Fish consumption habits of people in Fatsa extending in the Blacksea coast and inAybastı located about 55 km away from the sea of Ordu Province situated in theNorth-eastern of Turkey were comparatively investigated. It was determined that95.8% local people from Fatsa and 90.6% from Aybastı have consumed fish due tothe results conducted face to face with a total 600 individualsfrom the survey studyboth in two districts. It was also determined that ratio of the fish consumption bypeople more than once a week was 17.4% in Fatsa whereas it was 10.4% inAybastı and the sum of ratios of fish consumption by people once a week orfortnight were about 70% in both districts. It was determined that anchovy was themost consumed fish species in both town and this species was followed by horsemackerel and whiting. The rates of people consumed fresh fish were determined as97.2% in Fatsa and 98.2% in Aybastı. The rate of farmed fish was found less than2% for both districts
Ülkemizin Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Ordu İlinin Karadeniz sahilindeyer alan Fatsa İlçesi ile denizden yaklaşık 55 km içeride kalan Aybastı İlçesihalklarının balık tüketimi alışkanlıkları karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Her ikiilçede toplam 600 birey ile yüz yüze yapılan anket çalışmalarında elde edilensonuçlara göre halkın Fatsa İlçesi’nde %95,8’inin, Aybastı İlçesi’nde 90,6’sınınbalık tükettiği saptanmıştır. Haftada birden fazla balık tüketenlerin oranı Fatsaİlçesi’nde %17,4 iken, Aybastı İlçesi’nde %10,4, haftada bir ya da 15 günde birbalık tüketenlerin oranları toplamı ise her iki ilçede de yaklaşık %70 olarakbelirlenmiştir. İki ilçede de en fazla tüketilen balık türünün hamsi olduğu, bu balıktürünü sırasıyla istavrit ve mezgit balığının izlediği anlaşılmıştır. Taze balıktüketilme oranı Fatsa İlçesi’nde %97,2, Aybastı İlçesi’nde %98,2 olarakbelirlenmiştir. Kültür balığı tüketenlerin oranı ise %2’nin altında bulunmuştur
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2013 |
Submission Date | March 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 3 Issue: 2 |