Hizmet Kalitesinin Müşteri Sadakatine Etkisinde Kurum İmajı ve Müşteri Memnuniyetinin Aracı Rolü: Türkiye’deki Yüksek Hızlı Tren Hizmetleri Üzerine Bir Araştırma

Volume: 18 Number: 43 November 7, 2021
EN TR

Hizmet Kalitesinin Müşteri Sadakatine Etkisinde Kurum İmajı ve Müşteri Memnuniyetinin Aracı Rolü: Türkiye’deki Yüksek Hızlı Tren Hizmetleri Üzerine Bir Araştırma

Öz

Güvenli, hızlı ve pratik bir ulaşım şekli olması yönüyle havayolu taşımacılığına iyi bir alternatif olan ve her geçen gün daha fazla rağbet gören yüksek hızlı tren hizmetleri, birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kısa sürede önemli bir ulaşım aracı haline geldi. Yüksek hızlı tren hizmetleri hizmet sektörünün önemli bir bileşeni olarak ulaşım sektöründeki payını her geçen gün artırırken, artan rekabet ve büyüyen pazar yüksek hızlı tren hizmetlerinin hizmet kalitesi, kurum imajı, müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakatinin daha fazla sorgulanmasına neden oldu. Dolayısıyla bu kavramlar arasındaki ilişki araştırmacılar ve sektör tarafından araştırmaya değer bir hale geldi. Bu doğrultuda araştırma kapsamında bahsi geçen konular arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılmasına yönelik toplam 203 kişiden online anket yöntemi ile veri toplandı. Toplanan veriler analize uygun olarak düzenlendikten sonra Process Analizi yöntemi kullanılarak oluşturulan modeller test edildi. Sonuç olarak yüksek hızlı tren hizmetlerindeki hizmet kalitesi, kurum imajı, müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati kavramları arasındaki ilişki ortaya çıkartılarak dikkat çekici bulgulara ulaşıldı.

Anahtar Kelimeler

Yüksek Hızlı Tren (YHT) , Müşteri Sadakati , Hizmet Kalitesi , Müşteri Memnuniyeti , Process Analizi

References

  1. Aaker, D. A. (1996). Building strong brands. New York, NY: Free Press.
  2. Abd-El-Salam, E. M. (2013). The impact of corporate image and reputation on service quality, customer satisfaction and customer loyalty: Testing the mediating role Case analysis in an international service company. Journal of the Business & Management Review, 3(2), 177-196.
  3. Anderson, E. W. and M. W. Sullivan. (1993). The antecedents and consequences of customer satisfaction for firms. Marketing Science, 12(2), 125–143.
  4. Andreassen, T.W. and Lindestad, B. (1998). Customer loyalty and complex services. International Journal of Service Industry Management, 9, 7-23.
  5. Aydin, S. and Özer, G. (2005). The analysis of antecedents of customer loyalty in the Turkish Mobile Telecommunication market. European Journal of Marketing, 39(7/8), 910–925.
  6. Baines, P., Egan, J., and Jefkins, F. W. (2004). Public relations: Contemporary issues and techniques. Boston: Elsevier/Butterworth-Heineman.
  7. Barich, H. and Kotler, P. (1991). A framework for marketing image management. Sloan management review, 32(2), 94–104.
  8. Baron, M. and Kenny, D. A. (1986). The moderator-mediator variable distinction in social psychological research: Conceptual, strategic and statistical considerations. Journal of Personality and Social Psychology, 51(6), 1173-1182.
  9. Bitner, M.J. and Hubbert, A.R. (1994). Encounter satisfaction versus overall satisfaction versus quality. London: Sage Publications, Inc.
  10. Bylthe, J. (2001). Pazarlama ilkeleri. Çev: Yavuz Odabaşı. İstanbul: Bilim Teknik Yayınevi.
APA
Leblebicioğlu, B., & Keskin, A. (2021). Hizmet Kalitesinin Müşteri Sadakatine Etkisinde Kurum İmajı ve Müşteri Memnuniyetinin Aracı Rolü: Türkiye’deki Yüksek Hızlı Tren Hizmetleri Üzerine Bir Araştırma. OPUS International Journal of Society Researches, 18(43), 6425-6444. https://doi.org/10.26466/opus.928989